Трагом Библије

Датум путовања
У припреми

ДАН 1.

БЕОГРАД – ИСТАНБУЛ – ТЕЛ АВИВ – НАЗАРЕТ

Састанак групе на аеродрому Никола Тесла у 06.00 часова. Полетање авиона у јутарњим часовима. По слетању на аеродром у Истанбулу наставак лета за Израел. Слетање на аеродром Бен Гурион у касним после подневним часовима. По обављању граничних формалности наставак путовања у Назарет. Смештај у хотел, вечера, ноћење.

ДАН 2.

НАЗАРЕТ

Доручак. Одлазак у Кесарију Приморску, град на источној обали Средоземног мора, смештен између Дора и Јафе. Основали су га Феничани у 4. веку пре Христа као мало пристаниште под именом Кула Стратонова. Марко Аурелије поклонио је град Клеопатри. Октавијан Август дао га је 30. године пре Христа Ироду Великом који гради нови величанствени град са пристаништем и назива га Цезареја Маритима (на мору) у част Октавијана, сада Цезара Августа. Наставак путовања на Гору Преображења (Тавор)и обилазак православног манастира посвећеног Светом пророку Илији. На врху ове чудесне Горе која као да израња из Јездрелонске долине, Христос је учинио једно од највећих чуда преобразивши се пред својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом. Одлазак у Назарет – град Благовести, град Христове младости. Обилазак цркве Архангела Гаврила која чува бунар на коме је архангел Гаврило саопштио Марији благу вест о рођењу Детета. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 3.

НАЗАРЕТ

Доручак. Одлазак и обилазак Гора блаженства, украшена цвећем налик рајском врту, чува успомену на библијски догађај када је Христос поучио апостоле којим врлинама ће задобити царство Небеско; Капернаум, антички град у коме је живео Свети апостол Петар, у коме се налазе остаци његове куће и синагоге из Христовог времена; манастир Дванаест апостола који припада Јерусалимској патријаршији, са црквом из 1925. године, која чува успомену на 12 најближих Христових ученика; Табха, место умножавања хлебова и рибе, са црквом првоподигнутом 350. године трудом Јосифа из Тиверијаде а обновљеном 1982. године. Она чува један од најлепших подних мозаика Свете Земље. Ручак – риба Светог Петра. Пловидба по Галилејском језеру бродом који је саграђен по узору на оне из Христовог времена. Присећање на делове из Светих јеванђеља која су се десила на овом јединственом језеру. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 4.

НАЗАРЕТ – АМАН

Доручак. Одлазак у Јордан. По преласку израелско – јорданске границе одлазак у Ђераш, један од најбоље очуваних римских провинцијских градова на свету кога називају „Помпејом Истока“. Представља значајно архитектонско завештање Римског царства од 1. до 4. века. Град је основао Пердикас, један од Александрових генерала. Наставак путовања у Аман, престоницу краљевине Јордан. По доласку смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 5.

АМАН – ПЕТРА

Доручак. Одлазак на планину Небо која се уздиже са Трансјорданског платоа 9км западно од града Мадабе. Након 40 година лутања у пустињи, Мојсије је преминуо на планини Небо, у 120-ој години, надомак Обећане земље, видевши је али не ступивши у њу. Наставак путовања у Мадабу, библијску Мадеву, град на плодној висоравни источно од Мртвог мора, 30 км југозападно од Амана. У Библији Мадаба се помиње међу градовима Моава које су покорили и настанили Јевреји. Касније се спомиње у натпису на знаменитој стели моавитског цара Меше, подигнутој у част његових победа 840. године пре Христа. У хришћанско време представља важан центар у коме се током 6. и 7. века граде храмови. Наставак путовања за Петру. По доласку смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 6.

ПЕТРА – ЕИЛАТ

Доручак. Обилазак Петре која се налази око 80км јужно од Мртвог мора. Средином 4. века пре Христа, Набатејци се све више богате трговином. У окомите стене они су уклесали свој престони град и учинили га до данашњег дана јединственим у свету. Полазак за Израел. Прелазак јорданско – израелске границе. Долазак у Еилат луку на обали Црвеног мора, најјужнији град Израела, са око 50.000 становника. Еилат је један од највећих туристичких центара у Израелу. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 7.

ЕИЛАТ – ЈЕРУСАЛИМ

Доручак. Обилазак тврђаве Масада чији остаци леже на природном узвишењу 450м изнад нивоа Мртвог мора. Ирод Велики га је претворио у луксузну палату која је пркосила гравитацији. Масада је одабрана за краљевско утврђење првенствено због њене неприступачности. За време јудејског устанка 67 – 73. године у Масади су се настанили Јевреји. Опсада Римљана је дуго трајала. Завршена је самоубиством 967 Јевреја.  Путовање према Јерихону. Обилазак Кумрана локалитета где су пронађени чувени рукописи. Долазак у Јерусалим. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 8.

ЈЕРУСАЛИМ 

Рана Литиургија у цркви Богородичиног гроба – чува део пећине у коју је било положено представљено тело Оне која је родила Спаса свима нама. Од првих дана хришћанства ова светиња била је и остала једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска.

ДоручакОбилазак Гетсиманског врта са  Базиликом агоније или Црква свих нација подигнута је у маслињаку чија стабла датирају из Христовог времена. Своје друго име добила је због тога што су многи народи својим прилозима омогућили да буде саграђена. Под њеним кровом налази се камен на коме се Спаситељ молио свом небеском Оцу на Велики четвртак пре него што ће га издати Јуда; руски манастир Марије Магдалине, задужбина руског императора Александра III саграђена је у периоду 1885-1888. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима. После подне обилазак Страдалног пута Господњег и цркве Христоовог Гроба (Васкрсења). Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 9.

ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ

Рано устајање. Доручак. Одлазак у Витлејем и обилазак цркве Рођења Христовог са Пећином рођења. Прву цркву подигао је Константин Велики 326. године. Као највећа светиња у њој је до данас сачувана пећина у којој је дошао на свет у телу Господ Исус Христос. Одлазак Јудејску пустињу и обилазак манастира Светог Саве Освећеног, саграђен 484. године, један је од најстаријих манастира Свете Земље. Ова „Принцеза међу пустињским манастирима“, налик орловом гнезду, задужбина је монашког узора Светог Саве Српског. Поклонивши јој се на свом поклоничком путовању у Свету Земљу 1229. године, Свети Сава је на дар добио и свом роду донео до данас највеће светиње заштитнице, Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу, које се чувају на Светој Гори.

Одлазак у западни Јерусалим и обилазак: Храм књиге једна је од пет целина које чине Музеј Израела. Зграда Храма књиге подигнута је 1965. године средствима породице Давида Готсмана, мађарског Јеврејина и филантропа који је откупио свитке из Кумрана, поклонио их држави Израел, а затим и финансирао Музеј како би се свици пронађени 1947. године у 11 пећина око Кумрана у њему и чували. Одлазак у Јад Вашем. Меморијал је отворен 1957. године да чува успомену на 6 милиона Јевреја које су нацисти – Немци и њихови помагачи убили у Другом светском рату. Назив Јад Вашем преузет је из књиге пророка Исаије и на хебрејском значи „место и име“. Улазна капија од кованог гвожђа подсећа на капију концентрационог логора. Дворана имена, Трг наде, Музеј уметности холокауста, синагога, изложбени павиљон, визуелни центар, дворана сећања, стуб хероизма, дечији меморијал, трг Јануша Корчака… Све ово чини Јад Вашем, место које нас подсећа на жртве које човечанство никада не сме да заборави. Смештај у хотел. Вречера, ноћење.

ДАН 10.

 ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. обилазак Маслинске горе са местом Вазнесења, руским манастиром Вазнесења, црквом „Оче наш“.

Панорамски обилазак Кнесета (израелски парламент), Меноре свећњак са 7 кракова, симбол државе Израел од 1948. године стоји преко пута улаза у Кнесет. Дар је Велике Британије израелском парламенту. Висока је 5, а широка 4м и изграђена је од чисте бронзе. Украшена је рељефима (29 сцена) који приказују догађаје и ликове који су означили историју и препород јеврејског народа.

Обилазак манастира Часног Крста. Одлазак на Сионску гору и обилазак Сале тајне вечере у којој је Господ са својим ученицима обедовао пасхалну вечеру на којој је васпоставио тајну над тајнама, свету тајну Евхаристије. У овој сали десио се и силазак Светог Духа на апостоле у педесети дан након славног Васкрсења; гроб цара Давида псалмопојца. У приземљу зграде у којој је Сала тајне вечере, налази се просторија у којој је по веровању Јевреја сахрањен цар Давид, ујединитељ дванаест јеврејских племена и оснивач јеврејске државе. Обилазак Зида плача. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 11.

ВИТЛЕЈЕМ – ТЕЛ АВИВ – ИСТАНБУЛ – БЕОГРАД

Доручак. Одлазак на аеродром Бен Гурион. Полетање авиона у раним послеподневним часовима. По слетању на аеродром у Истанбулу наставак путовања у Београд. Слетање авиона на аеродром Никола Тесла у вечерњим часовима.

Ценовник – начин плаћања

 • Динарски део 30 % приликом резервације, остатак на 5 месечних рата чековима грађана без увећања
 • Девизни део 500$, приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања

Цена аранжмана

75.000 дин + 1920 усд

           Аранжман се плаћа у динарскј противвредности, по званичном средњем курсу                                     НБС на дан уплате. Цена аранжмана је изражена у доларима.            

                                             СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА:
      За уплате до 30.6.2022. попуст на динарски део износи 15.000,00 рсд                          

Аранжман обухвата

 • авионски превоз на назначеној релацији са аеродромским таксама. Аеродромске таксе и евентуалне доплате за гориво су саставни део цене аранжмана, самим тим је и њихова промена дозвољена до момента поласка на пут.
 • Јорданску визу / За прибављање групне јорданске визе потребно је доставити: пасош који важи још 6 месеци од датума повратка са пута
 • превозаутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама, током програма путовања
 • смештај по програму у 1/2 + 1/2+1 собамау хотелима: Mary’s Well хотел (4*standard) или сличан у Назарету, Harir Palace Hotel (4*standard)  или сличан у Аману, Petra Canyon Hotel (3*standard) или сличан у Петри, Prima MusicHotel (4*standard) или сличан у Ејлату, Holy Land  (4* standard) или сличан у Јерусалиму, Eman Regency Hotel (3*standard) у Витлејему –  (по локалним категоризацијама) на бази полупансиона (доручак и вечера, шведски сто)
 • ручак – риба Св. Петра
 • комплетне обиласке са улазницама по програму за: Капернаум, Ђераш, планину Небо, Мадабу, Петру, место Вазнесења, Jад Вашем, Храм књиге
 • жичаре за Масаду
 • такси за Гору Тавор
 • вожњу бродом Галилејским језером
 • Грамату Јерусалимске патријаршије
 • путно здравстевно осигурање са покрићем за COVID 19
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • напојнице за локалногводича и возача и особље хотела

Аранжман не обухвата

 • Индивидуалне трошкове путника

Опис смештајних јединица:

Хотел Mary’s Well (4*standard), Назарет https://www.danhotels.com/NorthHotels/MarysWellNazarethHotel  или сличан   Хотел је смештен у центру Старог града. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Хотел Harir Palace (4*standard), Аман https://www.harirpalacehotel.com или сличан     Хотел налази се у обалсти Dahyet Al-Rasheed. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Хотел Petra Canyon (3*standard), Петра https://petracanyon.com/en или сличан           Хотел налази се у обалсти Wadi Musa. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, бесплатан кабловски интернет, спољашњи базен и терасу. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор, кетлер, мини-бар, сеф Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Хотел Prima Music (4*standard), Ејлат https://www.prima-hotels-israel.com/prima-music-eilat-hotel или сличан                                                                                                             Хотел налази се на 5 километара од Ејлата и на само пар минута хода од мора. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, бесплатан кабловски интернет, базен и терасу. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Хотел Holy Land 4*, Јерусалим http://www.holylandhotel.com или сличан                      Хотел је смештен у срцу Јерусалима, изван историјских зидина са погледом на Стари град. Од аеродрома у Тел Авиву је удањен 45 минута вожње. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, бесплатан паркинг, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Хотел Eman Regency 3*, Витлејем https://www.emanregencyhotel.ps/ или сличан         Хотел је смештен 2 километара од Витлејема. Хотел поседује рецепцију, ресторан, терасу, бар, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор, фен за косу, сеф и мини-бар. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Хотел Plaza Nof Hagalil (Nazareth) 4*, Назарет https://plazani.com/ или сличан           Хотел је смештен међу пољима Језрелске долине и Голанске висоравни, са погледом на Галилеју и Стари град Назарет. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, бесплатан кабловски интернет, базен, спа центар. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор, фен за косу, сеф и мини-бар. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Напомене:

 • За прибављање групне јорданске визе потребно је доставити: пасош који важи још 6 месеци од датума путовања најкасније  до 10. октобра 2022.
 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање са укљученим покрићем за Covid 19
 • Услед пандемије Covid-19, обавеза путника је да се упозна са здравственим и другим неопходним условима уласка у земљу, напуштања земље и повратка у Републику Србију.
 • Услови за путовање у условима Covid-19 пандемије који буду на снази у време путовања ће се поштовати.

Љубазно Вас молимо да се о Covid условима уласка у Израел обавестите преко линка:

https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/izrael

                                             Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовањаhttps://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ организатора путовања. Аранжман је рађен на бази 15 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 7 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                                                               

                               Ценовник Трагом Библије – Израел и Јордан бр.1 од 21.маја 2022. године.