Стазама Светог Василија- Острог и Тврдош

Датум путовања
02-04. авг 2024.
manastir Ostrog poklonicko putovanje

Манастир Острог је смештен у планинском масиву Острошких греда, између Даниловграда и Никшића. Као исклесана у стени лежи једна од највећих српских светиња, која чува мошти Светог Василија Острошког чудотворца.

ДАН 1.

Београд

Полазак из Београда у 20.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица  адмирала Гепрата 19). Успутна краћа задржавања ради одмора.

ДАН. 2. 

ТВРДОШ – ОСТРОГ

Долазак у манастир Тврдош. Присуствовање Светој Литургији. Манастир је посвећен Успењу Пресвете Богородице. Подигнут је на десној обали реке Требишњице, четири километра западно од Требиња. По народном предању прву цркву је подигао Свети цар Константин са мајком Јеленом у 4. веку. Кроз потоње векове је запустео. Обновио га је Свети краљ Милутин, крајем 13. или почетком 14. века. У 17. веку у Тврдошу је замонашен Свети Василије Острошки, који је 1638. године хиротонисан у епископа Требињског. Саборна црква у Требињу посвећена је Преображењу Господњем. Налази се у парку Јована Дучића, у центру Требиња. Грађена је у периоду 1888-1908. године. Слободно време. Наставак путовања у манастир Острог. Смештен у планинском масиву Острошких греда, између Даниловграда и Никшића, као исклесана у стени лежи једна од највећих српских светиња, која чува мошти Светог Василија Острошког чудотворца. Манастирски комплекс чине два манастира сазидана у различитим историјским епохама. Горњи манастир је старији и чине га црква посвећена Ваведењу Пресвете Богородице у којој почива целебно светитељево тело и црква Воздвижења Часног Крста. Подигао га је сам Свети Василије 1665. године а фрескама га је украсио знаменити мајстор Радул 1667. године. По доласку, одлазак пешице у Горњи манастир. Целивање моштију Светог Василија Острошког и обилазак Горњег манастирског комплекса. Присуствовање вечерњој служби. Коначење. 

ДАН 3.

ОСТРОГ – БЕОГРАД 

Присуствовање Светој Литургији у Горњем манастиру. Полазак за Београд у 9.30 часова. Наставак путовања. Обилазак манастир Куманица. Прво писано помињање манастира везује се за 1514. годину. Претпоставља се да је златно доба живота манастира било у другој половини 16.и током 17. века. Наставак путовања у манастир Милешеву. Задужбина краља Владислава 1218/19. године. Манастир је био гробно место  Светог Саве  до 1594. године када су земне остатке Турци пренели и спалили на Врачару. Фреска Анђела на гробу Господњем, познатија као „Бели анђео“, је украс манастира.

Долазак у  Београд у касним вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања, остатак у 2 месечне рате чековима грађана

Цена аранжмана

6.000 дин

Аранжман обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • смештај у конаку  Горњег (велике просторије са креветима на спрат без креветнине са ћебадима или на струњачама на платоу испред конака) манастира Острог на бази 1-ог ноћења
 • туристичку таксу
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аранжман не обухвата

 • смештај у  Доњем конаку манастира Острог (одвојене вишекреветне мушке и женске собе са мокрим чвором на спрату)  
 • Индивидуалне трошкове путника

Доплате

 • Доплата за ноћење у доњем конаку износи  5 евра. Плаћање на лицу места.

ПОПУСТИ:     

 • деца од  0 – 7 година гратис
 • деца од  7 – 18 година 50%

Напомена

 • Храну понети за свe време путовања
 • У поласку, у Требињу,ћете имати могућност да купите нешто хране.

 • од  Доњег до Горњег манастира пешачи се три километра. Та раздаљина се може прећи и таксијем који кошта 2 евра по путнику у једном правцу

                     Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opstiusloviputovanja/ Аранжман је рађен на 40 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка.                      Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                            Ценовник  Манастир Острог – Требиње бр. 5 од 14. јуна 2024. године.