Стазама Солунског фронта

Датум путовања
У припреми
naslovna Stazama Solunskog Fronta

Пођите стазама Солунског фронта! Поклоните се местима која су залили својом крвљу српски свети ратници за ослобођење отаџбине у Првом светском рату! Кајмакчалан, Поликастрон, Зејтинлик…

ДАН 1.

БЕОГРАД – СОЛУН

Полазак из Београда у 20.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Успутна краћа задржавања ради одмора.

ДАН 2.

СОЛУН

Долазак у Грчку у јутарњим часовима. Обилазак:
Споменик на Поликастрону. На свега педесетак метара удаљен од пута, недалеко од варошице Поликастрон по којој је и добио име, лежи петострани споменик. Симбол јединства свих земаља савезница из Првог светског рата, које су учествовале у пробоју Солунског фронта. Рађен је у мермеру, по пројекту Александра Секулића. Освећен је 1977. године. На свакој страни стоји натпис на матерњем језику сваке од земаља савезница са пригодним словом. Сваке године венце полажу делегације свих савезничких земаља уз црквене и војне почасти и уз интонирање химни свих земаља учесника пробоја Солунског фронта.
Долазак у Солун. Панорамско разледање града и упознавање са његовом пребогатом историјом: Галеријев славолук, црква Ротонда, Бела кула, споменик Александра Македонског…
Црква Светог Димитрија је Саборни храм престонице Македоније. На месту мучеништва Светог Димитрија је почетком 4. века саграђена скромна капела. У захвалност Светитељу за исцељење у 5. веку на месту те скромне капеле, Леонтије, префект Илирика, саградио је велику базилику. У 7. веку оштетили су је земљотрес и пожар. Обновљена, служила је као црква до 1493. године, када је претворена у џамију. Хришћанском култу је враћена 1912. године. Велики пожар претворио је цркву 1917. године у рушевину. Обнавља се између 1918-49. године. Црква Светог Димитрија је велика петобродна базилика. Очувано је нешто мозаика који су красили зидове цркве, велике уметничке вредности.
Српско војничко гробље на Зејтинлику спада у најзнаменитије српске споменике у иностранству. То је војничко гробље на којем су сахрањени српски војници погинули на Солунском фронту 1916-1918. године, а сахрањени на територији Грчке. Украс гробља је маузолеј са костурницом саграђен 1933-36. године по пројекту Александра Васића и Николаја Краснова. Грађен је у модернизованом српско – византијском стилу. Око маузолеја је 1440 гробова са крстовима, док у крипти почивају земни остаци 5580 српских ратника.
Смештај у хотел. Слободно време. Ноћење.

ДАН 3.

СОЛУН – КАЈМАКЧАЛАН – СОЛУН

Доручак. Одлазак на Кајмакчалан. Обилазак цркве Светог Илије и спомен костурнице које се налазе на највишој тачки планине Ниџа, на надморској висини од 2.524м. Овај невелики храм достојанствено подсећа на златне странице српске историје писане крвљу дивјунака у Првом светском рату. Попут молитвеног гнезда свијеног на месту где је септембра 1916. године српска војска направила пробој Солунског фронта, пркоси јаким ветровима као што су и српски војници непријатељу. Битка на Кајмакачалну широм је отворила “врата слободе” српској војсци и означила је почетак коначне победе над Централним силама. У цркви се чува урна у којој је почивало срце великог пријатеља српског народа, Др Арчибалда Рајса.
Одлазак у Едесу. Од Солуна је удаљена 90км. Град је основао 813. године пре Христа македонски краљ Каранос. Кроз векове добија своје ново име, Воден, које је изведено од именица вода, којом Едеса обилује. Велики број извора, потока, водопада и речица чине је на далеко јединственом и препознатљивом. Праву атракцију града чини седам водопада, од који је највећи Kаранос висине 70м. Половином 14. века Едеса је била у саставу Душановог царства. Бројно српско становништво задржало се и након слома средњевековне српске државе и доласка на власт Отоманске империје. Податак да је 1897. године одобрено отварање Српске школе Христе Сакалеровића са 107 српских ђака, јасно сведочи о вишевековном присуству Срба у главном граду области Пела. Из овог периода се сачувао и стари део града познат под именом Вароси.
Слободно време. Повратак у Солун. Ноћење.

ДАН 4.

СОЛУН – БЕОГРАД

Доручак.
Одлазак у Суроти и обилазак манастира Светог Јована Богослова у коме се налази гроб Светог Пајсија Светогорца. Старац Пајсије Ензепидис рођен је 1924. године у Фараси у Кападокији. Његов отац Продром, био је градоначелник Фарасе и веома побожан човек. Духовни отац Продромосове породице био је чувени свети Арсеније Kападокијски од кога је Свети Пајсије и добио прве емрнице монашког живота. Постриг је примио на Светог Гори. Читав свој живот посветио је Богу и ближњима. Био je велики подвижник и молитвеник, који се кретао уском стазом монашког тиховања. Са Свете Горе дошао је у манастир Светог Јована Богослова где се као духовник и представио 1994. године. У манастиру се чувају и мошти Светог Арсенија Кападокијског.
Обилазак манастира Свете Анастасије налази се близу места Василики недалеко од Солуна. Светиња прославља управо Свету Великомученицу Анастасију. Основала га је царица Теофанија, супруга византијског цара Лава VI Мудрог, 888. године. Јеромонах Теон га је обновио 1522. године и постављен је за игумана, да би убрзо био хиротонисан за митрополита Солунског, а по смрти канонизован за Светог. У манастиру се чувају мошти Свете Анастасије и Светог Теоне. У време робовања по Турцима, манастир је будући богат, уништен и опљачкан да би био обновљен 1830. године. Данас као ставропигијални манастир припада Цариградској патријаршији. 
Полазак за Београд. Краћа успутна задржавања ради одмора. Долазак у Београд у касним вечерњим часовима.

Долазак у Београд у вечерњим часовима.

Путовање обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • 2 ноћењe са доручком у хотелу “Telioni” или сличан са 3* у Солуну, у двокреветним собама са купатилом
 • улазнице за све наведене посете
 • обиласке по програму
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • динарски део у 5 месечних рата

Цена ходочашћа

24.000,00 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ