Мало Црниће, Заова, Пожаревац

Датум путовања
У припреми

Програм путовања

Полазак из Београда у 6.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19).                                                                                                                                          Долазак у Мало Црниће. Присуствовање Светој Литургији у цркви Светог Игњатија Богоносца. Црква је подигнута 1892. године заслугом индустријалаца Антона И. Бајлонија, а свечано је осветио митрополит Михаило 18.септембра 1894. године. Декорацију фасада одликује јасан утицај Ханзенове школе уз упутребу полихромије, односно комбиновања окер боје и тзв. „помпејско црвене“. Изузетно вредну сликарску целину чини десет икона распоређених у три зоне на нижој олтарској прегради изведеној у класицистичкој духу, рад једног од најзначајнијих представника српског романтизма Стеве Тодоровића и мајстора његове сликарске радионице. У порти се налазе звоник подигнут 1906. године и споменик палим ратницима у ратовима за ослобођење Србије.                                                    Манастир Заова – први пут се спомиње у турским записима 1467.године. Према предању, сазидан је на темељима цркве коју су подигли браћа Радићи, властелини Павле и Радул, у знак покајања што су своју сестру Јелицу растргли „коњима на репове“. Унутар манастира Заова може се видетизазидан Јеличин гроб, са фреском која представља њено растрзање са четири бела коња. Према предању, пошто је Јелица растргнута “ на све четири стране света“, на местима на којима су пали делови њеног тела, појавили су се чудотворни извори, који и данас постоје. Поред њих су касније, осим Заове, саграђени и манастири Рукумија, Брадача и Сестрољин. Пошто се сматра да су на месту на коме је подигнут манастир Заова пале Јеличине очи, извор у његовој близини, посвећен Светој Петки, сматра се лековитим за слепе и слабовиде. Према народном веровању, воду са овог извора треба узимати само за време верских празника и користити је за пиће и умивање, како би била делотворна. Саборна црква Светих архангела Михаила и Гаврила у Пожаревцу-подигао је књаз Милош Обреновић 1819. године, а освештао је митрополит београдски Агатангел 1823.године. Поред тога што је подигао цркву књаз је, заједно са својом породицом и угледним гостима, често посећивао и присуствовао литургијама које су се у њој одржавале. На западној страни цркве налази се богато украшен портал изведен српско-византијском стилу. Иконе на иконостасу насликао је Никола Марковић 1870. године. У олтару цркве налази се мермерни свети престо који је израђен у Пешти, исклесан од црвенкастог мермера и углачан до високог сјаја. У комплексу Саборне цркве, на самом улазу у њу, налази се велелепни Епархијски двор.                                                                                            Црква Светог Николе у Пожаревцу припада епархији Браничевској. Подигнута је 1890. године као задужбина проте Петра Шљивића, пароха трњанског и његове жене Јелене. Полазак према Београду. Долазак у Београд у вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 50 % приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена аранжмна:

1.800 дин

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања

Аранжман не обухвата:

 • индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно
 • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Напомене:

 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.

                           Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања: https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ. 

                          Ценовник  Мало Црниће, Заова, Пожаревац 2024 бр. 1 од 7. новембра 2023.