Манастир Бешеново

Манастир Бешеново

Манастир Бешеново основао је према предању краљ Драгутин Немањић, крајем 13. века. Лежи на јужним падинама Фрушке горе, уз поток који данас носи назив Чикош. Саборни храм посвећен је Светим архангелима Михаилу и Гаврилу, заштитницима племените владарске лозе Немањића.

Први писани трагови постојања манастира датирају из средине 15. века и налазиле су се на зиду манастирске цркве на коме је пронађен запис да је осликана још 1476. године. Страшно посртање из којег се издиже тeк данас, Бешеново је доживело тoком Другог светског рата. Усташе су, опљачкале манастирску ризницу, укључујући и кивоте трију светитеља и све драгоцености које су биле у њима и однели их у Загреб. Мошти је спасао професор Радослав Грујић. Успео је уз помоћ Немаца, који су и сами били запрепашћени хрватским дивљаштвом, да их пребаци у Саборну цркву у Београду.

Када су 2012. године откопани темељи порушеног манастира, откривена је и гробница кнеза Александра Рашковића. Племићка породица Рашковић из Старог Влаха је пред другу сеобу Срба под патријархом Арсенијем IV Јовановићем Шакабентом, подигла устанак против Турака. Српски кнезови Рашковић били су приложници манастира Бешеново. Стога не чуди што га је њихов последњи изданак, кнез Александар, изабрао манастир Бешеново за своје вечно почивалиште.