Цариград – Истанбул

Датум путовања
У припреми
naslovna Carigrad

Цариград! Како га нисте упознали! Путовање које ће Вас упознати са најлепшим бисерима из времена Византијског и Османског царства!

ДАН 1.

БЕОГРАД – ПЛОВДИВ

Полазак у 7.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица Адмирала Гепрата 19). Краћа успутна задржавања ради одмора. Долазак у Пловдив. Смештај у хотел, ноћење.

ДАН 2.

ПЛОВДИВ – ЦАРИГРАД

Доручак. Наставак путовања за Цариград. Краћа успутна задржавања ради одмора. Долазак у Цариград. Смештај у хотел, ноћење.

ДАН 3.

ЦАРИГРАД

Доручак. Обилазак града: 

Фанар, седиште Васељенске патријаршије, први по части трон у Православној васељени. 

Црква Светог Ђорђа, њен Саборни храм, подигнута је 1720. године. У њој се чувају велике духовне вредности: мошти Св. великомученице Јефимије, Св. Соломоније, Св. Теофане, део стуба на коме је Христос шибан као и вредне мозаичке иконе Богородице Памакаристос и Светог Јована Крститеља из 12. века.

Манастир Пантократор – посвећен Христу Пантократору подигао je цар Јован II Комнин са супругом царицом Ирином између 1124. и 1136. године. У њему је од 1314. до 1320. године живео, ослепљен, из Србије прогнан Стефан Дечански са синовима Душаном и Душицом. Овде му је Свети Никола вратио вид. Mанастир Пантократор, најлепши је представник архитектуре епохе Комнина у Цариграду.

Хора – некада угледан цариградски манастир чију је цркву обновио и доградио најученији Византинац тога времена Теодор Метохит између 1316. и 1318. године. Црква је богато украшена фрескама и мозаицима, који спадају у врхунска остварења ренесансе Палеолога, а уједно представљају најопсежнији програм византијске уметности сачуван до данас. Данас је Карије музеј, без сумње, после Свете Софије, највреднији и најлепши споменик византијског Цариграда.

Богородица „Живоносни источник“ – по предању прву цркву подигао је цар Лав I у 5. веку. Више пута је рушена и обнављана. Садашњу је подигао васељенски патријарх Константин. Освећена је 2. фебруара 1835. године. У порти су надгробни споменици 20 васељенских патријараха који су овде сахрањени.

Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 4.

ЦАРИГРАД

Доручак. Обилазак града: 

Топ Капи Сарај почео је да зида на Акропољу древног Византиона 1459. године Султан Мехмед II Фатих. Сарај су проширивали и увећавали његови наследници тако да се на површини од 700.000 метара квадратних, колико је заузимао Топ Капи Сарај, налазио низ малих палата, павиљона, џамија, фонтана. Топ Капи Сарај је био приватни стан османског султана и скоро 400 година седиште власти. Подизањем дворца Долмабахче престао је 1856. године да буде резиденција султана, а укидањем монархије постао је 1924. године музеј, највећи и најбогатији музеј Истанбула са пребогатим збиркама: порцелана, сребра, оружја и сатова. У ризници Топ Капи Сараја су изложени предмети од непроценљиве вредности.

Археолошки музеј – један од најбогатијих археолошких музеја света. Отворен је за посетиоце 1891. године. Поседује 60.000 археолошких експоната, 8.600.000 монета и 75.000 глинених плочица.

Повратак у хотел. Слободно време. Ноћење.

ДАН 5.

ЦАРИГРАД

Доручак. Обилазак града: 

Дворац Долмабахче је грађен између 1846. и 1855. године. У градњи палате комбиновани су стилови: италијанска ренесанса, француски барок, немачки рококо, енглески неокласицизам са оријенталним елементима. Палата има 354 собе и 25 салона. За украшавање палате утрошено је 14 тона злата и 40 тона сребра. Дворац поседује велику збирку слика. У дворцу Долмабахче су примљени: немачки цар Вилхелм II, француска царица Евгенија, аустро-угарски цареви Франц Јозеф и Карло VI, српски краљ Петар I… Дворски врт је засађен ретким растињем донетим из целог света.

Чамлиџа је једно од највиших брда у близини Истанбула. У византијско време била је омиљено излетиште двора. У 19. веку постаје омиљено место за одмор. Нестанком монархије изгубила је сјај који јој је дао османски двор, да би половином прошлог века поново постала популарна. Са Чамлиџе се пружа један од најлепших погледа на Истанбул и Босфор.

Вожња дуж Босфора. Овај мореуз између Европе и Азије који повезује Црно и Мраморно море дуг је 31,8 километара (28,5 километара ваздушном линијом). Босфор крунише лепоту Истанбула. Разноликост у облицима и бојама, низови села, дрвене куће – летњиковци (јали) у староосманском стилу, модерни хотели, луксузне виле, стари летњиковци и султанске палате, увек зелени кипариси, остаци старих тврђава са патином векова, чине да је то један од најлепших крајева на свету.

Kварт Ејуп је један од најстаријих делова Истанбула, на крају залива Златни рог. У кварту Ејуп су многобројна турбета османских великодостојника, међу њима и турбе Мехмед паше Соколовића, великог везира Османског царства. Једно од највећих и најлепше уређених истанбулских гробаља налази се управо у овом кварту и простире се на падини западне обале Златног рога. Вешти каменоресци претворили су Ејупово гробље у музеј под ведрим небом. На врху брда је чајџиница угнеждена између крошњи дрвећа и врхова кипариса. Француски писац и велики заљубљеник у Истанбул Пјер Лоти свраћао је у ову чајџиницу и уз пијуцкање чаја уживао у погледу на Златни рог и град. Чајџиница је понела његово име.

Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 6.

ЦАРИГРАД

Доручак. Обилазак града: 

Света Софија је ремек дело византијске архитектуре, једно од најсмелијих архитектонских остварења. Данашњу цркву подигао је цар Јустинијан I на темељима Константинове и Теодосијеве цркве. Градили су је најбољи градитељи свога времена, Антемије из Трала и Исидор из Милета, од 532. до 537. године. Цар је Свету Софију богато украсио и даривао. Под храма је био од мермера, порфире и јасписа, а зидови су били обложени скупоценим мермером различитих боја и шара. Горњи регистри били су украшени блиставим мозаицима, од којих је неколицина сачувана. Земљотреси, пљачка Цариграда од стране крсташа 1204. и пљачка 1453. године падом града у руке Османлија, оставили су видног трага на велику грађевину. Од 1453. до 1935. године била је џамија, а данас је музеј.

Јарабатан Сарај – велики резервоар за сабирање и чување кишнице пажљиво саграђен под земљом 542. године. Правоугаоне је основе димензија 138 х 65 метара, има 336 стубова који носе крстасте сводове од опеке. Стубови су високи 9 метара и постављени су на међусобној удаљености од 4,8 метара.

Музеј мозаика нам приближава лепоту и раскош давно ишчезле Велике палате. Музеј је основан 1953. године.

Султан Ахметова џамија (Плава џамија) – За султана Ахмета I џамију је подигао између 1609. и 1616. гoдине градитељ Мехмед ага, ученик Мимара Синана. Султан Ахметова џамија спада међу најлепше царске џамије града. Њен спољашњи изглед је изузетно китњаст и заносан. Једина је џамија у граду са шест минарета. Султан Ахметова џамија најпознатија је по својој унутрашњој декорацији. Купола и горње зоне украшене су са 21.000 фајансних плочица, које „личе на врт ружа“.

Хиподром је подигао око 203. године император Септимије Север по угледу на Circus Maximus у Риму. Хиподром су обновили и проширили цареви Константин Велики и Теодосије I. Хиподромске игре у њему су одржаване до 1204. године када је опљачкан и није обнављан. Доласком Османлија постао је мајдан грађевинског материјала. До наших дана од многобројних споменика Хиподрома сачувани су: Египатски обелиск, Змијски стуб, Зидани обелиск.

Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 7.

ЦАРИГРАД – СОФИЈА

Доручак. У 8,00 часова полазак за Софију. Долазак у Једрене, антички Адријанопољ, који је од 1365. до пада Цариграда 1453. године био престоница Османског царства. У Једрену је рођен Мехмед II. Овде су у султанов харем отишле српске принцезе Оливера Лазарева и Мара Ђурђа Бранковића. Недалеко од Једрена одиграла се 1371. године гласовита Маричка битка у којој је изгинуо цвет српске власти јужних крајева.

Обилазак џамије Селимије коју је подигао велики Мимар Синан између 1568. и 1574. године. Целином доминирају четири витка минарета висине 85 метара. У џамији су фајансне плочице из 16. века Џамија Селимија је круна стваралаштва великог османског градитеља Мимара Синана, кога ће касније поједини оријенталисти називати „Микеланђело Османлијски“.

Долазак у Софију. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 8.

СОФИЈА – БЕОГРАД

Доручак. Обилазак града: црква Светог Александра Невског и црква Свете Недеље, у којој почивају мошти Светог краља Милутина. Слободно време. Наставак путовања у Београд. Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Београд у вечерњим часовима.

Долазак у Београд у вечерњим часовима.

Путовање обухвата:

 
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема)
 • путно здравствено осигурање
 • 1 ноћење у хотелу “Trimontium” са 4* у Пловдиву, 5 ноћења у хотелу “Marble” са 4* или сличан у Истанбулу, 1 ноћење у хотелу “Hemus” са 3* у Софији (ТВ, клима) по локалној категоризацији, на бази ноћења са доручком у двокреветним собама са купатилом
 • улазнице за све наведене посете
 • вожњу бродом
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • комплетан девизни део до почетка путвања
 • динарски део у 5 месечних рата

Цена ходочашћа

500€ + 16.000 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ