Код Ђуре

Датум путовања
У припреми

Програм путовања

Полазак у  06.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). 

Црква Светог Прокопија у Српској Црњи – према С. Боровском, изграђена је 1775. године. Међутим, запис испод царских двери, пронађен приликом обнове цркве 1892., сведочи да је црква подигнута 1788. године. Иконостас је израђен 1788. године. Од 1852 – 1854. године Ђура Јакшић, један од најзначајнијих сликара српског романтизма, је насликао 18 икона. Порту краси Часни Крст од камена, подигнут 1862. године.

Спомен музеј Ђуре Јакшића – се налази у његовој родној кући у Српској Црњи. Музеј је отворен 1980. године. У њему се могу видети репродукције слика Ђуре Јакшића, избор песама и одломци приповедака, као и етнолошка збирка. У оквиру музеја постоји и галерија у којој се излажу слике савремених уметника. 

Долазак у Кикинду и обилазак:

Музеј керамике „Terra– отворен је  2017. године у некадашњој згради мањежа кикиндске касарне. Отварањем је остварена жеља и план покретача Интернационалног симпозијума скулптура у теракоти „Теrra” да се вајарски радови трајно презентују у граду у којем су настали. Претварање касарнског објекта у музеј срећемо у историје војвођанске уметности током педесетих и шездесетих година прошлог века, када су војни објекти на Петроварадинској тврђави предати уметницима и адаптирани у сликарске и вајарске атељее. 

Мамутица Кика атракција Кикинде – чији је скелет пронађен 1996. године у кругу цигларске фабрике „Тоза Марковић“, живела је пре око пола милиона година на овим просторима. Скелет припада врсти степског мамута. Оригинални скелетни остаци Кике изложени су у оквиру сталне поставке Народног музеја у Кикинди, док је скелетна реплика мамута у природној величини постављена у дворишту музеја. 

Црква Св. Николе –првобитна црква из 1758. године, саграђена је од плетера. Била је покривена трском са торњем од дрвета, а на торњу је имала два звона. Градња садашње цркве започета је 1769. године. Изграђена је у класичном стилу. Претпоставља се да је иконостас живописао Јаков Орфелин 1773. године. Мајстор Теодор Илић Чешљар, је аутор две драгоцене фреске: „Вазнесење Христово“ на јужном и „Тајна вечера“ на северном делу цркве.

Манастир Свете Тројице у Кикинди – храмовна црква изграђена је 1885. године као задужбина Меланије Николић, рођене Гачић, богате наследнице чувене кикиндске  породице, која после смрти сина и унука гради храм, капелу, манастир као и кућу за духовнике. Манастир је започео свој духовни живот 1887. године као мушки манастир, а 1980. године, указом Владике, постаје женски. Иконостас и зидове храма осликао је 1887. године познати самоуки сликар Ђура Пецић, родом из Бачке.

Начин плаћања

  • 50% вредности уговореног путовања приликом пријаве, остатак 15 дана пред почетак путовања

Цена ходочашћа

2.000 дин

Аражман обухвата

  • превоз туристичким аутобусом (клима, аудио опрема) на назначеној релацији
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 часова пре почетка путовања
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ

Напомене

  • Молимо да имате у виду да у манастире треба улазити пристојно одевен, жене би требало да имају сукњу, не кратку и са прорезима, а мушкарци дуге панталоне и рукаве. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него што питате за благослов. Молимо да се придржавате упутстава о мерама превенције и заштите у условима пандемије корона вирусом (маске, дезинфекција…)