Манастир Драча

Манастир Драча

Манастир Драча се налази десетак километара западно од Крагујевца, у котлини Драчке реке, на падинама брда Рујевице. Народно предање настанак манастира везује за светогорског испосника Јова који је овде и сахрањен.

Данашњу саборна црква посвећену је преносу моштију светог Николе. Обновио ју је у периоду 1734/35. године Станиша Марковић Млатишума, оберкапетан крагујевачки. Ово се може видети из натписа над порталом између нартекса и наоса. Други натпис у коме се помиње као ктитор налази се у лунети изнад портала у самом храму. Млатишума је позната историјска личност из времена аустријске владавине у Србији.

Монаси манастира Драче су у време Кочине Крајине били на страни Аустрије. Након изгубљене битке у Јошаници, у манастир се склонио и сам Коча Анђелковић. Турци су упали у манастир и братство је било принуђено да побегне у Аустрију. Тома Вучић Перишић обновио је манастир у 19. веку. По натпису над улазом у припрату у коме се помиње кнез Милош може се закључити да је дозидана кула звонара.

Црква је у облику триконхоса са бочним апсидама. Припрата је подигнута када и црква и засведена је полуобличастим сводом. Доњи делови грађени су од пешчара, а горњи у алтернацији опеке, пешчара и сиге. Живопис Драче, сачуван у храму и припрати, рађен је 1735. године. У припрати Саборног храма чува се чудотворна икона Мајке Божије Ахтирске, која је донета из Охрида почетком 18. века.