Стазама Солунског фронта

Датум путовања
У припреми
naslovna Stazama Solunskog Fronta

Пођите стазама Солунског фронта! Поклоните се местима која су залили својом крвљу српски свети ратници за ослобођење отаџбине у Првом светском рату! Кајмакчалан, Поликастрон, Зејтинлик…

ДАН 1.

БЕОГРАД – СОЛУН

Полазак из Београда у 07.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Грчку у послеподневним часовима. Обилазак:
Споменик на Поликастрону. На свега педесетак метара удаљен од пута, недалеко од варошице Поликастрон по којој је и добио име, лежи петострани споменик. Симбол јединства свих земаља савезница из Првог светског рата, које су учествовале у пробоју Солунског фронта. Рађен је у мермеру, по пројекту Александра Секулића. Освећен је 1977. године. На свакој страни стоји натпис на матерњем језику сваке од земаља савезница са пригодним словом. Сваке године венце полажу делегације свих савезничких земаља уз црквене и војне почасти и уз интонирање химни свих земаља учесника пробоја Солунског фронта.
Долазак у Солун. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 2.

СОЛУН – ЕДЕСА

Доручак. Панорамско разледање града и упознавање са његовом пребогатом историјом: Галеријев славолук, црква Ротонда, Бела кула, споменик Александра Македонског… Обилазак:
Црква Светог Димитрија је Саборни храм престонице Македоније. На месту мучеништва Светог Димитрија је почетком 4. века саграђена скромна капела. У захвалност Светитељу за исцељење у 5. веку на месту те скромне капеле, Леонтије, префект Илирика, саградио је велику базилику. У 7. веку оштетили су је земљотрес и пожар. Обновљена, служила је као црква до 1493. године, када је претворена у џамију. Хришћанском култу је враћена 1912. године. Велики пожар претворио је цркву 1917. године у рушевину. Обнавља се између 1918-49. године. Црква Светог Димитрија је велика петобродна базилика. Очувано је нешто мозаика који су красили зидове цркве, велике уметничке вредности.
Српско војничко гробље на Зејтинлику спада у најзнаменитије српске споменике у иностранству. То је војничко гробље на којем су сахрањени српски војници погинули на Солунском фронту 1916-1918. године, а сахрањени на територији Грчке. Украс гробља је маузолеј са костурницом саграђен 1933-36. године по пројекту Александра Васића и Николаја Краснова. Грађен је у модернизованом српско – византијском стилу. Око маузолеја је 1440 гробова са крстовима, док у крипти почивају земни остаци 5580 српских ратника.
Одлазак у Едесу. Од Солуна је удаљена 90км. Град је основао 813. године пре Христа македонски краљ Каранос. Кроз векове добија своје ново име, Воден, које је изведено од именица вода, којом Едеса обилује. Велики број извора, потока, водопада и речица чине је на далеко јединственом и препознатљивом. Праву атракцију града чини седам водопада, од који је највећи Kаранос висине 70м. Половином 14. века Едеса је била у саставу Душановог царства. Бројно српско становништво задржало се и након слома средњевековне српске државе и доласка на власт Отоманске империје. Податак да је 1897. године одобрено отварање Српске школе Христе Сакалеровића са 107 српских ђака, јасно сведочи о вишевековном присуству Срба у главном граду области Пела. Из овог периода се сачувао и стари део града познат под именом Вароси.
Смештај у хотел. Слободно време. Ноћење.

ДАН 3.

ЕДЕСА – КАЈМАКЧАЛАН – БИТОЉ

Доручак. Одлазак на Кајмакчалан. Обилазак цркве Светог Илије и спомен костурнице које се налазе на највишој тачки планине Ниџа, на надморској висини од 2.524м. Овај невелики храм достојанствено подсећа на златне странице српске историје писане крвљу дивјунака у Првом светском рату. Попут молитвеног гнезда свијеног на месту где је септембра 1916. године српска војска направила пробој Солунског фронта, пркоси јаким ветровима као што су и српски војници непријатељу. Битка на Кајмакачалну широм је отворила “врата слободе” српској војсци и означила је почетак коначне победе над Централним силама. У цркви се чува урна у којој је почивало срце великог пријатеља српског народа, Др Арчибалда Рајса.
Наставак путовања у северну Македонију. Долазак у Битољ. Обилазак:
Одлазак на Српско војничко гробље у Битољу на коме почивају земни остаци 1321. војника. Велики број погинуо је у борбама на Kајмакчалану 1916. године, у пресудним операцијама за пробој Солунског фронта и окончање Првог светског рата. На Kајмакчалану у Спомен костурници почива 4.400 погинулих српских војника, а на ширем подручју Битоља, у појасу Мариова, у долини реке Црне, на гробљима и издвојеним хумкама у селима Скочивир, Бач, Добрвени, Живојно, Будимирци, Старавина… заувек су остали посмртни остаци око осам хиљада погинулих српских војника.
Слободно време. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 4.

БИТОЉ – БЕОГРАД

Доручак.
Одлазак на Зебрњак. Споменик на Зебрњаку монументално је дело београдског архитекте Момира Коруновића. У сред Кумановске равнице, на надморској висини од 511 метара, налазе се остаци спомен-костурнице, подигнуте у част и славу погинулим ратницима у Кумановској бици 1912. године. Висина му је била 48.5 метара. Унутрашњост је била украшена фрескама сликара Живорада Настасијевића. Маја месеца 1942. године бугарска војска је срушила две трећине ове грандиозне светиње. Данас, још увек у ранама, споменик на Зебрњаку сведочи о потресној причи најславније битке у Првом балакнском рату и чува успомену на пале у ослобођењу ових крајева од турског ропства.
Наставак путовања за Србију. Одлазак у Сурдулицу. Обилазак: 
Црква Светог Ђорђа саграђена је према пројектима Светозара Ивачковића 1895. године. У саставу Техничке школе, поред цркве, налази се Спомен костурница у којој се чувају земни остаци мученика сурдуличких из Првог светског рата.

Долазак у Београд у вечерњим часовима.

Путовање обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • 1 ноћењe са доручком у хотелу “Tobacco“ или сличан са 3* у Солуну, 1 ноћење са доручком у хотелу „Alfa“ или сличан са 3* у Едеси, 1 ноћење са доручком у хотелу „Treff“или сличан у Битољу са 3* у двокреветним собама са купатилом
 • улазнице за све наведене посете
 • превоз до врха Кајмакчалана
 • обиласке по програму
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • динарски део у 5 месечних рата чековима грађана

Цена ходочашћа

160€ + 11.000,00 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ