Манастир Куманица

Манастир Куманица

Манастир Куманица налази се на самој граници Србије и Црне Горе, између Пријепоља и Бијелог Поља. Први историјски запис потиче из прве половине 16. века. Међутим, до дана данашњег није откривено ни када је тачно манастир настао, ни ко га је градио.

Проучавањем плоча које су откривене сматра се да потичу из периода између 13. и 15. века, те да је током наредна два века био жив. Претпоставља се такође и да је манастир опустео током 18. века. Ни архитектура првобитне манастирске цркве није позната, будући да је затечен у рушевинама.

За Куманицу се везују бројна исцељења поред чудотворних моштију Светог Григорија Куманичког. Иако се не зна поуздано ко је заправо био Григорије, историја манастира поседује запис у коме је наведено да је био ”српски просветитељ и бивши архиепископ “, а чак постоји и мишљење да је припадао лози Немањића. Ризница поседује чувено Куманичко Четворојеванђеље, кога је јеромонах Захарије даровао манастиру 1604. године. Манастир са црквом посвећеном Архангелу Гаврилу обновљен је крајем 20. века.