Манастир Дивостин

Манастир Дивостин налази се у истоименом месту удаљеном шест километара од Крагујевца. Данашњи Благовештенски саборни храм подигнут је 1974. године на месту где је у прошлости постојало више манастирских цркава. Највероватније је настао у време деспота Стефана Лазаревића, на почетку 15. века.

До 18. века нема историјских записа. Вероватно 1739. године у време ратова са Аустријом, светиња ће пострадати, изгубиће манастирски статус и постаће метох суседног манастира Драча. Монаси Драче ће обновити цркву 1873. године, и посветиће је цару Константину и царици Јелени. Последњу Литургију у њој одслужио је 1969. године први епископ шумадијски Валеријан.

Прилогом Вељка Максимовића из Лондона, по пројекту архитекте Драгомира Тадића, данашња црква је подигнута 1974. године. У облику је триконхоса и по жељи ктитора посвећена је Благовестима. Живописана је 1978/79. године трудом јеромонаха Данила Марунића и Момира Кнежевића, ктиторским прилогом блаженопочившег епископа шумадијског др Саве.

Престоне иконе на иконостасу дело су монахиње Јефимије из манастира Драча, а резбарени оквир иконостаса урадио је Милић Урошевић. У Дивостину је одржано више богомољачких сабора о којима је писао свети владика Николај Жички у књизи Диван.