Јасеновац

Датум путовања
У припреми
naslovna Jasenovac

Манастир Јасеновац, Спомен парк Јасеновац, Пакрац, Манастир Ораховица

Полазак у 03.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Краћа успутна задржавања. Долазак у Републику Хрватску. Обилазак:

Манастир Јасеновац – налази се у истоименом месту, 8 км јужно од града Новска. Манастирска црква посвећена је Рођењу Светог Јована Претече. Саграђена је 1775. године као једнобродна грађевина у барокном стилу. Уништена је на почетку Другог светског рата 1941. године, када је страдао и парохијски дом. Гаража која је била у саставу цркве, служила је као део концентрационог логора Јасеновац.

Године 1984. црква је обновљена. Освештао ју је Патријарх српски Герман. Током грађанског рата у бившој СФРЈ, црква је најпре оштећена 1991. године да би била готово потпуно уништена маја месеца 1995. године. Благодарећи тадашњем Епископу славонском Сави (Јурићу) црква је обновљена 2000. године када је претворена у манастир и резиденцију Епископа славонског. У прву недељу након празника Успења Богородице, обележава се дан Јасеновачких мученика и дан обнове јасеновачке цркве. Тада се одржава и свенародни сабор.

Спомен парк Јасеновац – Јасеновачки логорски комплекс успоставила је власт Независне Државе Хрватске између августа 1941. и фебруара 1942. године. Основни циљ идеологије НДХ био је стварање животног простора на коме ће живети чисто хрватска нација. Биолошко истребљење Срба, Јевреја и Рома, који су проглашени највећим непријатељеима хрватског народа, био је предуслов за остварење ове идеологије. Вјекослав Макс Лубурић био је идејни творац и командант читавог комплекса мучилишта који су чинили логори Циглана, Стара Градишка и Доња Градина.

Када је постало јасно да ће Силе осовине изгубити рат, Макс Лубурић је наредио да се ликвидирају сви заточеници, а логор до темеља спали, како би се прикрили трагови злочина. Последња група жена убијена је 21. априла 1945. године. Дана 22. априла 1945. године део преосталих мушких заточеника одлучио се на покушај пробоја из логора, знајући да ће и они бити убијени. Од 1200 пробој је преживело нешто више од стотину.

Овај дан се данас обележава као Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Почетком маја 1945. године јединице Југословенске армије ушле су у разрушени Јасеновац. Добили су задатак да сачувају трагове злочина до доласка државне комисије за утврђивање злочина.

Логор Јасеновац био је најозлоглашенији концентрациони логор на простору окупиране Југославије за време Другог светског рата. Одређивање броја жртава Јасеновца до данас је остало крајње проблематично јер процене се крећу од 50.000 до преко 1.000.000 жртава.

Пакрац – Саборна црква Свете Тројице је највећи православни храм у Пакрацу. Грађена је у периоду 1745-68. године у барокном стилу. Смештена је уз владичански двор пакрачко – славонске епархије Српске православне цркве. Двор је саграђен 1732. године. Страдао је у току Другог светског рата као и у току 1991. године.

Стара епархијска библиотека у Пакрацу једна је од највреднијих српских библиотека у дијаспори. Основао ју је Патријарх Арсеније Трећи Чарнојевић. Она је друга у свету по броју раних Српских штампаних књига Србуља а од некадашњих 38 рукописних књига сачувано је 31. Библиотека поседује хиљаде књига из 18. и 19. века на бројним европским језицима. Два пута је склањана од ратних дејстава и два пута враћана свом власнику, Српској православној цркви.

Манастир Ораховица – је духовно средиште Срба западне Славоније, које вековима чува национални и верски идентитета нашег народа овога краја. Први помен манастира је под називом Ремета и потиче из 1583. године. Саборни храм посвећен је Светом Николи. Подигнут је 1592. године на месту старије цркве брвнаре. Живописање храма, чији су се фрагменти сачували на стубовима испред олтара, завршено је 1594. године. Кроз векове манастир је био значајан преписивачки центар. Овдашње монаштво се бавило и илуминаторским и књиговезачким радом.

Крајем 17. века приликом повлачења, Турци су запалили манастир и околна српска села. Недуго затим на рушевине светониколајевског манастира долазе калуђери из манастира Липље и Ступље из Босне који га обнављају. Значајан допринос у оживљавању светиње дао је и Патријарх српски Арсеније Трећи Чарнојевић, приликом посете манастиру 1693. године. Приликом земљотреса 1804. године манастир је оштећен, да би 1835. године био обновљен. Страдање га неће заобићи ни у 20. веку. Најпре у Другом светском рату а затим и приликом распада СФР Југославије 1991. године када је за кратко и запустео.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • улазнице за све наведене посете
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања.
 

Начин плаћања

 • 50% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • 50% вредности уговореног путовања најкасније 30 дана након реализације путовања

Цена ходочашћа

3.500,00 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 3 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ