Манастир Ђурђеви Ступови

Манастир Ђурђеви Ступови, задужбина Стефана Немање саграђена је у периоду 1170/71. године. Подигнут у Старом Расу, један је од најстаријих манастира у некадашњем престоном подручју средњевековне Србије, који је велики рашки жупан подигао у првим годинама после ступања на престо.

Од првих дана манастир је стекао велики углед као прва владарска задужбина династије Немањића. Својом грациозном силуетом доминира долинама река Рашке и Дежеве. Гледан и са километарске удаљености, импонује својом величанственошћу. Јединствена архитектура цркве посвећене Светом Ђорђу са две куле звоника, столпа, као да је предодредила његово име – Ђурђеви Ступови.

Живопис настао 1175. године делимично је очуван. За време своје владавине, а и пошто је напустио трон, о светињи се старао краљ Драгутин, који је доградио манастирску цркву и осликао њену припрату.

Систематска заштита кроз векове запустелог манастира започела је 1960. године, да би великом мисионарском и приложничком акцијом под називом “Обновимо себе, подигнимо Ступове”, у којој учествују бројне државне, културне и научне институције, спортисти, музичари, уметници и многи други манастир почео да сија својом прворођеном лепотом од краја 20. века.