Овчар- Каблар

Датум путовања
19. мај 2024.

Овчарско – кабларска клисура један је од најживописнијих крајолика Србије. Њене физичке лепоте плене телесна чула посетилаца, док средњевековне светиње у њој подигнуте испуњавају душе верних. 

Полазак у 5.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19).  Присуствовање Светој Литургији у манастиру Преображење. Манастир Преображење први пут помиње се 1525. године. Првобитно је манастир био саграђен са друге стране реке Мораве. Премештен је 1909-1911. године због изградње железнице. Налази се на шумовитом  узвишењу, заклоњен од погледа знатижељних. Последњи велики ктитор манастира је Владика Николај Велимировић који је 1940. године освештао цркву. Манастир нема економију. Издржава се искључиво од мисионарског рада и прилога верних.

Одлазак до Овчар бање и обилазак манастира Благовештење.                                            Манастир Благовештење – налази се под Кабларом. Не зна се тачно када је настао, предпоставља се у 12/13. веку. Храм је фрескама украшен 1632. године, за време игумана Михаила и патријарха Пајсија, о чему постоји запис на пиластру северног зида. Више пута је светиња страдала. Последња велика обнова била је 1932. године за време игумана Митрофана. Монашки постриг је овде, 1948. године примио блаженопочивши патријарх Павле.

Манастир Никоље – (до манастира се пешачи око 2 km). По предању подигли су га Светогорци пребегли под најездом непријатеља. Најстарији до сада помен потиче из 1489. године. Током средњег века постоје документи о овом манастиру. Црква је обновљена и живописана 1637 и 1697. године. Иконостас је рад Симеона Лазовића из Пријепоља. 

Након обиласка манастира Никоље, слободно време у Овчар Бањи. Полазак према Београду у поподневним часовима. Повратак у Београд у вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 50%  приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена аранжмана:

 2.200 дин

Аранжман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке  класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • разгледање и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аранжман не обухвата:

 • индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0-2 године бесплатно
 • Деца 2-12 година 20%
Напомена: До манастира Никоље има око 2км пешачења!

Напомене:

 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.

                         Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/.Аранжман је рађен на 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                             Ценовник  Овчар – Каблар 2024 бр.2 од  19. марта 2023. године