Тимочка Крајина

Датум путовања
24-25. авг 2024.
Тимочка Крајина

Манастир Вратна и прерасти Вратне, манастир Короглаш, Неготин, манастир Буково, Рајачке пимнице, Зајечар и Феликс Ромулијана – празник Светог Василија Острошког!

ДАН 1.

БЕОГРАД – МАНАСТИР ВРАТНА – КОРОГЛАШ – НЕГОТИН

Полазак из Београда у 05.30 часова (Улица адмирала Гепрата број 19). Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Манастир Вратну у преподневним часовима. Манастир Вратна се налази у Тимочкој Крајини, 36 км северозападно од Неготина, надомак истоименог села. Смештен је поред планинске речице Вратне. Окружен је високим стенама које заклањају поглед на манастир. Манастир је добио име по чувеним Вратњанским капијама – каменим вратима. Прве две капије, Велики и Мали прераст, налазе се на око 1 км од манастира. Могућност пешачког обиласка Вратњанских Прерасти (средње тешка пешачка стаза). 

Наставак путовања према манастиру Короглаш– средњовековне некрополе са црквом посвећеном Вазнесењу Господњем, за коју се претпоставља да је задужбина краља Милутина, а спомиње се и као место на којем је издахнуо Марко Краљевић, враћајући се из боја на Ровинама 1395. Долазак у Неготин у поподневним часовима. Обилазак градских музеја и знаменитости: Родна кућа Стевана Мокрањца, музеј Хајдук Вељка Петровића, Музеј Крајине. Смештање у хотел у центру града. Слободно послеподне. Ноћење.

ДАН 2.                                                                                                                           

НЕГОТИН – МАНАСТИР БУКОВО – РАЈАЧКЕ ПИМНИЦЕ – ЗАЈЕЧАР – ФЕЛИКС РОМУЛИЈАНА – БЕОГРАД

Пакет доручак. Присуствовање Светој Литургији у Старој цркви у Неготину у чијој порти је сахрањен хајдук Вељко Петровић. Напуштање хотела и полазак у манастир Буково. Манастир Буково припада Епархији тимочкој Српске православне цркве. Манастирска црква је посвећена Светом оцу Николају Чудотворцу, налази се на 4 километра од Неготина на путу Зајечар-Неготин, на падини Братујевачке косе. Након обиласка манастирског комплекса, наставак путовања према селу Рајац и обилазак Рајачких пимница и Старог Гробља у селу које је уписано на листу заштићених споменика културе Републике Србије. Рајачке пимнице налазе се 24км од Неготина на брегу Бело Брдо код села Рајац. У периоду настанка било је 365 подрума који су грађени од тесаног камена а укопавани два метра у земљи да би температура била уједначена током целе године. У овом каменом граду, одувек су се производила квалитетна вина, од којих је најпознаје  црна тамјаника. Краће слободно време у селу Рајац и могућност куповине вина у некој од Рајачких пимница.

Наставак путовања према Зајечару. Долазак у центар града и обилазак Народног музеја. Краће слободно време у граду за ручак. Наставак путовања према Гамзиграду и обилазак Феликс Ромулијане. Гамзиград је археолошко налазиште близу Зајечара у источној Србији античке римске царске палате Феликс Ромулијане (лат. Felix Romuliana) које се од 29. јуна 2007. налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине. Гамзиград представља резиденцију римског цара Гаја Валерија Максимијана Галерија. По мајци Ромули назвао га је Ромулијана. Након обиласка локалитета, полазак према Београду. Повратак у Београд у каснијим вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30 % приликом резервације, остатак на 2 месечне рате чековима грађана

Цена аранжмана:

9.500 дин

Аранжман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • смештај на бази ноћења са доручком (пакет доручак) у 1/2, 1/2 + 1 стандардним собама у хотелу Инекс Бегановић 3* у Неготину
 • разгледањаи обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • улазнице за све наведене посете у програму: обилазак музеја у Неготину, улазница за Феликс Ромулијану и Градски музеј у Зајечару.

Аранжман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Доплата за 1/1 собу:  4500 динара

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, немају лежај у соби)
 • Деца 2 – 12 година попуст 10% у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, имају лежај у соби)

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање.

                            Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка.                     Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                                       Ценовник Тимочка Крајина 2024 бр. 2 од 23. маја 2024.