Манастир Лешје

Манастир Лешје

Манастир Лешје се налази у истоименом селу, недалеко од Параћина. Светиња је назив добила највероватније због обиља стабала леске. Писани историјски извори о манастиру сведоче да је жупан Вукослав, на својој баштини у пустоши Петрус између 1355. и 1360. године као своју задужбину, подигао Богородичину цркву. Заједно са синовима Држманом и Црепом поклонио је као метох манастиру Хиландару 15. октобра 1360. године.

Манастир Лешје се последњи пут спомиње у турском попису из 1536. године. У наредном, обављеном око 1570. године његовог помена нема. Народно предање говори да су последњи лешјански калуђери, заједно са хришћанима окупљеним око манастира, мученички пострадали од Турака, који су након покоља разорили и манастир.

Темеље Богородичине цркве тролисне основе откопао је према једном чудесном виђењу, 1923. године сељак Живан Марковић из Лешја. На темељу старе подигао је цркву скромних димензија, грађену каменом и покривену лимом.

Приликом последње обнове 2004. године она је сасвим уклоњена, а нови храм посвећен Покрову Пресвете Богородице саграђен је на донекле сачуваним средњевековним темељима триконхосног облика.