Издаваштво

Пусти видео запис

СВЕТА ЗЕМЉА

Доброчинство већ четврт века води српске поклонике у Свету земљу. Одлазак на ово јединствено ходочашће сан је сваког верујућег православног верника, и догађај од посебног значаја. Поклоници са бројаницама у рукама, правећи метанија, молитвено прилазе светим местима. Читају делове из Јеванђеља која их подсећају на тренутке земног живота Господа Исуса Христа. Својим телесним чулима свако од њих осетиће радост у цркви Богорођења; на месту Христовог Крштења; на Гори Преображења; у цркви Васкрсења; на месту Вазнесења… 

Свако од њих причестиће се, са Христом се сјединити кроз Свету тајну Евхаристије, присећајући се Његових речи на Сиону у Сали тајне вечере: „И кад јеђаху, узе Исус хљеб и благословивши преломи га, и даваше ученицима, и рече: Узмите, једите; ово је тијело моје. И узе чашу и заблагодаривши даде им говорећи: Пијте из ње сви“ (Мт 26:26-27) На крају овог путовања над путовањима свако од њих добиће грамату и понеће титулу хаџије, поклоника Гроба Господњег као трајно сведочанство свога ходочашћа.

У жељи да Вам сликом приближи места којим је ходао Спаситељ света, Поклоничка агенција Српске православне цркве је издала документарни серијал у четири епизоде на ДВД формату под називом „Света земља“. Аутор серијала је управник Агенције, Драган Вукић.

Пусти видео запис

ПУТ ИКОНЕ

Залагањем Поклоничке агнеције ДОБРОЧИНСТВО 2007. сачињена је копија чудотворне иконе Богородице Млекопитатељнице, освештана на оригиналу у испосници Светог Саве у Кареји и ношена рукама поклоника ове Агенције, копија је прешла пут од Свете Горе преко Београда до манастира Светог Саве Освећеног у Јудеји (Израелу). Затворио се после осам векова један духовни круг дуг скоро 3000 км. Вратила се икона Богородице Млекопитатељнице у копији, у своју прву кућу, манастир Светог Саве Освећеног, у Јудеји.

Пре скоро осам векова Икона Богородице Млекопитатељнице ношена рукама Светог Саве Српског, даривана му у манстиру Светог Саве Освећеног у Јудеји (са осталим драгоценостима, иконом Богородице Тројеручице и игуманским жезлом), превалила је пут од Палестине до Свете Горе Атонске, где је у Карејској испосници нашла свој нови дом.

Прича о овој чудотворној икони и њеном путу 2007. преточена је у документарни филм, у трајању од 25 минута, аутора Драгана Вукића. Филм „Пут иконе“ на ДВД објавила је агенција ДОБРОЧИНСТВО.