Овчар – Каблар

Датум путовања
26. мар 2023.

Овчарско – кабларска клисура један је од најживописнијих крајолика Србије. Њене физичке лепоте плене телесна чула посетилаца, док средњевековне светиње у њој подигнуте испуњавају душе верних. 

Полазак у 05.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Манастир Благовештење – налази се под Кабларом. Не зна се тачно када је настао, предпоставља се у 12/13. веку. Храм је фрескама украшен 1632. године, за време игумана Михаила и патријарха Пајсија, о чему постоји запис на пиластру северног зида. Више пута је светиња страдала. Последња велика обнова била је 1932. године за време игумана Митрофана. Монашки постриг је овде, 1948. године примио блаженопочивши патријарх Павле.

Присуствовање Светој Литургији.

Манастир Никоље – (до манастира се пешачи око 2 km).  По предању подигли су га Светогорци пребегли под најездом непријатеља. Најстарији до сада помен потиче из 1489. године. Током средњег века постоје документи о овом манастиру. Црква је обновљена и живописана 1637 и 1697. године. Иконостас је рад Симеона Лазовића из Пријепоља. 

Манастир Преображење први пут помиње се 1525. године. Првобитно је манастир био саграђен са друге стране реке Мораве. Премештен је 1909-1911. године због изградње железнице. Налази се на шумовитом  узвишењу, заклоњен од погледа знатижељних. Последњи велики ктитор манастира је Владика Николај Велимировић који је 1940. године освештао цркву. Манастир нема економију. Издржава се искључиво од мисионарског рада и прилога верних.

Манастир Ваведење – по предању манастир је основао Свети Сава са оцем, Светим Симеоном Мироточивим. Данашња црква је потпуно обновљена 1874. године. Од старог иконостаса сачувале су се само сликане двери из прве половине 19. века.

Повратак у Београд у вечерњим часовима (Крај програма).

Аранжман обухвата

  • превоз аутобусом високе туристичке  класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
  • разгледање и обиласке по програму
  • трошкове организације путовања
  • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аранжман не обухвата

  • индивидуалне трошкове путника

Начин плаћања

  • 50%  приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена ходочашћа

 2.000 дин

Попусти:

  • Деца 0-2 године бесплатно
  • Деца 2-12 година 20%

Напомене

  • До манастира Никоље има око 2км пешачења!
  • Молимо да имате у виду да у манастире треба улазити пристојно обучен, жене битребало да имају сукњу, не кратку и са прорезима, а мушкарци дуге панталоне и рукаве. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него питате за благослов. 

Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                           Ценовник  Овчар-Каблар  бр. 1 од 3. фебруара 2023. године