Празник Светог Ахилија

Датум путовања
У припреми
Бела црква - Каран

Програм путовања

Полазак у 05.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Долазак у Ариље. Присуствовање Светој Литургији у цркви Светог Ахилија у Ариљу.

Црква Светог Ахилија је смештена на узвишењу у средишту данашњег Ариља и задужбина је краља Драгутина. Ариљска црква посвећена је епископу Ахилију из Ларисе (Грчка), ватреном борцу против ариљанске јереси, идолатријског паганства и учеснику првог Васељенског сабора у Никеји 325. године.

Храм Светог Ахилија тесно је везан за светородну династију Немањића, првог српског архиепископа Светог Саву и злосрећног краља Драгутина. Својом нестварном белином и виткошћу, црква Светог Аhилија и данас доминира језгром западно српске варошице Ариље, као светионик вере Христове.

Обилазак цркве и краће слободно време у Ариљу до поласка ка селу Каран.

Долазак у Каран и обилазак Беле цркве.

Белу цркву Каранску, посвећену Благовештењу, подигао је и украсио фрескама између 1340–42. жупан Петар Брајан са женом Струјом, сином и три кћери. Њихови портрети насликани су на северној страни западног дела наоса, док су њима насупрот представљени свети Немањићи: Симеон Немања, Сава, краљ Милутин и актуелни владар, краљ Душан са сином Урошем и женом Јеленом. У Карану су портретски приказани и приложници заслужни за подизање храма. У олтару су представе Богородице с анђелима и Поклоњење архијереја, док су у наосу Велики празници, сцене из Богородичиног живота, старозаветне композиције, представе појединачних светитеља и галерија историјских портрета.

Повратак у Пожегу. Обилазак цркве Света Три Јерарха.

Црква Св. Три Јерарха се налази недалеко од центра града, уз реку Скрапеж. Архитекта је Љубиша Фолић из Београда, а зидана је од априла 2002. када су почели земљани радови, а темељи освећени 11. августа 2002. Темеље су освештали владика Атанасије Јевтић и владика Григорије Дурић.

Слободно време у Пожеги до поласка за Београд у поподневним часовима.

Долазак у Београд у вечерњим часовима. Крај програма.

Начин плаћања:

  • 50 % приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

 

Цена ходочашћа

2.500 дин

Аражман обухвата

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • разгледања и обиласке по програму
  • трошкове организације путовања
  • услуге стручног пратиоца групе током путовања

 

Аражман не  обухвата

  • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

  • Деца 0 – 2 године бесплатно
  • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ. 

                                            Ценовник  Празник Светог Ахилија бр. 1 од 21. марта 2023. године