Празник Светог Пророка Јеремије у Браничеву

Датум путовања
У припреми
Манастир Тумане

Програм путовања

Полазак у 6.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19).  Долазак у Браничево. Присуствовање Светој Литургији у цркви Светог Пророка Јеремије.

Црква Светог пророка Јеремије у Браничеву подигнута је у периоду од 1874. до 1876. године у центру села. Изведена је у духу класицизма уз примену барокних и романтичарских елемената. Четрнаест икона  на нижој иконостасној прегради изведеној у класицистичком духу,  осликао је Димитрије Посниковић 1877. године. О томе сведочи сачувани натпис на унутрашњој страни иконостасне преграде. Живопис у цркви је новијег датума. Црква поседује вредне примере икона, богослужбених књига и сасуда. Од појединачних икона нарочито се издвајају две иконе из 1838. године рад белоцркванског сликара Арсенија Јакшића.

Након Свете Литургије, литија кроз село до реке Дунав. Ручак у порти цркве.

У раним поподневним часовима наставак путовања ка манастиру Тумане.

Обилазак манастирског комплекса. Присуствовање групној молитви за здравље.

Манастир Тумане налази се на 10-ак километар од Голупца, у подножју голубачких планина, на левој обали Туманске реке. Окружен шумом, сакривен од људи, у Богом изабраном крајолику, као да је предодређен за монашки живот и молитвено тиховање. По предању које је до данас живо, Тумане је као своју задужбину подигао косовски јунак Милош Обилић, за кога се сматра да је живео и владао делом данашњег Браничева.

Предање каже да је Милош ловио по шумама у околини данашњег манастира, те да је у лову нехотице ранио пустињака Светог Зосиму. Носећи подвижника ка свом двору са жељом да му спасе живот, на месту где је сада манастир светац је молио да га спусте и рекао Милошу: „Ту мани и пусти ме да умрем“. Назив манастира се очувао до данас као и спомен на Светог подвижника Зосима, коме верни вековима долазе да затраже благослов и духовну утеху.

Повратак према Београду у поподневним часовима.

Долазак у Београд у каснијим поподневним часовима. (крај програма)

Начин плаћања:

  • 50 % приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

 

Цена аранжмана

1.600 дин

Аражман обухвата

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • разгледања и обиласке по програму
  • трошкове организације путовања
  • услуге стручног пратиоца групе током путовања

 

Аражман не  обухвата

  • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

  • Деца 0 – 2 године бесплатно
  • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ. 

     Ценовник  Празник Светог Пророка Јеремија у Браничеву бр. 1 од 21. марта 2023. године