Јасеновац и Лепавина

Датум путовања
21. апр 2024.
Maнастир Лепавина, Манастир Јасеновац, Спомен парк Јасеновац

Полазак из Београда у  00.15 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Долазак у манастир Лепавину у јутарњим часовима. Лепавина, манастир посвећен Ваведењу Пресвете Богородице, налази се у близини истоименог села,  недалеко од Копривнице, у северозападној Хрватској. Присуствовање Светој Литургији у манастиру и поклоњење чудотворној икони Богородице Лепавинске. Након обиласка манастиског комплекса, повратак према Јасеновцу. Обилазак манастира Јасеновац и Спомен парка у Јасеновцу. Манастир Јасеновац – налази се у истоименом месту, 8 км јужно од града Новска. Манастирска црква посвећена је Рођењу Светог Јована Претече. Саграђена је 1775. године као једнобродна грађевина у барокном стилу. Разорена је на почетку Другог светског рата 1941. године, када је страдао и парохијски дом. Гаража која је била у саставу цркве, служила је као део концентрационог логора Јасеновац. Године 1985. црква је обновљена. Освештао ју је Патријарх српски Герман. Током грађанског рата у бившој СФРЈ, црква је најпре оштећена 1991. године да би била готово потпуно уништена маја месеца 1995. године. Благодарећи тадашњем Епископу славонском Сави (Јурићу) црква је обновљена 2000. године када је претворена у манастир и резиденцију Епископа славонског. У прву недељу након празника Успења Богородице, обележава се дан Јасеновачких мученика и дан обнове јасеновачке цркве. Тада се одржава и свенародни сабор.

Спомен парк Јасеновац – Јасеновачки логорски комплекс успоставила је власт Независне Државе Хрватске између августа 1941. и фебруара 1942. године. Основни циљ идеологије НДХ био је стварање животног простора на коме ће живети чисто хрватска нација. Биолошко истребљење Срба, Јевреја и Рома, који су проглашени највећим непријатељеима хрватског народа, био је предуслов за остварење ове идеологије. Вјекослав Макс Лубурић био је идејни творац и командант читавог комплекса мучилишта који су чинили логори Циглана, Стара Градишка и Доња Градина. Логор Јасеновац био је најозлоглашенији концентрациони логор на простору окупиране Југославије за време Другог светског рата. Одређивање броја жртава Јасеновца до данас је остало крајње проблематично јер процене се крећу од 50.000 до преко 1.000.000 жртава.

Полазак за Београд у каснијим поподневним часовима. Повратак у Београд у касним вечерњим часовима (крај програма).

 Начин плаћања:

  • 50% приликом пријаве, остатак 7 дана пре почетка путовања

Цена аранжмана:

6.000 дин

Аранжман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • трошкове организације путовања
 • разгледања и обиласке по програму
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аранжман не  обухвата:

 • Међународно путно здравствено осигурање  (издаје се у агенцији, осигурана сума је 15.000 евра): 2 € (деца од 0 месеци до 18 година); 4 € (особе од 19-70 година); 7 € (особе од 70-85 година)
 • индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно
 • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Напомене:

 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање.

                                      Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања : https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Аранжман је рађен на бази 40 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 7 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ. 

                                              Ценовник Јасеновац и Лепавина  2024 бр.1 од 5. фебруара 2024.