Српски великани Баната

Датум путовања
У припреми

Програм путовања

Полазак у 7.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). 

Црква Благовести Пресвете Богородице у Идвору – на локацији Старо село, налази  се зидани крст, на месту где се налазила прва идворска црква и село све до 1736. године, када је после епидемије куге село пресељено на данашње место. Прва црква била је дрвена. Данашња је свој коначни изглед добила 1803. године. Године 1838.  подигнута су три звона. Иконостас настао од 1876. до 1879.године, израдио је чувени иконописац тога времена Стева Тодоровић. 

Присуствовање Светој Литургији. 

Завичајни комплекс Михајла Пупина обухвата његову родну кућу, музејску збирку и народни дом. Пупинови најзначајнији проналасци су изложени у старој згради основне школе у коју је Пупин ишао, а која данас представља музеј. Народни дом, саграђен је годину дана после његове смрти.

Долазак у Зрењанин. Шетња пешачком улицом до Цркве Успења Пресвете Богородице која је подигнута 1746. године. Представља издужену једнобродну грађевину са полукружном апсидом, правоугаоним певничким просторима и припратом изнад које се уздиже високи барокни звоник, са китњастом капом.  Сликана декорација иконостаса из 1815. године је рад Георгија Поповића. Осликавање дела свода је поверено Александру Секулићу 1924. године. Мали иконостас са хора цркве, посвећен Преносу моштију Светог Николе, дело је анонимног мајстора из 18. века.

Манастир Свете Меланије подигнут је 1935. године у тадашњем Петровграду, данашњем Зрењанину. Задужбина је епископа банатског др Георгија Летића, а изграђен је по жељи чланица Хришћанске заједнице у Петровграду, на челу са учитељицом монахињом Петронијом. Године 1935. епископ др Георгије напунио је 40 година свештеничке и 30 година епископске службе и желео је да овај јубилеј обележи једним спомеником, попут наших славних предака. У манастиру се чува Престоно Јеванђеље штампано 1663. године у Москви, које је стављено под заштиту државе. Манастирски конак сазидан је 1967. године. 

Храм Ваведења Пресвете Богородице у Орловату изграђен је 1770. године. Епископ темишварски Викентије Јовановић осветио је храм 1772. године. Првобитни иконостас насликао је Димитрије Поповић из Великог Бечкерека. Садашњи храм подигнут је 1924. године у српско-византијском стилу. Иконостас храма радио је академик Урош Предић  1926. године. Део старог иконостаса  пренет је у храм у селу Стајићево, док се други део иконостаса чува у Народном музеју у Београду. Шетња кроз село до старог дуда кога је засадио свештеник Петар Предић, а на својим цртежима и сликама приказивао син му, Урош. Познато је платно „Деца под дудом, настало 1886. године, којим сликар изражава своју љубав према сеоским дудовима.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Начин плаћања

  • 50% вредности уговореног путовања приликом пријаве, остатак 15 дана пред почетак путовања

Цена аранжмана

1.500 дин

Аранжман обухвата

  • превоз туристичким аутобусом (клима, аудио) на назначеној релацији
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжаман 48 часова пре почетка путовања
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ

НАПОМЕНА: Молимо да имате у виду да у манастире треба улазити пристојно обучен, жене би требало да имају сукњу, не кратку и са прорезима, а мушкарци дуге панталоне и рукаве. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него питате за благослов. Молимо да се придржавате упутстава о мерама превенције и заштите у условима пандемије корона виросуом (маске, дезинфекција…)