Трагом Библије

Датум путовања
У припреми
naslovna Tragom biblije

Ово јединствено ходочашће сан је сваког верујућег Хришћанина. Осетите духовну лепоту светих места и богослужења у Светој Земљи и Јордану.

ДАН 1.

БЕОГРАД

Састанак групе на аеродрому Никола Тесла у 22.30 часова.

ДАН 2.

БЕОГРАД – ТЕЛ АВИВ – НАЗАРЕТ

Полетање авиона у 00.25 часова. Слетање на аеродром Бен Гурион у 04.15 часова. По обављању пасошких формалности наставак путовања у Кесарију Приморску, град на источној обали Средоземног мора, смештен између Дора и Јафе. Основали су га Феничани у 4. веку пре Христа као мало пристаниште под именом Кула Стратонова. Марко Аурелије поклонио је град Клеопатри. Октавијан Август дао га је 30. године пре Христа Ироду Великом који гради нови величанствени град са пристаништем и назива га Цезареја Маритима (на мору) у част Октавијана, сада Цезара Августа. Наставак путовања на Гору Тавор и обилазак православног манастира посвећеног Светом пророку Илији. На врху ове чудесне Горе која као да израња из Јездрелонске долине, Христос је учинио једно од највећих чуда преобразивши се пред својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом. Одлазак у Назарет – град Благовести, град Христове младости. Обилазак цркве Архангела Гаврила која чува бунар на коме је архангел Гаврило саопштио Марији благу вест о рођењу Детета. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 3.

НАЗАРЕТ

Доручак. Одлазак до обала Галилејског језера и обилазак: Гора блаженства, украшена цвећем налик рајском врту, чува успомену на библијски догађај када је Христос поучио апостоле којим врлинама ће задобити царство Небеско; Капернаум, антички град у коме је живео Свети апостол Петар, у коме се налазе остаци његове куће и синагоге из Христовог времена; манастир Дванаест апостола који припада Јерусалимској патријаршији, са црквом из 1925. године, која чува успомену на 12 најближих Христових ученика; Табха, место умножавања хлебова и рибе, са црквом првоподигнутом 350. године трудом Јосифа из Тиверијаде а обновљеном 1982. године. Она чува један од најлепших подних мозаика Свете Земље. Ручак – риба Светог Петра. Пловидба по Галилејском језеру бродом који је саграђен по узору на оне из Христовог времена. Присећање на делове из Светих јеванђеља која су се десила на овом јединственом језеру. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 4.

НАЗАРЕТ – АМАН

Доручак. Одлазак у Јордан. По преласку израелско – јорданске границе одлазак у Ђераш, један од најбоље очуваних римских провинцијских градова на свету кога називају „Помпејом Истока“. Представља значајно архитектонско завештање Римског царства од 1. до 4. века. Град је основао Пердикас, један од Александрових генерала. Наставак путовања у Аман, престоницу краљевине Јордан. По доласку смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 5.

АМАН – ПЕТРА

Доручак. Одлазак на планину Небо која се уздиже са Трансјорданског платоа 9км западно од града Мадабе. Након 40 година лутања у пустињи, Мојсије је преминуо на планини Небо, у 120-ој години, надомак Обећане земље, видевши је али не ступивши у њу. Наставак путовања у Мадабу, библијску Мадеву, град на плодној висоравни источно од Мртвог мора, 30 км југозападно од Амана. У Библији Мадаба се помиње међу градовима Моава које су покорили и настанили Јевреји. Касније се спомиње у натпису на знаменитој стели моавитског цара Меше, подигнутој у част његових победа 840. године пре Христа. У хришћанско време представља важан центар у коме се током 6. и 7. века граде храмови. Наставак путовања за Петру. По доласку смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 6.

ПЕТРА – ЕИЛАТ

Доручак. Обилазак Петре која се налази око 80км јужно од Мртвог мора. Средином 4. века пре Христа, Набатејци се све више богате трговином. У окомите стене они су уклесали свој престони град и учинили га до данашњег дана јединственим у свету. Полазак за Израел. Прелазак јорданско – израелске границе. Долазак у Еилат, најјужнији град Израела, са око 50.000 становника. Еилат је један од највећих туристичких центара у Израелу. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 7.

ЕИЛАТ – ЈЕРУСАЛИМ

Доручак. Обилазак тврђаве Масада чији остаци леже на природном узвишењу 450м изнад нивоа Мртвог мора. Ирод Велики га је претворио у луксузну палату која је пркосила гравитацији. Масада је одабрана за краљевско утврђење првенствено због њене неприступачности. За време јудејског устанка 67 – 73. године у Масади су се настанили Јевреји. Опсада Римљана је дуго трајала. Завршена је самоубиством 967 Јевреја. Долазак у Јерусалим. Одлазак на Сионску гору и обилазак: Сала тајне вечере у којој је Господ са својим ученицима обедовао пасхалну вечеру на којој је васпоставио тајну над тајнама, свету тајну Евхаристије. У овој сали десио се и силазак Светог Духа на апостоле у педесети дан након славног Васкрсења; гроб цара Давида псалмопојца. У приземљу зграде у којој је Сала тајне вечере, налази се просторија у којој је по веровању Јевреја сахрањен цар Давид, ујединитељ дванаест јеврејских племена и оснивач јеврејске државе. Обилазак Зида плача, најсветијег места јудаизма, јединог остатка старозаветног Храма. У истом тренутку он је неотуђив део и историје хришћанства, који нас везује за Богородичин и Христов живот. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 8.

ЈЕРУСАЛИМ

Доручак. Одлазак у западни Јерусалим и обилазак: Храм књиге једна је од пет целина које чине Музеј Израела. Зграда Храма књиге подигнута је 1965. године средствима породице Давида Готсмана, мађарског Јеврејина и филантропа који је откупио свитке из Кумрана, поклонио их држави Израел, а затим и финансирао Музеј како би се свици пронађени 1947. године у 11 пећина око Кумрана у њему и чували; Кнесет (споља) израелски парламент; Менора свећњак са 7 кракова, симбол државе Израел од 1948. године стоји преко пута улаза у Кнесет. Дар је Велике Британије израелском парламенту. Висока је 5, а широка 4м и изграђена је од чисте бронзе. Украшена је рељефима (29 сцена) који приказују догађаје и ликове који су означили историју и препород јеврејског народа; Одлазак у Јад Вашем. Меморијал је отворен 1957. године да чува успомену на 6 милиона Јевреја које су нацисти – Немци и њихови помагачи убили у Другом светском рату. Назив Јад Вашем преузет је из књиге пророка Исаије и на хебрејском значи „место и име“. Улазна капија од кованог гвожђа подсећа на капију концентрационог логора. Дворана имена, Трг наде, Музеј уметности холокауста, синагога, изложбени павиљон, визуелни центар, дворана сећања, стуб хероизма, дечији меморијал, трг Јануша Корчака… Све ово чини Јад Вашем, место које нас подсећа на величину зла, мржње и жртве које човечанство никада не сме да заборави. Одлазак у манастир Часног Крста, један од најстаријих манастира, кога је по предању подигао цар Константин Велики. У манастиру се налази место на коме је расло „Лотово дрво“ од кога је направљен Крст на коме ће бити разапет Исус Христос. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 9.

ЈЕРУСАЛИМ

Доручак. Обилазак Маслинске горе: црква „Оче наш“, место на коме је настала најлепша молитва у славу Бога. Ту стоји кармелићански манастир, подигнут је 1872. године ктиторством француске племкиње Аурелије Д’оверн; место Вазнесења, чува последњу Христову стопу. То је место са кога се Господ Исус Христос вазнео на небо 40 дана након славног Васкрсења. О значају ове светиње сведоче остаци некада монументалног храма из времена Константина Великог; руски манастир Вазнесења са звоником високим 64 метра доминира окружењем Светог града. У манастиру се налази и капела подигнута на месту где је пронађена одсечена глава Светог Јована Крститеља. После подне одлазак Страдалним путем Господњим до цркве Христовог Васкрсења (Гроба). Обилазак цркве. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 10.

ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ

Доручак. Одлазак у Витлејем. Обилазак цркве Христовог Рођења. Прву цркву подигао је Константин Велики 326. године. Као највећа светиња у њој је до данас сачувана пећина у којој је дошао на свет у телу Господ Исус Христос. Одлазак у Јудејску пустињу и обилазак манастира Светог Саве Освећеног. Саграђен 484. године, један је од најстаријих манастира Свете Земље. Ова „Принцеза међу пустињским манастирима“, налик орловом гнезду, задужбина је монашког узора Светог Саве Српског. Поклонивши јој се на свом поклоничком путовању у Свету Земљу 1229. године, Свети Сава Српски је на дар добио и свом роду донео Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу, које се чувају на Светој Гори. Повратак у Јерусалим. Одлазак у Гетсимански врт и обилазак: црква Богородичиног гроба чува део пећине у коју је било положено тело Богомајке и из које је узнета у славу небеску. Од првих дана хришћанства ова светиња била је и остала једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска; Базилика агоније или Црква свих нација подигнута је у маслињаку чија стабла датирају из Христовог времена. Своје друго име добила је због тога што су многи народи својим прилозима омогућили да буде саграђена. Под њеним кровом налази се камен на коме се Спаситељ молио свом небеском Оцу на Велики четвртак пре него што ће га издати Јуда; руски манастир Марије Магдалине, задужбина руског императора Александра III саграђена је између 1885-88. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима. Вечера, ноћење.

ДАН 11.

ЈЕРУСАЛИМ – ЈЕРИХОН – ЈЕРУСАЛИМ

Доручак. Одлазак у Кумран чије је откриће 1947. године запањило свет и обогатило светску културу као мало које друго археолошко откриће. У Кумрану су откривени остаци јеврејске есенске заједнице која се ту населила око 14. године пре Христа. Бавили су се читањем и тумачењем Библије. У ту сврху Библију су преписивали, коментарисали и међу народом ширили. Захваљујући списима који су пронађени у виду библијских списа, правила заједнице, молитви, песама светска јавност се упознала са животом Есена. Наставак путовања у Јерихон и обилазак манастира Четрдесетнице на Гори Кушања. Ова светиња уклесана је у стену изнад једног од најстаријих познатих градова на свету. Чува успомене на кушања Господа Исуса Христа. Одлазак на Витавару, место на реци Јордан за које се верује да је исконско место крштења Господа Исуса Христа. Обилазак манастира Светог Герасима, који чува успомену на великог пустиножитеља јорданске пустиње. Повратак у Јерусалим. Вечера, ноћење.

ДАН 12.

ЈЕРУСАЛИМ – ТЕЛ АВИВ – БЕОГРАД

Доручак. Одлазак на аеродром Бен Гурион. Полетање авиона у 13.50 часова. Слетање авиона на аеродром Никола Тесла 16.10 часова.

Путовање обухвата

 • авионски превоз Београд – Тел Авив – Београд
 • аеродромске таксе
 • јорданску визу
 • путно здравствено осигурање
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • смештај у хотелима: “Mary’s well” или сличан са 4* у Назарету, “Gerasa” или сличан са 4* у Аману, “Edom” или сличан са 3* у Петри, “Amricana” или сличан са 4* у Еилату, “Legacy” или сличан са 4* у Јерусалиму, (по локалним категоризацијама) на бази полупансиона (вечера, доручак – класично услуживање) у двокреветним собама са купатилом
 • комплетне обиласке са улазницама по програму
 • такси за Гору Тавор
 • жичару за Масаду и Гору Кушања
 • вожњу бродом
 • ручак – риба Светог Петра
 • Грамату Јерусалимске патријаршије
 • напојнице за локалног водича и возача
 • услуге стручног водича из Агенције
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • остатак динарског дела у 5 месечних рата
 • остатак девизног дела 7 дана пре почетка путовања

Цена путовања

1.920$ + 50.000 дин

Општи услови

 • ВИЗА: За прибављање групне јорданске визе потребно је доставити до 10.10.2020. пасош чија важност не престаје најмање 6 месеци од датума започињања програма
 • Аранжман је прављен на бази 15 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ