Поморавске старине

naslovna Sisojevac

Сисојевац, црква Арханђела Михаила у Јагодини, Саборна црква Светих Апостола Петра и Павла, Јошаница

Полазак у 05.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Манастир Сисојевац – присуствовање светој Литургији. Манастир се налази поред реке Црнице, у селу Сисевцу, 12 км југоисточно од манастира Раванице. Назив је добио по ктитору, монаху Сисоју Синаиту. Претпоставља се да је саграђен у осмој деценији 14. века, а њен ктитор се први пут помиње у повељи кнегиње Милице из 1398. године, којом Милица дарује монаху Сисоју земљишни посед у околини Параћинског брода. 

Фреско сликарство у цркви се делимично сачувало. Настало је после 1402. године. Сачуване сцене указују на сличност са раваничким фрескама. По свом облику црква припада споменицима моравске школе, али без моравских украса на фасадама. Пространа правоугаона припрата грађена је истовремено са црквом. Фасаде су украшене низом витких лезена који су повезани плитким слепим аркадама. У цркви се налази и гробно место ктитора, Светог Сисоја Синаита.

Црква Арханђела Михаила у Јагодини у народу је позната и као “Стара црква”. Подигао је кнез Милош Обреновић. Градња је почела 1818. године на крају вароши да би била што даље од градске буке и очију Турака.

У то време је кнез Милош водио преговоре о миру са Марашли Али пашом у манастиру Јошаница. Долазећи у Јагодину видео је да у Јагодини постоји џамија, а не постоји црква. Можда га је та околност посебно побудила и утврдила у намери да подигне цркву у Јагодини.

Скромних размера: 17,60 м дужине и 8,30 м ширине, иако још недовршена већ јула 1819. године у њој се служило. Тек у мају 1824. године црква је завршена. Има облик крста, чији се попречни краци протежу у певничким апсидама. Пред главним улазним вратима, налази се бела мермерна плоча са трима розетама у плитком рељефу, за коју се зна да је ту донета и постављена после рушења јагодинске џамије 1926. године. На западном спољном зиду изнад улазних врата била је плоча од црвеног мермера на којој је стајао ктиторски натпис.

Да не би била изложена невремену и пропадању, скинута је и постављена на часној трпези где се и данас налази. У почетку црква није имала звоник, јер употреба звона у црквама у то време није била дозвољена. После Хатишерифа из 1830. године кнез Милош је подигао звоник.

Саборна црква Светих Апостола Петра и Павла је познатија као “Нова црква”. Налази се у самом центру Јагодине. Изградња је започета 16. маја 1896. године када је Митрополит Србије Михаило освештао њене темеље. Освећена је три године касније, на дан храмовне славе. Њена градња коштала је 400.000 динара. У време градње деловала је величанствено и спољним и унутрашњим изгледом.

Припада чистом српско византијском стилу. Има централно велико кубе, које се преко пандантифа ослања на четири масивна стуба. Цркву краси иконостас у дуборезу од храстовог дрвета, дело београдског мајстора Милоша Влајковића. Иконе су рад сликара Живка Југовића. Спољашњост цркве, посебно око улазних врата, сва у каменој орнаментици, је претрпела измене 1935. године. Звоник цркве је висок 35 метара и у њему се налазе камене степенице до сатног механизма, где се настављају узане дрвене степенице до испод самих звона и галерије која се налази на врху.

Црква је тешко страдала у Другом светском рату. Ослобађајући град, војници Црвене армије су је тешко оштетили. Након ослобођења обновљена је тек да би се у њој могло служити. Детаљна обнова и живописање и свестрано улепшавање доживела је тек последњих година. Црквена порта је ограђена масивном оградом од бетона и гвожђа у стилу крстова и мачева.

Манастир Јошаница лежи на девет километара западно од Јагодине, у живописној клисури истоимене реке, на заравни између брда Равни Гај и Чукара. У писаним историјским изворима нема података о оснивању и изградњи цркве. Народно предање као ктитора помиње Светог кнеза Лазара. Ипак пронађена керамика откривена у окапини, која се данас налази у фондовима јагодинског Завичајног музеја, остаци владарских портрета на северном зиду припрате и једна мања остава сребрног новца деспота Ђурђа Бранковића – чиниоци су на основу којих се изградња цркве и живопис могу определити у почетак четврте деценије 15. века.

У два страна извора постоје подаци о властели која је средином 15. века управљала Јагодином (породице Јакшића и Белмужевића), што је поједине истраживаче навело да у њима виде ктиторе манастира. Турски пописи помињу светињу 1521. и 1522. године као манастир Светог Николе. Страдао је крајем 17. века. Обновили су га 1786. године јеромонах Аксентије Теодоровић, прото презвитер Јован Поповић и кнезови Добросав и Бошко.

Манастир је поново страдао од Турака у Првом српском устанку. Током Другог српског устанка у Јошаници су се састали 1815. године кнез Милош и владика Мелентије са великим везиром Марашли Али пашом ради договора о миру. Године 1851. манастир је обновљен и дограђена је припрата. Манастирска црква је грађена у духу моравског градитељства. Основа је једнобродна и издужена са главним кубетом. Због дотрајалости припрата је срушена 1946. године. Сачувани запис указује да је црква  манастира Јошанице била „измолована изнутра као Каленић и Љубостиња“. Овај живопис прекривен је малтером у 19. веку. Фрагменти старог фреско сликарства с почетка 15. века очувани су у олтарској апсиди и наосу цркве. Иконостас је сликао академски сликар Илија Димитријевић 1864. године.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
  • улазнице за све наведене посете
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.

Начин плаћања

  • 50% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
  • 50% вредности уговореног путовања најкасније 30 дана након реализације путовања

Цена ходочашћа

2.000 дин

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 3 дана пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ