Долина Ибра

Датум путовања
У припреми
Манастир Студеница

У долини реке Ибар, некадашњем Старом Расу створени су споменици непролазне вредности у спомен на прву српску владарску династију Немањића, која је непрекидно владала 205 година.

ДАН 1.

БЕОГРАД – НОВОПАЗАРСКА БАЊА

Полазак из Београда у 06.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Успутна краћа задржавања ради одмора. Обилазак:

Манастир Жича саграђен је 1208. године у срцу Охристовљене свете српске земље, благодарећи трудољубљу и ревности благочестивих синова Светог Симеона Мироточивог, Светог Саве и Стефан Првовенчаног. Жича је основана са жељом да постане седиште Архиепископије где ће се крунисати краљеви и постављати Архиепископи Српске православне цркве.

Њен велелепан католикон посвећен Вазнесењу Христовом, окупан бојом Христовог Васкрсења припада тзв. рашкој школи. Жича представља већ потпуно сазрели архитектонски прототип и као таква била је узор за грађење многих потоњих цркава и манастира. Живопис је рађен у два периода: старији око 1220. године, а млађи између 1309. и 1316. године. Ово сликарство изразите лепоте, до данас се сматра за једно од најлепших у средњевековној Србији.

После Првог светског рата, 1919. године, Свети владика Николај Велимировић хиротонисан је за Епископа жичког и то на седамстогодишњицу хиротоније Светога Саве за првог српског Архиепископа.

Манастир Студеница – као најзначајнија задужбина Стефана Немање подигнута је у периоду 1183 – 1196. године. Саборни храм манастирског комплекса посвећен је Успењу Пресвете Богородице. Велелепно здање српског неимарства лепотом и богатством украса представља „српски Акропољ“. У њему као најлепше бисерје почивају мошти Светог Симеона које је Свети Сава пренео из Хиландара 1207. године.

Свети Сава је руководио Студеницом до 1215. године. У том периоду манастир је постао црквени центар Србије, и будући темељ самосталне српске Цркве. У Студеници је Свети Сава написао типик чији је уводни део посветио житију свога оца. То је уједно и прво самостално књижевно дело написано на српском језику.

Фреске саборног храма из 1208/9. године са великим, мирним и достојанственим ликовима обележавају епоху у којој су настале. Године 1569, извршена је обнова студеничког живописа, о чему сведочи очуван запис. 

Северозападно од Богородичине цркве налази се Црква Светих Јоакима и Ане, по ктитору, краљу Милутину, названа Краљева црква. Саграђена је и живописана 1314. године. Њен изванредан живопис представља највећу вредност. Сачуван у великој мери, уједначен по стилу и естетској вредности, он покрива све зидове од пода до кубета.

Црква Светог Николе или Никољача најмања је и најједноставнија од три очуване цркве у манастирском комплексу. Истраживачким радовима 1968. године утврђено је да је Никољача била затрпана земљом у висини од једног метра. Када је црква ослобођена од наноса земље, грађевина је значајно добила у пропорционалности. Манастир је уврштен у листу УНЕСКО-ве светске културне баштине.

Манастир Ђурђеви Ступови, задужбина Стефана Немање саграђена је у периоду 1170/71. године. Подигнут у Старом Расу, један је од најстаријих манастира у некадашњем престоном подручју средњевековне Србије, који је велики рашки жупан подигао у првим годинама после ступања на престо.

Од првих дана манастир је стекао велики углед као прва владарска задужбина династије Немањића. Својом грациозном силуетом доминира долинама река Рашке и Дежеве. Гледан и са километарске удаљености, импонује својом величанственошћу.

Јединствена архитектура цркве посвећене Светом Ђорђу са две куле звоника, столпа, као да је предодредила његово име – Ђурђеви Ступови. Живопис настао 1175. године делимично је очуван. За време своје владавине, а и пошто је напустио трон, о светињи се старао краљ Драгутин, који је доградио манастирску цркву и осликао њену припрату.

Систематска заштита кроз векове запустелог манастира започела је 1960. године, да би великом мисионарском и приложничком акцијом под називом “Обновимо себе, подигнимо Ступове”, у којој учествују бројне државне, културне и научне институције, спортисти, музичари, уметници и многи други манастир почео да сија својом прворођеном лепотом од краја 20. века.

 

Долазак у Новопазарску Бању. Смештај у хотел, вечера, ноћење.

ДАН 2.

НОВОПАЗАРСКА БАЊА – БЕОГРАД

Присуствовање Светој Литургији у Манастиру Сопоћани. Пакет доручак.  

Задужбина је краља Уроша I коју је подигао недалеко од свог престоног града Раса, над самим извором реке Рашке. Свој назив Сопоћани дугују старословенској речи сопот, што значи извор.

Црква је посвећена Светој Тројици и саграђена је пре 1263. године. Убрзо је њена унутрашњост украшена фрескама непроцењиве лепоте. Црква је скромно зидана, шупљикавом сигом, има изглед тробродне романичке базилике, са кубетом изнад средишњег дела наоса, и високим звоником на западној страни. У време Стефана Душана, дозидана је и украшена фрескама отворена спољна припрата.

Крајем 17. века, разрушили су га Турци. Два и по века задужбина краља Уроша лежала је обрасла коровом. Била је напуштена. Сопоћанске фреске узвишене лепоте почеле су да пропадају. Угрожене атмосферским приликама, успеле су да одоле пропадању захваљујући високом квалитету израде. И данас заслепљују посматрача лепотом, величином и свечаношћу.

У цркви се налазе свете мошти Краља Уроша I, архиепископа Јоаникија I и Урошеве мајке, Ане Дандоло. Манастир је уврштен у листу УНЕСКО-ве светске културне баштине.

 

Петрова црква или црква Светих апостола Петра и Павла, једна је од најстаријих сакралних грађевина у нашој земљи. Подигнута је на ушћу речице Дежеве у Рашку. На месту храма налазила се ранохришћанска богомоља, вероватно баптистеријум, из 6. века. Језгро данашње зграде чине управо остаци те најстарије грађевине.

Прва велика обнова била је у време кнеза Часлава у 10. веку када је црква задржала основу кружног облика, али је добила куполу конструисану на тромпима и галерију на спрат. По летопису попа Дукљанина, писаним крајем 12. века, Петрову цркву је подигао „краљ Белуш са својим Романима“ после победе над рашким жупаном Љутомиром“.

У Петровој цркви Стефан Немања је миропомазан. У њој је одржао чувени сабор на коме је осудио кривовернике, као и сабор на коме се одрекао престола у корист свога средњег сина Стефана. У њој је Немања примио монашки постриг.

Свети Сава је одредио цркву Светог Петра за седиште Рашке епископије. Први и најстарији слој фресака је у тамбуру кубета и рађен је у 10. веку. Друга целина потиче из 11. века, док је најмлађи део живописа настао у време Стефана Немање, непосредно после украшавања његове задужбине Ђурђеви Ступови.

Цео комплекс некада је био опасан дебелим зидом. Око цркве је некропола са великим бројем монументалних надгробних споменика. Петрова црква је уврштена у листу УНЕСКО-ве светске културне баштине.

Пауза у Новом Пазару.

Манастир Градац смештен је у подручју Старе Рашке, на шумовитим падинама Голије, на узвишењу које мештани зову Петров Крш.

Задужбина је краљице Јелене Анжујске, жене краља Уроша I. Као владарка, Јелена је учинила много за развој просвете и уметности. Основала је прву женску школу у Србији, обнављала је цркве и манастире, подизала сиротишта. Своју задужбину саградила је 1275. године и посветила је Благовестима.

То је једнобродна базилика са куполом. Зидно сликарство се сачувало у фрагментима, али је њен ктиторски лик видљив и данас. У манастиру се у кивоту чувају њене Богом прослављене мошти. Цркву краси и оригинални камени иконостас из времена градње саборног храма.

Сестринство манастира Градац и данас негује уметничке лепоте и поред својих редовних послушања, у радосном животу по Јеванђељу, оне се баве златовезом, рукотворинама, иконописом и ткањем.

Повратак у Београд у касним вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 • превоз туристичким аутобусом (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • 1 ноћење у хотелу „Aqua Spa Termale“ у 1/2, 1/2+1 стандардним собама у Новопазарској Бањи на бази полупансиона (вечера  и пакет доручак)
 • улазнице за све наведене посете
 • водича из Агенције
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 40% приликом пријављивања, остатак 15 дана пре путовања или у две месечне рате чековима грађана

Цена ходочашћа

7.100 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 35 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ

Напомене

 • Молимо да имате у виду да у манастире треба улазити пристојно обучен, жене битребало да имају сукњу, не кратку и са прорезима, мараму, а мушкарци панталоне дугих ногавица и кошуљу/мајицу са рукавима. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него питате за благослов. Првог дана се не прави пауза за ручак, молимо да понесете храну за цео дан.                                                                                                                                                                                                                                                            Ценовник Долина Ибра бр.2 од 03. септембра 2022. године