Други српски устанак

Датум путовања
У припреми

Таково, Горња Добриња, Пожега, Љубић

Полазак у 07.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Таково је смештено између села Дичине и Клатичевачке реке, у брдско – планинском крајолику. Прелепа природа са једне и културно историјски споменици везани за Други српски устанак са друге стране, учинили су Таково познатим. На Цвети, 1815. године, народни прваци су подигли Други српски устанак на челу са кнезом Милошем Обреновићем.

„Таковски грм“ је културно добро од изузетног значаја. Представља историјски комплекс на простору од неколико хектара, који обухвата грађевине и споменике везане за подизање Другог српског устанка.

Под највећим храстом, где је донета одлука, подигнут је 1887. године споменик Другом српском устанку. Недалеко од њега налази се новије спомен обележје кнезу Милошу Обреновићу. Mонументална бронзана скулптура „Таковски устанак“, рад академског вајара Петра Убавкића из 1990. године.

Црква брвнара једна је од најстаријих грађевина црквене архитектуре овог типа у Србији. Подигнута је 1795. године на месту старе цркве из 1724. године. Црква је обновљена 1935. године и до данашњег дана сачувала је свој првобитни облик. У њој је прота Мелентије Павловић причестио устанике.

Музеј у Такову смештен је у школској згради која је задужбина краља Александра Обреновића. У музеју се чувају бројни експонати посвећени Другом српском устанку: слика чувеног сликара Паје Јовановића – Таковски устанак, таковски крст, остаци таковског грма…

Цркву Светих Петра и Павла у Горњој Добрињи подигао је кнез Милош Обреновић 1822. године, на месту старије црквене грађевине. Ова једнобродна богомоља дугачка је 11, широка 8 и висине скоро 9 метара. Источна, северна и јужна фасада су изграђене од камена без украса. Звоник саграђен поред цркве, квадратне је основе и висок је преко 12 метара. У порти цркве сахрањен је отац кнеза Милоша – Теодор.

Кнез Милош је 1832. године наредио почетак преображаја Пожеге у варошицу. Секретар Кнежеве канцеларије, Лазар Зубан ангажован је да направи урбанистички план. Централно место је заузео кружни трг са пијацом око кога су биле распоређене радње, кафане, занатске радионице. 

До данашњег дана тај централни градски трг је место на коме се Пожежани састају. На тргу који је уређен клупама, фонтанама и стубовима налази се спомен чесма. Посебно место заузима споменик кнезу Милошу Обреновићу,  У бронзи, висок више од три местра, дело младог вајара из Земуна Давора Дукића.

Љубић – битка на овом историјском месту  је једна од најзначајнијих битака у Другом српском устанку. Она представља завршницу војних напора за ослобађање Србије од вишевековног робовања под Турцима. Одиграла се 6. јуна 1815. године. Главнокомандујући је био Танаско Рајић који је водио артиљерију. Погинуо је у боју, како традиција каже са „стотину рана од стотину јатаган“.

Почетак Другог светског рата омео је изградњу  спомен комплекса. Само је споменик дуги низ деценија обележавао овај значајан догађај. У овој години, када се подсећамо на двестогодишњицу Другог српског устанка и комплекс на Љубићу се гради. Почетком 2003. године мештани су донели одлуку да се изгради црква која је освештана 2013. године. Посвећена је Светом кнезу Лазару. Архитектонско је дело Пеђе Ристића из Београда.

Недалеко од цркве, на кружном току 6. јуна 2015. године откривен је споменик Танаску Рајићу. Академска вајарка, Дринка Павловић из Београда направила је споменик висок 3 метра на постаменту високом један метар. Овај импозантни споменик је достојно подсећање на Танаска Рајића и све оне који су погинули за слободу отаџбине.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Путовање обухвата:

  • аутобуски превоз (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
  • улазнице за све наведене посете
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.

Начин плаћања

  • 50% вредности уговореног путовања приликом пријављиве, остатак 15 дана пре почетка путовања

Цена путовања

2.200 дин

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ                                                                               Ценовник Други српски устанак  бр.1 од  24.јуна 2022. године.