Светиње Украјине – Почајевска Лавра

Датум путовања
У припреми

Програм путовања

1. дан (четвртак) – Београд                                                                          

Полазак из Београда у 13.00 часова. Ноћна вожња кроз Мађарску и Украјину. Успутна задржавања ради одмора и граничних формалности.

2. дан (петак ) – Украјина – Почајевска лавра

Долазак у Почајевску лавру у јутарњим часовима. Смештај у манастирски конак. Слободно време. Присуствовање вечерњем богослужењу  у Цркви Успења Пресвете Богородице и целивање Стопе Мајке Божије. Ноћење.

Црква Успења Пресвете Богородице доминира читавим комплексом. Грађена је ктиторством грофа Николаја Потоцког од 1771-91. године. Иконостас је урађен у византијском стилу. Поклонио га је 1859. године цар Александар II. У трећем нивоу иконостаса налази се чудотворна икона Мајке Божије Почајевске. Унутрашњи зидови су украшени фрескама. Испод Успенске цркве налази се пећинска црква  преподобног Јова, која је заправо основа Успенске цркве. Подигнута је 1774. године. Са леве стане цркве је улаз у камену пећину где почивају мошти преподобних Јова и Амфилохија. Лаврин звоник својом архитектонском раскоши допуњава лепоту и величанственост ансамбла Почајевске лавре. Подигнут је између 1861-69. године и висок је 65м.

 

3. дан (субота) – Почајевска лавра

Акатист пред Почајевском чудотворном иконом Мајке Божје. Одлазак у Пешчарску цркву и целивање св. моштију Св. Јова и Св. Амфилохија. Присуствовање Светој Литургији. Слободно време (могућност уласка у пећину у којој се подвизавао Св. Јов). Одлазак у Кременец (око 25 км од Лавре) и посета Богојављенском манастиру где се налази Чудотворна икона Пресвете Богородице „Свих Жалосних Радост“. Посета манастиру Св. Ане где се налази чудотворни извор Св. Ане. Целивање моштију Св. Викентија (могућност погружавања). Посета Духовском скиту где се налазе вериге Св. Никите и камен на коме се молио Св. Серафим Саровски. Одлазак на манастирско гробље и посета гробном месту Св. Амфилохија. Повратак у Почајевски манастир. Ноћење.

Црква Свете Тројице зидана је у староруском стилу са благословом архиепископа Антонија Храповицког од 1906-11. године. Израду живописа прекинуо је Први светски рат те је завршена 70-их година 20. века. Одлазак у Свето – Духовски скит. Средином 17. века благословом преподобног Јова Почајевског обновљен је монашки живот на Скит – гори. Монаси из Почајевске лавре подижу Тројички храм због чега је и скит добио назив Свето Духовски или Тројички. У 18. веку Скит заједно са Почајевском лавром прелази у руке унијата. Они су 1728. подигли нову цркву Свете Тројице. Године 1795. део Пољске припао је Руској царевини. Осећајући да ће изгубити скит унијати га продају грофу Чарторијском. Гроф, који је био римокатолик, срушио је храм и скит је запустео. Свети Синoд Руске православне цркве откупио је од власника земљиште које је народ звао „Скиток“ и 1901. године. Атеистичке власти затварају скит 1959. године. У цркви Свих Светих отварају клуб и на место часне трапезе постављају сто за билијар. Монаштво и молитвени живот се враћају у светињу 1990. године.

4. дан (недеља) – Почајевска лавра – Београд

Присуствовање Светој Литургији. Полазак за Србију. Вожња кроз Украјину и Мађарску. Успутна краћа задржавања ради одмора и граничних формалности.

5. дан (пондељак) – Београд

Долазак у Београд у раним јутарњим  часовима.

 

Аражман обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (високоподни, клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • смештај на бази 2 ноћења према програму путовања у манастирском конаку у вишекреветним собама
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • путно осигурање са укљученим Covid покрићем (од 18-70. година – 832,00 динара; од 71-83. година – 1.747,00 динара)  

Ценовник – начин плаћања

 • 30% приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30% приликом резервације, остатак на четири месечне рате чековима грађана
 •  

Цена ходочашћа

 130 евра

( у динарској противвредности по средњем курсу НБС на дан уплате)

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 35 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније  5 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ

Напомене

УСЛОВИ  УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19                                                                                                                                           – негативан PCR тест или брзи антигенски тест не старији од 72 сата                                           – потврду о пријему једне или више доза вакцине против Covid -19 (вакцинама Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac).                                      – Вакцина Спутњик  није призната у Украјини.