Поклоничко путовање у Софију – Пресвлачење моштију Светог Краља Милутина

Датум путовања
У припреми

ДАН 1.

БЕОГРАД – РИЛСКИ МАНАСТИР

Полазак из Београда у 21.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Успутна краћа задржавања ради одмора и обављања граничних формалности.

ДАН 2.

РИЛСКИ МАНАСТИР – СОФИЈА

Долазак у Рилски манастир у јутарњим часовима. Обилазак једне од највећих светиња православне Бугарске. Свој садашњи изглед манастир је добио у 19. веку. Подигнут је као тврђава, са намером да унутар својих зидина заштити своје становнике. Унутар пространог манастирског дворишта доминира Хрељина кула, саграђена 1335. године. Црква Пресвете Богородице саграђена је 1834-1838. године у средини порте на темељима првобитног средњовековног храма. Црква је тробродна грађевина „атонског типа“ са 5 купола. Унутрашње зидове цркве краси 1.200 композиција. У цркви се чува и чудотворна икона Богородице, која је уједно реликвијар у који су смештене мошти 32 светитеља.

Наставак путовања према Софији. Долазак у Софију у поподневним часовима и смештај у хотел. Слободно време. Ноћење.

ДАН 3.

СОФИЈА – БЕОГРАД

Пакет доручак. Одлазак у цркву Свете Недеље. Присуствовање Светој Литургији и чину пресвлачења моштију Светог краља Милутина. Црква Свете Недеље је саборни храм Софијске митрополије. Будући да су у њој мошти Светог Краља Милутина (Немањића), позната је и под именом црква Светога Краља. Саграђена је 1863-65. године на темељима средњовековне цркве, а разрушена је 1925. године у атентату на бугарског цара Бориса III. Обновљена је 1928. године инспирисана Јустинијановом Светом Софијом у Цариграду. Живопис из 1973. године. На јужном зиду уз олтарску преграду стоји ћивот са моштима Светог Краља Милутина који се упокојио 1321. године. Око 1460. године због турског зулума митрополит Силоан пренео их је у Софију и отада почивају у овој угледној софијској цркви. Слободно време. Обилазак:

Руска црква налази се у центру Софије, недалеко од трга Александра Батенберга. Један је од најлепших храмова главног града Бугарске. Посвећена је Светом Николају Чудотворцу. Грађена је у духу руске сакралне архитектуре 19. века. Назив Руска црква је добила јер је саграђена на земљишту Руске амбасаде крајем 19. века за потребе руских емиграната у Бугарској. Свечано освећење храма било је 1914. године. Први старешина храма био је један од истакнутих архијереја Руске православне цркве архиепископ Серафим Соболев. Након Првог светског рата црква је припала Руској заграничној цркви да би 1947. године била враћена Московској патријаршији под чијом је јурисдикцијом и данас. 

Црква Светог Александра Невског представља духовни и материјални израз захвалности бугарског  народа Православној Русији, која је жртвовала 200.000 војника у руско-турском рату 1876-78. године. Та скупо плаћена победа донела је, после петовековног ропства, слободу бугарском народу. Црква је саграђена између 1904. и 1912. године по пројекту руског дворског архитекте Александра Померанцова. На њеном украшавању цркве радило је 49 руских, бугарских и чешких сликара.

Црква Светог Ђорђа у Софији, која се назива и Ротонда Светог Ђорђа, најстарија је очувана грађевина у Софији. Потиче из 4. века, мада је претворена у цркву тек у 6. веку. После обимне реконструкције поново је отворена за јавност 1998, први пут после 70 година.

Полазак за Београд. Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Београд у касним вечерњим часовима (крај програма).

Аранжман обухвата:  

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на релацијама наведеним у програму
 • смештај по програму у 1/2  стандардним собама на бази 1 ноћења са пакет доручком у хотелу Будапест 3* или сличан у Софији
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аранжман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника
 • Међународно путно здравствено осигурање  (издаје се у агенцији, осигурана сума је 15.000 евра): 2 € (деца од 0 месеци до 18 година); 4 € (особе од 19-70 година); 7 € (особе од 70-85 година)

Доплате:

 • за 1/1 собу 60

Попусти:

 • Деца 0 – 2 године бесплатно у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, немају лежај у соби)
 • Деца 2 – 12 година попуст 10% у пратњи две пуноплатежне особе (имају седиште у аутобусу, имају лежај у соби)

 

Начин плаћања:

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30 % приликом резервације, остатак на 4 месечне рате чековима грађана

Аранжман се плаћа у динарској противвредности, по званичном средњем курсу НБС на дан уплате.

Цена аранжмана

90 €

 

Опис смештајних јединица:

Хотел Budapest 3*, Софија, https://hotelbudapest.bg/ 

Хотел је смештен у центру града, недалеко од метро станице. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор, бесплатну интеренет конекцију. Услуга у хотелу је ноћење са доручком по принципу самопослуживања.

Напомене:

 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње.Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање 

                                        Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/организатора путовања. Аранжман је рађен на 40 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                   Ценовник Поклоничко путовање у Софију бр.1 од 11. јула 2023. године.