Манастир Благовештење

Манастир Благовештење се налази у подножју Каблара. Не зна се тачно када је настао. Одређени архитектонски елементи Рашке школе указују да је можда подигнут у 12/13. веку. Натпис изнад улазних врата у храм посвећен Благовестима Пресвете Богородице говори да је манастир основан 1602. године „настојањем и трудом игумана Никодима“.

Подаци о живописању храма налазе се на пиластру северног зида и обавештавају да је фрескама украшена 1632. године за време игумана Михаила и патријарха Пајсија. Посебном лепотом издваја се сцена Страшног суда приказана на спољном делу западног зида цркве. Иконостас са богатим дуборезом из овог периода сматра се за један од најлепших из 17. века. Јоаким Вујић 1826. године бележи да је манастир попаљен.

Феликс Каниц 1866. године оставља запис да је уживао у гостољубљу Благовештенског братства као сведочанство да је светиња била обновљена. Али већ 1895. године, црква је толико била оронула да се у њој није могло вршити богослужење. Тек 1932. године за време игумана Митрофана, храм је обновљен и препокривен. Овде је блаженопочивши патријарх Павле примио монашки постриг 1948. године.