Охрид и Битољ

Датум путовања
29. авг - 01. сеп 2024.
Охрид и Битољ

Програм путовања

ДАН 1.

Београд – Северна Македонија

Полазак у 20:00 часова испред Вазнесенске цркве (ул.Адмирала Гепрата 19) у Београду. Ноћна вожња кроз Србију и Северну Македонију са краћим успутним задржавањима ради одмора и обављања граничних формалности.

ДАН 2.

ОХРИД

Долазак на обале Охридског језера у манастир Свети Наум у јутарњим часовима. Манастир је основао Свети Наум, ученик св. Ћирила и Методија 900. године. Наставак путовања према граду Охриду. Смештај у хотел. Одмор. После подне пешачки обилазак старог града Охрида: црква Св. Јована Канеа из краја 13. века, црква Богородице Перивлепте из 1295. године и црква Светог Климента  Охридског која је саграђена 863. године, на темељима претходне ранохришћанске базилике посвећене Светом Пантелејмону.  Повратак у хотел, ноћење.

ДАН 3.

ОХРИД – БИТОЉ- ОХРИД

Доручак. Полазак за Битољ. Обилазак старог града Битоља са посетом српског војничког гробља, цркве Светог Димитрија и Сахат куле. Смештен на путу између Јадранског и Егејског мора, Битољ је одувек био важно седиште, богата варош и економски центар плодне Пелагонији. Основали су га Срби као „прњавор манастира Буково. Словенски назив града Битола потиче од речи Обител која је у средњем веку коришћена за манастирско братство, односно заједницу монаха. Грци су град звали Монастири а тај назив су од њих преузели и Турци и Млечани. Повратак у Охрид у поподневним часовима. Слободно послеподне. Ноћење.

ДАН 4.

ОХРИД – БИГОРСКИ- СКОПЉЕ- БЕОГРАД

Пакет доручак. Полазак у раним јутарњим часовима у Бигорски манастир. Манастир Свети Јован Бигорски је један од најзначајнијих верских и културних објеката у Северној Македонији. Посвећен је Светом Јовану Крститељу и потиче из 11. века. Присуствовање Светој Литургији. Полазак према Скопљу. Долазак у Скопље и панорамски обилазак града. Град лежи на обалама реке Вардар, политички, културни и економски центар данашње Северне Македоније. По доласку, обилазак саборне цркве Светог Климента Охридског.  Обилазак пешачке зоне са трговима и споменицима који красе главни град  и Камени (Душанов) мост. Полазак за Србију. Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Београд у касним вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30 % приликом резервације, остатак на 4 месечне рате чековима грађана:

Цена аранжмана:

175€

                          Аранжман се плаћа у динарској противвредности, по званичном                                                                            средњем курсу НБС на дан уплате.

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио опрема) на наведеним релацијама
 • смештај по програму у 1/2 и 1/2+1 стандардним собама: на бази 2 ноћења са доручком у хотелу Су 4* или сличан на Охриду
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника
 • трошкове који нису назначени у програму
 • међународно путно здравствено осигурање (издаје се у агенцији, осигурана сума је 15.000 евра): 4 € (деца од 0 месеци до 18 година); 6 € (особе од 19-70 година); 9 € (особе од 70-85 година

Доплате:

 • за 1/1 собу: 90€ 

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, немају лежај у соби)
 • Деца 2 – 12 година попуст 10% у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, имају лежај у соби)

Опис смештајних јединица:

Хотел SU 4*, Охрид  http://www.suhotel.mk/                                                                       Смештен на првој линији обале језера, у мирном и тихом окружењу на пар минута хода од центра Охрида. Хотел садржи рецепцију, ресторан, бар са отвореном терасом. Свака соба садржи купатило, телевизор, телефон, мини-бар, беспалтну интернет конекцију, кетлер за чај или кафу, фен. Услуга у хотелу је ноћење са доручком.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Услед промене цене горива на тржишту агенција „Доброчинство“ задражава право да измени цену аранжмана за одређени износ.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање.

                        Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. Аранжман је рађен на 40 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.                      

                                                       Ценовник Oхрид и Битољ 2024. бр.1 од 28. маја 2024.