Манастир Суково

naslovna Manastir Sukovo

Манастир Суково налази се 18 км источно од Пирота, на десној обали реке Јерме, у подножју шумовитог брда Царев камен. Његов саборни храм посвећен је Успењу Свете Богородице. Претпоставља се да је богомоља на овом месту постојала још у доба Римљана, а помињу се и грчка документа о седишту суковске епископије.

Турски пописи о пореским задужењима говоре о изгледу манастирске цркве живописане 1606. године. Градња постојећег манастира Суково трајала је од 1857. до 1859. године, о чему сведочи натпис изнад прозора на западној фасади. Триконхосне је основе. Зидан је сивим тесаним каменом и покривена је ћерамидом. Сама црква манастира Суково живописана је 1869. године.

Често се истиче посебна вредност иконостаса. Његове иконе сликане су у барокном стилу и украшене су ванредним дуборезом. Двадесетих година прошлог века у манастиру су боравили монаси руског светогорског братства који су много учинили за напредак манастира. Од прилога руских емиграната подигли су нову капелу, звонару и конаке. На улазу у припрату са леве стране је заједничка гробница оснивача обновљеног манастира, монаха Винијамина и попа Јована.