Цвети у Такову

Датум путовања
У припреми
Таково - црква брвнара

Програм путовања

Полазак у 06.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Долазак у Таково.

Таково је смештено између села Дичине и Клатичевачке реке, у брдско – планинском крајолику. Прелепа природа са једне и културно историјски споменици везани за Други српски устанак са друге стране, учинили су Таково познатим. На Цвети, 1815. године, народни прваци су подигли Други српски устанак на челу са кнезом Милошем Обреновићем.
Присуствовање Светој Литургији у Такову а потом обилазак спомен комплекса у Такову. „Таковски грм“ је културно добро од изузетног значаја. Представља историјски комплекс на простору од неколико хектара, који обухвата грађевине и споменике везане за подизање Другог српског устанка. Под највећим храстом, где је донета одлука, подигнут је 1887. године споменик Другом српском устанку. Недалеко од њега налази се новије спомен обележје кнезу Милошу Обреновићу. Монументална бронзана скулптура „Таковски устанак“, рад академског вајара Петра Убавкића из 1990. године. Црква брвнара једна је од најстаријих грађевина црквене архитектуре овог типа у Србији. Подигнута је 1795. године на месту старе цркве из 1724. године. Црква је обновљена 1935. године и до данашњег дана сачувала је свој првобитни облик. У њој је прота Мелентије Павловић причестио устанике. Музеј у Такову смештен је у школској згради која је задужбина краља Александра Обреновића. У музеју се чувају бројни експонати посвећени Другом српском устанку: слика чувеног сликара Паје Јовановића – Таковски устанак, таковски крст, остаци таковског грма…
Одлазак до цркве на Савинцу.

Црква светог Саве на Савинцу је православна црква у Шаранима, епархија жичка, подигнута 1819. године и води се као споменик културе у категорији културно добро од великог значаја. Црква је подигнута недалеко од места где се верује да је био истоимени средњовековни манастир, а њен ктитор је кнез Милош Обреновић. Црква је 2009. на кратко проглашена за манастир, а од 2015. године поново делује као парохијска црква. Наставак путовања према манастиру Враћевшница. Манастир Враћевшница се налази у општини Горњи Милановац у Моравичком округу поред истоименог села, на путу између Горњег Милановца и Крагујевца. Саграђен је пре 1428. године, а живопис је завршен 1431. Ктитор манастира је био Радич Поступовић, српски властелин који је живео у време владавине деспота Стефана Лазаревића. Црква која се налази у кругу манастира посвећена је Светом Ђорђу. Изградња манастира је била велика захвалница Богу због тога што су се по предању мештани оближњег села односно горе поменутог са Косовског боја вратили сви до једног живи и здрави, па је стога челник Радич подигао манастир, а селу дао име Враћевшница. Одлазак до Горњег Милановца. Обилазак Саборне цркве Св. Тројице. Црква Свете Тројице у Горњем Милановцу је задужбина кнеза Милоша Обреновића. Градња је почела 1860. године, али, после смрти кнеза Милоша, цркву довршава 1862. његов син, и наследник на престолу, кнез Михаило Обреновић. Црква представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. За изградњу цркве био је ангажован Настас Ђорђевић, познати неимар тог доба, да је пројектује и изгради. Готово је истоветна цркви Св. Арханђела Гаврила у Аранђеловцу. Слободно време у Горњем Милановцу до поласка за Београд у поподневним часовима.                                                                                    Долазак у Београд у вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 50%  приликом пријаве, остатак 7 дана пред пут

Цена аранжмана:

2.500 дин

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • разгледања и обиласке по програму
 • улазницу за музеј у Такову
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно
 • Деца 2 – 12 година попуст 20%

Напомене:

 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.

                         Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања: https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                                          Ценовник  Цвети у Такову 2024. бр.1 од 1. фебруара 2024.