Трагом Библије

Датум путовања
У припреми

                            Израел  и Јордан

1.ДАН (14.новембар)

БЕОГРАД – ИСТАНБУЛ – ТЕЛ АВИВ – НАЗАРЕТ

Састанак групе на аеродрому Никола Тесла у 06.00 часова. Полетање авиона за Истанбул, компаније TURKISH AIRLINES летом ТК 1082 у 08.55 часова. Слетање на аеродром у Истанбулу у 12.40 часова. Наставак лета за Израел истом компанијом, летом ТК 836 у 16.00 часова. Слетање на аеродром Бен Гурион у 17.05 часова. По обављању граничних формалности наставак путовања у Назарет. Смештај у хотел, вечера, ноћење.

2.ДАН (15.новембар)

НАЗАРЕТ

Доручак. Одлазак у Кесарију Приморску и обилазак археолошких налазишта из античког периода. Одлазак на Гору Преображења – Тавор и обилазак грчког манастира посвећеног Светом пророку Илији. На врху ове чудесне Горе која као да израња из Јездрелонске долине, Христос је учинио једно од највећих чуда преобразивши се пред својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом. Долазак у Назарет – град Благовести, град Христове младости. Обилазак римокатоличке цркве Благовести, и православне цркве Архангела Гаврила која чува бунар на коме је архангел Гаврило саопштио Марији благу вест о рођењу Детета. Повратак у хотел, вечера, ноћење,ноћење.

3.ДАН (16 новембар)

НАЗАРЕТ

Доручак. Одлазак и обилазак: Горе блаженства, украшена цвећем налик рајском врту, чува успомену на библијски догађај када је Христос поучио апостоле којим врлинама ће задобити царство Небеско; Табхе (места умножавања хлебова и рибе). Обилазак старог Капернаума, антички град у коме је живео Свети апостол Петар, у коме се налазе остаци његове куће и синагоге из Христовог времена. Манастир Дванаест апостола који припада Јерусалимској патријаршији, са црквом из 1925. године, која чува успомену на 12 најближих Христових ученика. Ручак (риба Светог Петра). Вожња бродом Галилејским језером – бродом  који је саграђен по узору на оне из Христовог времена и читање библијских догађаја који су се на њему десили. Повратак у хотел, вечера, ноћење.

4.ДАН (17.новембар)

НАЗАРЕТ – АМАН

Доручак. Прелазак израелско – јорданске границе. Обилазак Ђeраша, некада велелепног римског града кога зову „Помпеја Истока“.  Долазак у Аман. Смештај у хотел, вечера, ноћење.

5.ДАН (18.невембар)

АМАН – ПЕТРА

Доручак. Одлазак на планину Небо, где се представио Мојсије и обилазак Мадабе, града велелепних мозаика. Одлазак за Петру, смештај у хотел,  вечера, ноћење.

6.ДАН (19.новембар)

ПЕТРА – ЕЈЛАТ

Доручак. Обилазак Петре, набатејске престонице у стенама, која се сматра за ново светско чудо. Прелазак јорданско – израелске границе. Долазак у Ејлат, луку на обали Црвеног мора. Смештај у хотел, вечера, ноћење.

7.ДАН (20.новембар)

ЕЈЛАТ – ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. Одлазак и обилазак тврђаве Масада чији остаци леже на природном узвишењу 450м изнад нивоа Мртвог мора. Ирод Велики га је претворио у луксузну палату која је пркосила гравитацији. Масада је одабрана за краљевско утврђење првенствено због њене неприступачности. За време јудејског устанка 67 – 73. године у Масади су се настанили Јевреји. Опсада Римљана је дуго трајала. Завршена је самоубиством 967 Јевреја.  Одлазак на обале Мртвог мора. Слободно време. Путовање према Витлејему. Смештај у хотел, вечера, ноћење.

8.ДАН (21.новембар)

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ

Рана Литургија у цркви Рођења Христовог. Доручак.Одлазак у Јерусалим и обилазак: Гетсиманског врта са црквом Богородичиног гроба (Успења Пресвете Богородице) – чува део пећине у коју је било положено представљено тело Оне која је родила Спаса свима нама. Од првих дана хришћанства ова светиња била је и остала једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска; Базилика агоније или Црква свих нација подигнута је у маслињаку чија стабла датирају из Христовог времена. Своје друго име добила је због тога што су многи народи својим прилозима омогућили да буде саграђена. Под њеним кровом налази се камен на коме се Спаситељ молио свом небеском Оцу на Велики четвртак пре него што ће га издати Јуда; руски манастир Марије Магдалине, задужбина руског императора Александра III саграђена је у периоду 1885-1888. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима. После подне одлазак Страдалним путем Господњим до цркве Христовог Гроба (Васкрсења). Повратак у Витлејем, вечера, ноћење. 

9.ДАН (22.новембар)

ВИТЛЕЈЕМ –  ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. Одлазак у Западни Јерусалим.  Панорамски обилазак Кнесета (израелски парламент), Меноре свећњак са 7 кракова, симбол државе Израел од 1948. године стоји преко пута улаза у Кнесет. Дар је Велике Британије израелском парламенту. Висока је 5, а широка 4м и изграђена је од чисте бронзе. Украшена је рељефима (29 сцена) који приказују догађаје и ликове који су означили историју и препород јеврејског народа. Обилазак  Храм књиге једна је од пет целина које чине Музеј Израела. Зграда Храма књиге подигнута је 1965. године средствима породице Давида Готсмана, мађарског Јеврејина и филантропа који је откупио свитке из Кумрана, поклонио их држави Израел, а затим и финансирао Музеј како би се свици пронађени 1947. године у 11 пећина око Кумрана у њему и чували. Одлазак у Јад Вашем. Меморијал је отворен 1957. године да чува успомену на 6 милиона Јевреја. Назив Јад Вашем преузет је из књиге пророка Исаије и на хебрејском значи „место и име“. Улазна капија од кованог гвожђа подсећа на капију концентрационог логора. Дворана имена, Трг наде, Музеј уметности холокауста, синагога, изложбени павиљон, визуелни центар, дворана сећања, стуб хероизма, дечији меморијал, трг Јануша Корчака… Обилазак манастира Часног Крста. Одлазак на Сионску гору и обилазак Сале тајне вечере у којој је Господ са својим ученицима обедовао пасхалну вечеру на којој је васпоставио тајну над тајнама, свету тајну Евхаристије. У овој сали десио се и силазак Светог Духа на апостоле у педесети дан након славног Васкрсења; гроб цара Давида псалмопојца. У приземљу зграде у којој је Сала тајне вечере, налази се просторија у којој је по веровању Јевреја сахрањен цар Давид, ујединитељ дванаест јеврејских племена и оснивач јеврејске државе. Обилазак Зида плача.Повратак у Витлејем, вечера, ноћење.

10.ДАН (23.новембар)

 ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ

Доручак. Одлазак у Јудејску пустињу и обилазак: манастир Светог Саве Освећеног, саграђен 484. године, један је од најстаријих манастира Свете Земље. Ова „Принцеза међу пустињским манастирима“, налик орловом гнезду, задужбина је монашког узора Светог Саве Српског. Поклонивши јој се на свом поклоничком путовању у Свету Земљу 1229. године, Свети Сава је на дар добио и свом роду донео до данас највеће светиње заштитнице, Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу, које се чувају на Светој Гори . Повратак у Витлејем и обилазак:  цркве Рођења  Христовог са Пећином Рођења.Одлазак у Јерусалим и обилазак Маслинске горе одакле се , као на длану види стари град Јерусалим. Обилазак  руског  манастира Вазнесења са звоником високим 64 метра доминира окружењем Светог града. У манастиру се налази и капела подигнута на месту где је пронађена одсечена глава Светог Јована Крститеља; место Вазнесења, чува последњу Христову стопу. Ово је место са кога се Господ Исус Христос вазнео на небо 40 дана након славног Васкрсења. О значају ове светиње сведоче остаци некада монументалног храма из времена Константина Великог; црква „Оче наш“, место на коме је изнедрена најлепша молитва у славу Бога. Данас кармелићански самостан, подигнут је 1872. године ктиторством француске племкиње Аурелије Д’оверн. Смештај у хотел, вечера, ноћење.

11.ДАН (24.новембар)

ЈЕРУСАЛИМ

Доручак. Одлазак у околину Јерихона. Пењање жичаром до манастира Четрдесетнице на Гори Кушања. Одлазак на Кумран, место где су пронађени ћупови са рукописима. На обалама Свете реке Јордан налази се традиционално место крштења Господа Исуса Христа – Витавара, где ћете имати прилику да уђете у Свету Реку. Обилазак манастира Светог Герасима, који чува успомену на великог пустиножитеља јорданске пустиње. Повратак у Јерусалим. Вечера, ноћење.

12.ДАН (25.новембар)

ЈЕРУСАЛИМ – ТЕЛ АВИВ – ИСТАНБУЛ – БЕОГРАД

Доручак. Одлазак на аеродром Бен Гурион 25.новембра. Полетање авиона компаније TURKISH AIRLINES летом ТК 787 у 15.20 часова. По слетању на аеродром у Истанбулу наставак путовања у Београд, истом компанијом, летом ТК 1083 у 19.50 часова. Слетање авиона на аеродром Никола Тесла у 19.35 часова.

Ценовник – начин плаћања

 • Динарски део 30 % приликом резервације, остатак на 5 месечних рата чековима грађана без увећања
 • Девизни део 600$, приликом резервације, остатак 20 дана пре почетка путовања

Цена аранжмана

95.000 дин + 1950$

           Аранжман се плаћа у динарскј противвредности, по званичном средњем курсу                                     НБС на дан уплате. Цена аранжмана је изражена у доларима.            

Аранжман обухвата

 • авионски превоз на назначеној релацији са аеродромским таксама. Аеродромске таксе и евентуалне доплате за гориво су саставни део цене аранжмана, самим тим је и њихова промена дозвољена до момента поласка на пут.
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама, током боравка у Израелу и Јордану
 • комплетне обиласке са улазницама по програму: Кесарија Приморска, Гора Блаженства, Капернаум, Ђераш, планину Небо,Мадабу, Петру, место Вазнесења, манастир Оче наш, Jад Вашем, Храм књиге, жичаре за Масаду и Гору Кушања
 • смештај по програму у 1/2 + 1/2+1 собама у хотелима: Mary’s Well хотел (4*standard) или сличан у Назарету, Harir Palace Hotel (4*standard)  или сличан у Аману, Petra Canyon Hotel (3*standard) или сличан у Петри, Prima MusicHotel (4*standard) или сличан у Ејлату, Holy Land  (4* standard) или сличан у Јерусалиму, Eman Regency Hotel (3*standard) у Витлејему –  (по локалним категоризацијама) на бази полупансиона (доручак и вечера, шведски сто) (по локалној категоризацији)
 • путно здравстевно осигурање 
 • вожњу бродом Галилејским језером
 • Грамату Јерусалимске патријаршије
 • ручак – риба Светог Петра
 • такси за Гору Тавор
 • мини бус за манастир Светог Саве Освећеног
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • напојнице за локалногводича и возача и особље хотела

Аранжман не обухвата

 • Индивидуалне трошкове путника

Доплате:

 • за 1/1 собуизноси 700$

Попусти:

 • Деца 2 – 12 година распитати се у агенцији

Опис смештајних јединица:

Хотел Mary’sWell (4*standard),Назарет https://www.danhotels.com/NorthHotels/MarysWellNazarethHotel  или сличан. Хотел је смештен у центру Старог града. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Хотел Harir Palace (4*standard), Аман https://www.harirpalacehotel.com или сличан. Хотел налази се у обалсти Dahyet Al-Rasheed. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Хотел Petra Canyon (3*standard), Петра https://petracanyon.com/en или сличан. Хотел налази се у обалсти Wadi Musa. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, бесплатан кабловски интернет, спољашњи базен и терасу. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор, кетлер, мини-бар, сеф Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Хотел Prima Music (4*standard), Ејлат https://www.prima-hotels-israel.com/prima-music-eilat hotel или сличан. Хотел налази се на 5 километара од Ејлата и на само пар минута хода од мора. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, бесплатан кабловски интернет, базен и терасу. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Хотел Saint George 4*  https://www.stgeorgehoteljerusalem.com/  Хотел је смештен у срцу Јерусалима, недалеко од Старог града. Хотел поседује рецепцију, ресторан, терасу, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, телефон,  телевизор. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Хотел Eman Regency 3*, Витлејем https://www.emanregencyhotel.ps/ или слича. Хотел је смештен 2 километара од Витлејема. Хотел поседује рецепцију, ресторан, терасу, бар, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор, фен за косу, сеф и мини-бар. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Напомене:

 • За прибављање групне јорданске визе потребно је доставити: пасош који важи још 6 месеци од датума путовања. Пасош најкасније доставити до 10. октобра 2023.
 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање

                                             Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовањаhttps://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ организатора путовања. Аранжман је рађен на бази 15 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5  дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                                                               

                               Ценовник Трагом Библије – Израел и Јордан бр.1 од 2.маја 2023. године.