Поморавске старине

Датум путовања
У припреми
naslovna Sisojevac

Манастир Сисојевац, манастир Раваница, црква Арханђела Михаила у Јагодини, Саборна црква Светих Апостола Петра и Павла

Полазак у 05.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Обилазак:

Манастир Сисојевац – налази се поред реке Црнице, у селу Сисевцу, 12 км југоисточно од манастира Раванице. Назив је добио по ктитору, монаху Сисоју Синаиту. Претпоставља се да је саграђен у осмој деценији 14. века, а њен ктитор се први пут помиње у повељи кнегиње Милице из 1398. године, којом Милица дарује монаху Сисоју земљишни посед у околини Параћинског брода. 

Фреско сликарство у цркви се делимично сачувало. Настало је после 1402. године. Сачуване сцене указују на сличност са раваничким фрескама. По свом облику црква припада споменицима моравске школе, али без моравских украса на фасадама. Пространа правоугаона припрата грађена је истовремено са црквом. Фасаде су украшене низом витких лезена који су повезани плитким слепим аркадама. У цркви се налази и гробно место ктитора, Светог Сисоја Синаита.

Присуствовање Светој Литургији.

Манастир Раваница задужбина је Светог кнеза Лазара. Саграђене је између 1375 и 1377. године. Налази се у подножју Кучајских планина, у селу Сење код Ћуприје.

Саборни храм посвећен је Вазнесењу Господњем и налази се у централном делу манастирског комплекса опасан моћним утврђењем са седам кула, трпезаријом, монашким келијама, неопходним економским зградама. По својим архитектонским и ликовним обележјима раваничка црква је родоначелник новог стила уметности, такозване Моравске школе. Она представља оригинално архитектонско решење настало спајањем светогорске традиције тролисне основе и модела уписаног крста са пет купола, одомаћеног у време Светог краља Милутина.

Њена унутрашњост украшена је фрескама око 1385. године, уочи Косовске битке. Измењена ктиторска композиција настала је након погибије Светог кнеза. Након преноса његових моштију из приштинске цркве Вазнесења у Раваницу 1392. године, манастир постаје место ходочашћа у коме се ствара култ Светог кнеза Лазара, косовског мученика. Раваница постаје и културно средиште у коме се негује писана реч. Велики број песама посвећених Косову настао је управо у њој.

Црква је тешко страдала тек 1686/7. године, када је убијен највећи број раваничких монаха. Преживели монаси су 1689/90. године избегли, придружујући се великој сеоби Срба. Пешице они су се повлачили до Сентандреје, па у Срем у манастир Врдник, носећи целебне мошти Светог кнеза, али и рукописне књиге, као и драгоцен Јефимијин покров кнезу Лазару. Током Другог светског рата, мошти су пренете у Саборну цркву у Београду, да би за велики јубилеј, 600 година од Косовске битке, тело Светог кнеза Лазара поново враћено у његову задужбину.

Стара црква Арханђела Михаила у Јагодини у народу је позната и као “Стара црква”. Подигао је кнез Милош Обреновић. Градња је почела 1818. године на крају вароши да би била што даље од градске буке и очију Турака.

У то време је кнез Милош водио преговоре о миру са Марашли Али пашом у манастиру Јошаница. Долазећи у Јагодину видео је да у Јагодини постоји џамија, а не постоји црква. Можда га је та околност посебно побудила и утврдила у намери да подигне цркву у Јагодини.

Скромних размера: 17,60 м дужине и 8,30 м ширине, иако још недовршена већ јула 1819. године у њој се служило. Тек у мају 1824. године црква је завршена. Има облик крста, чији се попречни краци протежу у певничким апсидама. Пред главним улазним вратима, налази се бела мермерна плоча са трима розетама у плитком рељефу, за коју се зна да је ту донета и постављена после рушења јагодинске џамије 1926. године. На западном спољном зиду изнад улазних врата била је плоча од црвеног мермера на којој је стајао ктиторски натпис.

Да не би била изложена невремену и пропадању, скинута је и постављена на часној трпези где се и данас налази. У почетку црква није имала звоник, јер употреба звона у црквама у то време није била дозвољена. После Хатишерифа из 1830. године кнез Милош је подигао звоник.

Пауза за ручак.

Саборна црква Светих Апостола Петра и Павла је познатија као “Нова црква”. Налази се у самом центру Јагодине. Изградња је започета 16. маја 1896. године када је Митрополит Србије Михаило освештао њене темеље. Освећена је три године касније, на дан храмовне славе. Њена градња коштала је 400.000 динара. У време градње деловала је величанствено и спољним и унутрашњим изгледом.

Припада чистом српско византијском стилу. Има централно велико кубе, које се преко пандантифа ослања на четири масивна стуба. Цркву краси иконостас у дуборезу од храстовог дрвета, дело београдског мајстора Милоша Влајковића. Иконе су рад сликара Живка Југовића. Спољашњост цркве, посебно око улазних врата, сва у каменој орнаментици, је претрпела измене 1935. године. Звоник цркве је висок 35 метара и у њему се налазе камене степенице до сатног механизма, где се настављају узане дрвене степенице до испод самих звона и галерије која се налази на врху.

Црква је тешко страдала у Другом светском рату. Ослобађајући град, војници Црвене армије су је тешко оштетили. Након ослобођења обновљена је тек да би се у њој могло служити. Детаљна обнова и живописање и свестрано улепшавање доживела је тек последњих година. Црквена порта је ограђена масивном оградом од бетона и гвожђа у стилу крстова и мачева.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

  • аутобуски превоз (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
  • услуге стручног водича
  • трошкове организације путовања.

Начин плаћања

  • 50% приликом пријаве, остатак 15 дана пре почетка путовања

Цена ходочашћа

2.000 дин

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 часова пре почетка путовања
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ

Напомене

  • Молимо да имате у виду да у манастире треба улазити пристојно обучен, жене би требало да имају сукњу, не кратку и са прорезима, а мушкарци дуге панталоне и мајице или кошуље са рукавима. Молимо Вас да у манастирима не фотографишете пре него питате за благослов. Молимо да се придржаватеупутстава о мерама превенције и заштите у условима пандемије корона вирусом (маске, дезинфекција…)