Долина Ибра

Датум путовања
02-03. нов 2024.

,,Ја знам ко сам
по звону
што са задужбина немањићких пева,
по јасности његова гласа,
по томе што ме од Студенице до Милешева
прадедови гледају са иконостаса
и што сваки у руци држи храм.“  

Десанка Максимовић ,,О пореклу“

ДАН 1.

БЕОГРАД – ЖИЧА- СТУДЕНИЦА- ПЕТРОВА ЦРКВА- НОВИ ПАЗАР

Полазак из Београда у 05.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Путовање према манастиру Жича. Успутна краћа задржавања ради одмора.  Манастир Жича саграђен је 1208. године у срцу Охристовљене свете српске земље, благодарећи трудољубљу и ревности благочестивих синова Светог Симеона Мироточивог, Светог Саве и Стефан Првовенчаног. Жича је основана са жељом да постане седиште Архиепископије где ће се крунисати краљеви и постављати Архиепископи Српске православне цркве.

Наставак путовања према манастиру Студеница. Долазак у манастир и обилазак манастирског комплекса. Манастир Студеница – као најзначајнија задужбина Стефана Немање подигнута је у периоду 1183 – 1196. године. Саборни храм манастирског комплекса посвећен је Успењу Пресвете Богородице. Велелепно здање српског неимарства лепотом и богатством украса представља „српски Акропољ“. У њему као најлепше бисерје почивају мошти Светог Симеона које је Свети Сава пренео из Хиландара 1207. године. Северозападно од Богородичине цркве налази се Црква Светих Јоакима и Ане, по ктитору, краљу Милутину, названа Краљева црква. Саграђена је и живописана 1314. године. Њен изванредан живопис представља највећу вредност. Сачуван у великој мери, уједначен по стилу и естетској вредности, он покрива све зидове од пода до кубета. Црква Светог Николе или Никољача најмања је и најједноставнија од три очуване цркве у манастирском комплексу. Када је црква ослобођена од наноса земље, грађевина је значајно добила у пропорционалности. Манастир је уврштен у листу УНЕСКО-ве светске културне баштине.

Наставак путовања према Новом Пазару. Обилазак Петрове цркве. Петрова црква или црква Светих апостола Петра и Павла, једна је од најстаријих сакралних грађевина у нашој земљи. Подигнута је на ушћу речице Дежеве у Рашку. На месту храма налазила се ранохришћанска богомоља, вероватно баптистеријум, из 6. века. Језгро данашње зграде чине управо остаци те најстарије грађевине. У Петровој цркви Стефан Немања је миропомазан. У њој је одржао чувени сабор на коме је осудио кривовернике, као и сабор на коме се одрекао престола у корист свога средњег сина Стефана. У њој је Немања примио монашки постриг. Свети Сава је одредио цркву Светог Петра за седиште Рашке епископије. Први и најстарији слој фресака је у тамбуру кубета и рађен је у 10. веку. Друга целина потиче из 11. века, док је најмлађи део живописа настао у време Стефана Немање, непосредно после украшавања његове задужбине Ђурђеви Ступови. 

Долазак у Нови Пазар и смештај у хотел у центру града. Слободно време. Ноћење.

ДАН 2.

НОВИ ПАЗАР – СОПОЋАНИ – ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ – ГРАДАЦ – БЕОГРАД

Пакет доручак. Путовање према манастиру Сопоћани. Присуствовање Светој Литургији у Манастиру Сопоћани.  Манастир је задужбина краља Уроша I коју је подигао недалеко од свог престоног града Раса, над самим извором реке Рашке. Свој назив Сопоћани дугују старословенској речи сопот, што значи извор. Црква је посвећена Светој Тројици и саграђена је пре 1263. године. Убрзо је њена унутрашњост украшена фрескама непроцењиве лепоте. Црква је скромно зидана, шупљикавом сигом, има изглед тробродне романичке базилике, са кубетом изнад средишњег дела наоса, и високим звоником на западној страни. У цркви се налазе свете мошти Краља Уроша I, архиепископа Јоаникија I и Урошеве мајке, Ане Дандоло. Манастир је уврштен у листу УНЕСКО-ве светске културне баштине. 

Повратак према Новом Пазару. Обилазак манастира Ђурђеви Ступови. Манастир Ђурђеви Ступови, задужбина Стефана Немање саграђена је у периоду 1170/71. године. Подигнут у Старом Расу, један је од најстаријих манастира у некадашњем престоном подручју средњевековне Србије, који је велики рашки жупан подигао у првим годинама после ступања на престо. Од првих дана манастир је стекао велики углед као прва владарска задужбина династије Немањића. Својом грациозном силуетом доминира долинама река Рашке и Дежеве. Гледан и са километарске удаљености, импонује својом величанственошћу. Јединствена архитектура цркве посвећене Светом Ђорђу са две куле звоника, столпа, као да је предодредила његово име – Ђурђеви Ступови. Живопис настао 1175. године делимично је очуван. За време своје владавине, а и пошто је напустио трон, о светињи се старао краљ Драгутин, који је доградио манастирску цркву и осликао њену припрату. Систематска заштита кроз векове запустелог манастира започела је 1960. године, да би великом мисионарском и приложничком акцијом под називом “Обновимо себе, подигнимо Ступове”, у којој учествују бројне државне, културне и научне институције, спортисти, музичари, уметници и многи други манастир почео да сија својом прворођеном лепотом од краја 20. века. Наставак путовања према манастиру Градац.

Манастир Градац смештен је у подручју Старе Рашке, на шумовитим падинама Голије, на узвишењу које мештани зову Петров Крш. Задужбина је краљице Јелене Анжујске, жене краља Уроша I. Као владарка, Јелена је учинила много за развој просвете и уметности. Основала је прву женску школу у Србији, обнављала је цркве и манастире, подизала сиротишта. Своју задужбину саградила је 1275. године и посветила је Благовестима. Сестринство манастира Градац и данас негује уметничке лепоте и поред својих редовних послушања, у радосном животу по Јеванђељу, оне се баве златовезом, рукотворинама, иконописом и ткањем.

Након посете манастиру Градац полазак према Београду. Повратак у Београд у  вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30 % приликом резервације, остатак на 2 месечне рате чековима грађана

Цена аранжмана:

9.500 дин

Аранжман обухвата:

 • превоз модерним туристичким аутобусом (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • 1 ноћење у хотелу Врбак 3* у 1/2, 1/2+1 стандардним собама у Новом Пазару на бази ноћења са пакет доручком
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аранжман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, немају лежај у соби)
 • Деца 2 – 12 година попуст 10% у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, имају лежај у соби)

Опис смештајних јединица:

Хотел Врбак 3* ,https://hotelvrbaknd.com/ или сличан                                                          Хотел се налази у строгом центру града у склопу трга Иса Бега Исаковића, у непосредној близини пословне зоне банака, јавних установа, великих компанија, бутика, продавница обуће, маркета, модних центара, позоришта, биоскопа, музеја, галерије, зелене и надалеко чувене пазарске модне пијаце, долине конфекције и текстила. У средишту је најпопуларнијих одредишта градског живота Новог Пазара уз градско шеталиште са мноштво ресторана, кафетерија и клубова. Свака од понуђених соба поседује сопствено купатило са тушем као и ЛЦД ТВ мини бар, телефон и Wи-Фи.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање.

                            Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка.                     Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                                                       Ценовник Долина Ибра 2024 бр. 1 од 6. јуна 2024.