Тумане и Нимник

Датум путовања
18. јун 2023.

                                                         

Ходочашће у манастир Тумане и Нимник. Поклоњење моштима Светог Зосима и Светог Јакова. Присуствовање Светој Литургији. 

Полазак у 6.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Манастир Тумане – Манастир Тумане налази се на 10-ак километар од Голупца, у подножју голубачких планина, на левој обали Туманске реке. Окружен шумом, сакривен од људи, у Богом изабраном крајолику, као да је предодређен за монашки живот и молитвено тиховање. По предању које је до данас живо, Тумане је као своју задужбину подигао косовски јунак Милош Обилић, за кога се сматра да је живео и владао делом данашњег Браничева.

Предање каже да је Милош ловио по шумама у околини данашњег манастира, те да је у лову нехотице ранио пустињака Светог Зосиму. Носећи подвижника ка свом двору са жељом да му спасе живот, на месту где је сада манастир светац је молио да га спусте и рекао Милошу: „Ту мани и пусти ме да умрем“. Назив манастира се очувао до данас као и спомен на Светог подвижника Зосима, коме верни вековима долазе да затраже благослов и духовну утеху.

Манастир се у турским пописима први пут помиње 1572–1573. године, а потом у време султана Мурата III у 16. веку у контексту дажбина које је плаћао турском султану, уз шта се наводи да су у манастиру живела два монаха. У Туману су се пред Прву велику сеобу Срба 1690. године у жељи да подунавске Србе подигну на устанак против Турака, састали патријарх Арсеније III Чарнојевић и гроф Ђорђе Бранковић. Егзарх Максим (Ратковић), изасланик Митрополита београдског, посетио је у првој половини 18. века браничевске манастире. У свом извештају помињући манастир Тумане, он пише да је црква била покривена црепом, што је за оновремене прилике била реткост.

Црква коју је описао Егзарх Максим јесте првобитна манастирска црква која је постојала све до Кочине крајине када су је Турци спалили. Народ је спаљени манастир обновио великим залагањем обер кнеза Павла Богдановића у до­ба кнеза Милоша. Јоаким Вујић је забележио да је туманска обновљена црква мала размером и да је делом живописана.

Године 1910. је минирана и због великих напрснућа по наредби власти до темеља је срушена. Током наредних четрнаест година манастир Тумане био је без цркве јер су обнову порушене спречавале многе околности, а међу њима посебно Први светски рат, који се тих година водио и у коме је Србија активно учествовала. Садашња црква подигнута је и освећена 1924. године. Ново рухо манастир је добио доласком руско – српског братства из манастира Миљково 1936. године. Тада се активно обнавља пре свега у духовно богослужбеном смислу, а уз то јача и економски, те се подиже нови велики конак и пратећи објекти неопходни за живот и рад монашког братства.

Руски монаси доносе са собом чудотворну икону Курске Мајке Божије, која је до данас многопоштована светиња манастира. У том периоду обретене су и мошти Преподобног Зосима 1936. године што је освежило и проширило спомен Светитеља у народу. Напредак манастира у овом периоду био је видан и трајао је све до почетка Другог светског рата. Године 2014. одлуком Епископа браничевског Господина Игнатија у манастир је дошло монашко братство које је данас најбројнији мушки манастир у епархији браничевској.

Присуствовање Светој Литургији.

Манастир Нимник или Стари Маријански манастир налази се у храстовој шуми села Курјаче. Посвећен је празнику преноса моштију Светог Николаја. Време настанка Нимника као метоха манастира Раванице према повељи Светог кнеза Лазара, датира пре 1389. године. Као ктитор наводи се војвода Кнеза Лазара, Богосав, кога помиње народна песма “Кнез Богосав и Старина Новак”, који је подигао цркву која ће служити као парохијска. Тек 1936. године Нимник је претворен у манастир.

За време Карађорђа, 1813. године Турци су опљачкали и спалили светињу до темеља. Према записима Јоакима Вујића, обновио је Кнез Милош 1825. године уз помоћ народа. Црква манастира Нимник зидана је од камена. На њеној фасади се могу видети камени блокови који потичу са рушевина старог римског града Виминацијума који се налази у близини. Према попису из 1851. године црква није имала фреске, већ је унутрашњост храма била омалтерисана и окречена. Фрескопис је настао у периоду 1996-98. године када је последњи пут реновирана.

Манастир Нимник има две капеле. Прва се зове Светиња и налази се на гробу девојчице коју су према предању убили Турци зато што није хтела да им покаже пут за манастир. Упитана она им је на влашком одговорила “нишћу нимник” – „не знам ништа“. Према овом предању манастир је добио своје име. Друга капела се налази у манастирском конаку и посвећена је Покрову Пресвете Богородице. У својој дугој прошлости манастир Нимник је скоро стално био у улози парохијске цркве.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Аражман обухвата:

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • разгледања и обиласке по програму
  • трошкове организације путовања
  • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

  • Индивидуалне трошкове путника

Начин плаћања

  • 50%  приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена ходочашћа

1.600 дин

Попусти:

  • Деца 0 – 2 године бесплатно
  • Деца 2 – 12 година попуст 20%

НАПОМЕНА: Од манастира Тумане до испоснице пешачи се око 1 км у једном правцу, па молимо да понесете адекватну обућу. Препоручујемо да понесете храну. 

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                    Ценовник  Тумане и Нимник 2023. године, бр. 4 од  30. маја  2023. године