Манастир Темска

Манастир Темска налази се на путу ка Књажевцу. Име је добио по средњевековном граду Темац. Подигнут је на темељима старијег храма из 11. века, а задужбина је породице Дејановић из 14. века.

Саборна црква је посвећена Светом Георгију Победоносцу. Њена основа је облика уписаног крста.  Први пут је живописана 1576. године, трудом игумана Захарије. На источном зиду припрате налази се натпис о зидању припрате, а година која се помиње је 1654.

Мађари су опљачкали и спалили како манастир тако и околна села 1692. године. Епископ софијски Теоклит је посетио светињу након ове пошасти. Године 1699. послао је из Илијинског манастира из Софије игумана Партенија, родом из села Темска, да га обнави. Након обнове, манастир је освећен 1703. године. Иконостас у храму осликан је после 1735. године.

Манастир су крајем 18. века опустошили Турци. Остао је руиниран све до 1836. године, када са Свете Горе из манастира Хиландара у њега долази игуман Кесарије, који је обновио саборни храм, подигао конак и у њему основао школу у којој је подучавао писмености српску децу. Након ослобођења Јужних крајева 1878. године, манастир је поново обновљен, али је након Првог светског рата опустео.

Године 1924. манастир је претворен у женски, а у њега су се уселиле руске монахиње. Године 1948. манастир је стављен под заштиту Државе, као Културно добро од великог значаја.