Манастир Наупарe

Манастир Наупарe се налази у селу Горњи Степош, десетак километара од Крушевца. Саборни храм је посвећен Рођењу Пресвете Богородице. Његова градња је завршена 1381. године у стилу моравске школе. Ктитор и оснивач манастира је монах Доротеј уз помоћ двора кнеза Лазара. По једном народном предању као ктитор се помиње и деспот Стефан Лазаревић. Манастир су знатно оштетили Турци 1454. године. Овде се на манастиришту 1805. године причестио вожд Карађорђе са својом војском. Обнову манастир Наупара доживљава 1835. године залагањем браће Симић, о чему сведочи натпис на плочи код улаза у цркву.

Основа цркве је сажети крст триконхосног облика са кубетом на пиластрима високо издигнутом помоћу коцкастог постоља. Припрата је грађена када и храм, али је пуним зидом одвојена од наоса. Црква је зидана грубо обрађеним каменом и има два кордонска венца. Претпоставља се да је цела грађевина презиђивана. За разлику од једноставне обраде фасаде, Наупара има изузетно богато украшене велике камене розете, најлепше у целој овој групи споменика. Две се налазе на западном делу припрате. Црква је без живописа који је вероватно уништен у време обнове. Постојећи иконостас потиче из времена Милоша Обреновића и нема веће уметничке вредности.

Од богате ризнице није такорећи ништа сачувано, али се поуздано зна да су обновитељи манастира 1835. године поклонили храму сасуде, звона и књиге пренесене из Лазарице. Недавно откривени фрагменти доказују да је храм био живописан врло брзо по изградњи. Данас се на зидовима уочава и неколико мањих сцена које потичу из 19. века.

У време Првог светског рата манастир је опљачкан, а старешина одведен у заробљеништво. Нова обнова манастира почела је 1929. године. Игуман Порфирије Иљички, пореклом Рус обновио је старе зграде и почео зидање нових. За време Другог светског рата манастир је поново опљачкан, а велики део зграда запаљен. Године 1950. манастир Наупара претворен је у женски манастир, када се у њему настанио део сестринства из манастира Дивљане.