Манастир Нимник

naslovna Manastir Nimnik

Манастир Нимник или Стари Маријански манастир налази се у храстовој шуми села Курјаче. Посвећен је празнику преноса моштију Светог Николаја. Време настанка Нимника као метоха манастира Раванице према повељи Светог кнеза Лазара, датира пре 1389. године. Као ктитор наводи се војвода Кнеза Лазара, Богосав, кога помиње народна песма “Кнез Богосав и Старина Новак”, који је подигао цркву која ће служити као парохијска. Тек 1936. године Нимник је претворен у манастир.

За време Карађорђа, 1813. године Турци су опљачкали и спалили светињу до темеља. Према записима Јоакима Вујића, обновио је Кнез Милош 1825. године уз помоћ народа. Црква манастира Нимник зидана је од камена. На њеној фасади се могу видети камени блокови који потичу са рушевина старог римског града Виминацијума који се налази у близини. Према попису из 1851. године црква није имала фреске, већ је унутрашњост храма била омалтерисана и окречена. Фрескопис је настао у периоду 1996-98. године када је последњи пут реновирана.

Манастир Нимник има две капеле. Прва се зове Светиња и налази се на гробу девојчице коју су према предању убили Турци зато што није хтела да им покаже пут за манастир. Упитана она им је на влашком одговорила “нишћу нимник” – „не знам ништа“. Према овом предању манастир је добио своје име. Друга капела се налази у манастирском конаку и посвећена је Покрову Пресвете Богородице. У својој дугој прошлости манастир Нимник је скоро стално био у улози парохијске цркве.