Манастир Сопоћани

Манастир Сопоћани задужбина краља Уроша I коју је подигао недалеко од свог престоног града Раса, над самим извором реке Рашке. Свој назив Сопоћани дугују старословенској речи сопот, што значи извор.

Црква је посвећена Светој Тројици и саграђена је пре 1263. године. Убрзо је њена унутрашњост украшена фрескама непроцењиве лепоте. Црква је скромно зидана, шупљикавом сигом, има изглед тробродне романичке базилике, са кубетом изнад средишњег дела наоса, и високим звоником на западној страни.

У време Стефана Душана, дозидана је и украшена фрескама отворена спољна припрата. Крајем 17. века, разрушили су га Турци. Два и по века задужбина краља Уроша лежала је обрасла коровом. Била је напуштена. Сопоћанске фреске узвишене лепоте почеле су да пропадају. Угрожене атмосферским приликама, успеле су да одоле пропадању захваљујући високом квалитету израде.

И данас заслепљују посматрача лепотом, величином и свечаношћу. У цркви се налазе свете мошти Краља Уроша I, архиепископа Јоаникија I и Урошеве мајке, Ане Дандоло. Манастир је уврштен у листу УНЕСКО-ве светске културне баштине.