Моравска Србија

Датум путовања
18-19. мај 2024.

Манасија, парк макета у Деспотовцу, Сисојевац, Раваница, Каленић, Прерадовац, Љубостиња, Лазарица…

Моравска градитељска школа, као последња велика стилска епоха српске средњовековне уметности, трајала је од 1371. до 1427. године. 

Велико идеолошко – државно наслеђе које је на себе преузела Моравска Србија кнеза Лазара, настављајући идеологију Душановог царства, најбоље се огледа кроз задужбине које су подизали кнез Лазар и кнегиња Милица.

ДАН 1.

БЕОГРАД – МАНАСТИР МАНАСИЈА – МАНАСТИР СИСОЈЕВАЦ – МАНАСТИР РАВАНИЦА – МАНАСТИР КАЛЕНИЋ

Полазак из Београда у 6.00 часова испред Вазнесењске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Успутна краћа задржавања ради одмора. Посета манастирима: Манастир Манасија удаљена је око два километра северозападно од Деспотовца. Подигнута је крај речице Ресаве по којој је носила име кроз читав средњи век. Задужбина је деспота Стефана Лазаревића. Грађена је између 1407. и 1418. године. Импозантни бедеми са 11 кула, опасани ровом, представљали су, у то време, модеран систем одбране манастира. Најдоминантнија и најмасивнија – донжон кула позната је и као Деспотова кула. Поред манастирске цркве и утврђења, у Манасији су делимично сачувани остаци старе трпезарије и библиотеке. У библиотеци се налазила преписивачка радионица у којој су рађене бројне књиге за црквене потребе. “Ресавско писање” је било веома цењено и дуго је служило за узор каснијим преписивачима. Један од главних руководилаца Ресавске школе био је Константин Философ, потоњи писац житија деспота Стефана Лазаревића.

Након посете манастиру Манасија обилазак Парка макета који се налази на излазу из Деспотовца. Поставку чине макете средњовековних српских манастира и традиционалних српских кућа у размери 1:17.

Манастир Сисојевац – налази се поред реке Црнице, у селу Сисевцу, 12 км југоисточно од манастира Раванице. Назив је добио по ктитору, монаху Сисоју Синаиту. Претпоставља се да је саграђен у осмој деценији 14. века, а њен ктитор се први пут помиње у повељи кнегиње Милице из 1398. године, којом Милица дарује монаху Сисоју земљишни посед у околини Параћинског брода. У цркви се налази и гробно место ктитора, Светог Сисоја Синаита.

Манастир Раваница је задужбине кнеза Лазара, саграђене између 1375 и 1377. године. Налази се у подножју Кучајских планина, у селу Сење код Ћуприје. Саборни храм посвећен је Вазнесењу Господњем и налази се у централном делу манастирског комплекса опасан моћним утврђењем са седам кула, трпезаријом, монашким келијама, неопходним економским зградама. По својим архитектонским и ликовним обележјима раваничка црква је родоначелник новог стила уметности, такозване Моравске школе. Она представља оригинално архитектонско решење настало спајањем светогорске традиције тролисне основе и модела уписаног крста са пет купола, одомаћеног у време Светог краља Милутина.

 

Манастир Каленић представља најраскошније украшену цркву моравске стилске групе. Смештен је на обронцима Гледићких планина, западно од села Опарића у Левчу. Задужбина је властелина Богдана, великодостојника на двору деспота Стефана Лазаревића, његове жене Милице и брата Петра. Саборни храм посвећен Ваведењу Пресвете Богородице, подигнут је између 1407 и 1413. године, док је украшен фрескама око 1413. године. Изванредно сликарство префињеног колорита и сетних ликова светитеља убраја се у врхунска сликарска остварења у целом византијском свету прве четвртине 15. века. Смештај у конак, ноћење.

ДАН 2.                                                                                                                           

МАНАСТИР КАЛЕНИЋ – МАНАСТИР ПРЕРАДОВАЦ – МАНАСТИР ЉУБОСТИЊА – КРУШЕВАЦ

Присуствовање Светој Литургији.  Доручак. Напуштање манастира и наставак обилазака: Maнастир Прерадовац је подигнут у 13. веку. Обновљен је 1871. године, од стране епископа жичког Јанићија и братства манастира Каленић. Најновија његова обнова, започета је 1996. године, за време Епископа Саве,  Обнова је довршена 2004. године, када је црква фрескописана и освећена, од стране Епископа шумадијског Јована. Манастир Љубостиња задужбина је кнегиње Милице, жене Светог кнеза Лазара. Подигнут је уочи Косовског боја. Након што је њихов син, Стефан Лазаревић ступио на трон, Милица прима монашки постриг и као монахиња Евгенија са својом рођаком Јефимијом настањује се у својој задужбини у којој ће и скончати 1405. године. Манастир Љубостиња, са црквом Успења Пресвете Богородице, један је од најзначајнијих споменика моравске школе. Протомајстор је био Раде Боровић, у народним песмама познат као Раде Неимар, који је споља украсио храм префињеном каменом пластиком и који нам је, као реткост за оно време, оставио своје име уклесавши га на прагу унутрашњег портала. Унутрашњост цркве је украшен фрескама крајем 14. века и 1403. године. Зограф Макарије записао је своје име на луку изнад врата.

Наставак путовања према Крушевцу. Обилазак Лазаревог града, цркве Лазарица и споменика Косовским јунацима. Град кнеза Лазара је утврђење у центру Крушевца. У склопу града се налази и кнежева дворска црква Лазарица. Црква Лазарица у Крушевцу била је дворска црква Светог кнеза Лазара. Као ктитор, посветио је архиђакону Стефану, патрону династије Немањића, а у славу свога прворођеног сина Стефана, који га је наследио на престолу. Подигнута је за кратак временски период, од 1377 – 1380. године. Рађена је у моравском стилу који у Лазарици достиже своју потпуну зрелост. Споменик косовским јунацима у Крушевцу је најпознатије вајарско дело Ђорђа Јовановића о Косовском боју је споменик косовским јунацима на Тргу косовских јунака у Крушевцу, који истовремено представља и симбол Крушевца од 15. јуна 1904. године, када га је свечано открио краљ Петар I Карађорђевић.  Слободно време у центру града до поласка за Београд. Повратак у Београд у каснијим вечерњим часовима (крај програма). 

Начин плаћања:

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30 % приликом резервације, остатак на 2 месечне рате чековима грађана

Цена аранжмана:

8.000 дин

Аранжман обухвата:

 • превоз аутобусом туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • разгледање и обиласке по програму
 • смештај  у конаку манастира Каленић у вишекреветним (1/3, 1/4) собама на бази ноћења са доручком 
 • услуге стручног пратиоца групе 
 • трошкове организације путовања
 • улазницу за Парк Макета у Деспотовцу

Аранжман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, немају лежај у соби)
 • Деца 2 – 12 година попуст 10% у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, имају лежај у соби)

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање.

                            Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка.                     Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                                       Ценовник Моравска Србија 2024 бр. 1 од 5. фебруара 2024.