Источно Сарајево

Датум путовања
У припреми

Програм путовања

Полазак у 00.15 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Ноћна вожња преко Лознице, Зворника, Романије… Долазак у Источно Сарајево у јутарњим часовима.

Град Источно Сарајево је јединица локалне самоуправе у Републици Српској, односно БиХ. Град Источно Сарајево је де-јуре главни град Републике Српске.  Обилазак:

Црква Светог Василија Острошког– градња је започета у октобру 1990. године. Избијањем рата у Југославији, црква се нашла на линији разграничења између Републике Српске и Федерације и претрпела је знатна оштећења. Након рата, настављени су радови на уређењу цркве и исти су завршени 1998. године. У њој је 2. маја 1999. године обележено неколико значајних јубилеја Српске православне цркве, а служио је патријарх српски Павле са више епископа, свештеника и ђакона. Цркву је освештао митрополит дабробосански Николај 30. септембра 2001. године.

Црква Светог Великомученика Георгија– Темељи цркве Св. великомученика Георгија у Српском Сарајеву освећени су 2000. године. Темеље је осветио епископ захумско-херцеговачки Григорије. Црква је модификована копија Старе сарајевске цркве. Осим централног олтара посвећеног Св. Георгију, црква има два споредна олтара, који су посвећени Св. свештеномученику Петру Дабробосанском и Св. мученику Вукашину.

Одлазак у центар Сарајева и обилазак Саборне цркве и Старе православне цркве.

Саборна црква Рождества Пресвете Богородице у Сарајеву један је од највећих српских православних храмова на Балканском полуострву. Црква је почела да се гради 1863. године. Освећена је на Св. Илију, 20. јула 1872. године, скоро годину дана пре потпуног завршетка. Осветио је митрополит Дабробосански Пајсије. Освећењу је присуствовало шест конзула са персоналом и седми Калај, који се тих дана нашао у Сарајеву, 76 свештених лица и око 10.000 душа из народа. Било би и више народа да се по Босни и Херцеговини није пронео лажни глас да ће Турци при освећењу цркве сећи хришћане.

Црква Св. Арханђела Михаила и Гаврила– у народу је позната и као Стара православна црква или Стара црква на Башчаршији. Црква, према археолошким подацима, датира из 15. века. Након обилазака православних храмова, слободно време за ручак и индивидуалне активности у центру Сарајева.

Полазак према Београду у поподневним часовима уз успутно заустављање и обилазак Српског војничког гробља у Сокоцу, недалеко од Сарајева.

Српско војничко споменгробље Мали Зејтинлик налази се у Сокоцу, недалеко од Сарајева. На Малом Зејтинлику сахрањено је преко 1.000, од 3.800 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске. Комплекс гробља је изграђен по угледу на српско војничко гробље на Зејтинлику. Срби Канаде, Аустралије, Републике Српске, Општина Соколац, Град Источно Сарајево, привредници и верници Сокоца и Влада Републике Српске изградили су спомен-цркву посвећену Преподобној мати Параскеви.

Повратак према Београду. Долазак у Београд у касним вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања

  • 50% приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена аранжмана

3.500 дин

Попусти:

  • Деца 0-2 године бесплатно
  • Деца 2-12 година 20%

Аражман обухвата:

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • разгледањаи обиласке по програму
  • трошкове организације путовања
  • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

  • Индивидуалне трошкове путника

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                                 Ценовник  Источно Сарајево бр.1 од  7. фебруара 2023. године.