Манастир Горњак

Датум путовања
У припреми

Програм путовања

Полазак из Београда у 6.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). 

Манастир Горњак подигнут је на левој обали реке Млаве. Задужбина је кнеза Лазара, а грађен је у периоду 1379 – 1381. године. Повеља Светог Кнеза о подизању манастира је изгорела али се препис сачувао: „…ја правоверни кнез Лазар, самодржац све Српске земље, потрудих се да овај мали дар принесем Владичици мојој, Пресветој Богородици, и сазидах цркву на месту које се зове Ждрело Браничевско, и приложих и уредих сваким потребама.“

Осликана у 18. веку, а онда обновљена и живописана у 19. веку. Манастирска црква је посвећена празнику Ваведења Пресвете Богородице. Тролисне је основе. Њен најлепши украс су мошти Светог Григорија Горњачког. Као у камен уклесана, тик изнад саборног храма је испосница са параклисом Светог Николе у којој се подвизавао преподобни Григорије .

Присуствовање Светој Литургији.

Манастир Свете Тројице се налази у живописној Горњачкој клисури на брду Мали Чукар, надомак села Ждрело. По предању подигао га је краљ Милутин крајем 13. века поред извора лековите воде, на коме су милошћу Божијом и усрдним молитвама овдашњег монаштва, многи слепи били исцељени. Храм је најпре био посвећен Светом Николи, затим Светим апостолима Петру и Павлу, да би на крају светиња прослављала Свету Тројицу.

Манастир су потпуно разрушили 1718. године Татари, који су ратовали за Отоманску империју. Сачували су се само темељи саборног храма. Побожно становништво обнавља цркву да би она поново била срушена у време аустро – турског рата 1790. године. Коначна обнова манастира је почела 1998. године.

Манастир Заова – Далеко позната црква, светиња побожног света у браничевском крају, лежи у живописној и шумовитој  котлини браничевског Сопота. Постанак цркве Заове везан је за народно предање о трагичној смрти сестре Јелице, чији мотив је опеван у народној песми: „Бог ником дужан не остаје“… Манастирска црква посвећена је Светим Архангелима Михаилу и Гаврилу.

Повратак у Београд у вечерњим часовима. 

 

Ценовник – начин плаћања

 • Готовинском уплатом 50% приликом пријаве, остатак 15 дана пре путовања

Цена ходочашћа

1.400 дин

Аражман обухвата

 • аутобуски превоз на назначеној релацији  (клима, аудио и видео опрема)
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања

  Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 48 часова пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ

Напомене

 • Молимо да имате у виду да у манастире треба улазити пристојно обучен, жене битребало да имају сукњу, не кратку и са прорезима, а мушкарци дуге панталоне и рукаве. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него питате за благослов. Молимо да се придржаватеупутстава о мерама превенције и заштите у условима пандемије корона вирусом (маске, дезинфекција…)

Преподобни Григорије Горњачки

Преподобни Григорије Исахист, или Ћутљиви, пореклом  је са Балкана. По светогорском предању, као и по многим словенским и српским Синаксарима, он је био пореклом Србин. Рођен је крајем 13. или почетком 14. века. Ученик је Светог Григорија Синаита и Светог Ромила Раваничког, чије је житије и написао. Основао је светогорски манастир Светог Николе, који је по њему назван Григоријат. Недалеко од овог манастира налази се његова келија, где се у ћутању молио Богу, па је касније назван Ћутљиви. Под најездом Турака на Свету Гору, прешао је у Србију, код Светог кнеза Лазара.

Преподобни Григорије замолио је кнеза Лазара да му да неко мирно и усамљено место. Благочестиви кнез му тада даде тихо и усамљено место у Ждрелу браничевском, у подножју Хомољских планина на левој обали реке Млаве. Изнад реке у стени беше једна пећина, где се преподобни Григорије настани и тамо молитвено тиховаше. Ову пећину он претвори у цркву коју посвети Светом Николају Чудотворцу, коме беше посвећен и манастир Григоријат у Светој Гори. Но ускоро затим благочестиви кнез поможе Преподобноме да испод ове пећине подигне дивну цркву манастира Ждрела, коју заједнички посветише Ваведењу Пресвете Богородице. Тако би основан нови манастир преподобног Григорија, који и до данас постоји у Браничеву под именом Горњак.

Његове  свете мошти данас се налазе у манастиру Горњак. Манастир Горњак слави блажени спомен преподобног Григорија 7. децембра / 20. децембра по новом календару.