поносна крајина

Програм путовања

ДАН 1.

БЕОГРАД – БАЊА ЛУКА

Полазак у 00.15 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Успутна краћа задржавања ради одмора и граничних формалности.

Логор Доња Градина који је познат и као Логор VIII јасеновачког система усташких концентрационих логора за масовно истребљење Срба, Јевреја и Рома у НДХ. Логор Доња Градина није био логор у правом смилу, већ главнo стратиште у ком су убијани заточеници из логора III Циглана. Оформљен је 1942. године, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. и слома НДХ.

Црква Покрова Пресвете Богородице и Етно село Кнежица –  које је саграђено 2012. године, у Кнежици код Козарске Дубице, осмишљено је као музејска поставка и за циљ има очување богате историје, културе и традиције кнешпољског сељака. Кнежица нас подсећа на једну од најлепших поема Скендера Куленовића „Стојанка мајка Кнежопољка“ (настала 1942. године), поеме о српској мајци с Козаре која је изгубила три сина у НОБ – у.

Манастир Клисина – посвећен је Светој великомучeници Марини у народу познатијој као Огњена Марија. Манастир је подигнут на старом манастиришту. Приликом копања темеља за садашњи храм пронађени су темељи старе цркве која је запаљена 1942. године. По промислу Божијем у периоду од 1991-93. године саграђена је данашња црква. Освећење темеља новог конака извршио је Епископ Хризостом 30. јула 1994. године, а његова градња настављена је после рата, 1997. године. Проглашење манастира учињено је 01. јануара 1998. године.

Саборни храм Христа Спаситеља – некада Црква Свете Тројице, саграђена је између два светска рата. Изградња храма трајала је од 1925-1929. године, а освећена је на Спасовдан 1939. године. Приликом немачког бомбардовања, 12. априла 1941. године, храм је знатно оштећен. У мају исте године, у потпуности је срушен. Обнова храма започела је 1993. године када су освештани темељи. Овај свечани чин обавио је патријарх српски Павле. Фасада је завршена 26. септембра 2004. године. Присуствовање вечерњој служби.                                                     

Смештај у хотел. Ноћење.

  

ДАН 2.

БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД

Пакет доручак. Одлазак у Цркву Свете Тројице. Присуствовање Светој Литургији.                        

Црква Свете Тројице првобитно се налазила у центру Бања Луке између зграде Општине и Банског двора. Црква је комплетно срушена маја 1941. године. Верујући да никад више неће моћи да обнове Цркву, православни Срби су изградили нову, на новом месту и посветили је Светој Тројици. Црква је грађена од 1963. до 1969. године. Поред ње се налази зграда владичанског двора у коме је седиште епархије.                                                                                                                                    Пауза за ручак                                                                                                                                                                                        

Тврђава Кастел је најстарији историјски споменик у граду. О времену настанка не постоје поуздани подаци. Многе околности упућују на закључак да се управо ту налазило римско насеље Каструм. Интезивна изградња Кастела почиње у  XV веку, за време Турске окупације и владавине Ферхад паше Соколовића (1574-1588) који поред овог утврђења гради и низ других објеката, међу којима је најпознатија џамија Ферхадија.  Врбас и Црквену реку повезивао је велики опкоп (шанац) тако да је тврђава, својевремено, била утврђено острво кога су окруживале воде двe рекe.                                                                                       

Манастир Гомионица са црквом посвећеном Ваведењу Пресвете Богоредице. Тачно време оснивања манастира није познато, али се зна да је основан пре 1536. године, када се у турским изворима у манастиру помиње игуман Андрија. Најстарији сачувана књига је типик манастира Гомионице, који потиче из 1599. године. Данас се чува у епархијској библиотеци у Араду (Румунија). Позлаћени гомионички сребрни крст из 1640. године, рад Стефана Ивановића Сарајевца из Сомбора, данас је у колекцији Лондонског универзитета.

Повратак у Београд у касним вечерњим чачасовима

Ценовник – начин плаћања

 • 30 % приликом пријаве, остатак 15 дана пре почетка путовања

 • 30 % приликом пријаве, остатак у 2 месечне рате чековима грађана                            
   

Цена ходочашћа

9.500,00 динара 

Аражман обухвата

 • превоз туристичким аутобусом (клима, аудио, видео опрема) 

 • смештај у хотелу “Босна” у Бања Луци на бази ноћења са доручком у 1/2, 1/2+1 стандардним собама

 • водича из  Агенције 

 • трошкове организације путовања.                                                                                        

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 5 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ

Напомене

 • Молимо да имате у виду да у манастире треба улазити пристојно обучен, жене би требало да имају сукњу, не кратку и са прорезима, а мушкарци дуге панталоне и рукаве. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него питате за благослов. 

 • Молимо да се придржавате упутстава о мерама превенције и заштите у условима пандемије корона виросуом (маске, дезинфекција…).          

Детаљан опис ходочашћа

Уводни текст детаљног описа ходочашћа

Опис опис опис

Опис опис опис