Свети краљ Милутин

Датум путовања
У припреми
Пусти видео запис

Празник Светог краља Милутина у цркви Свете Недеље у Софији. Присуствовање пресвлачењу моштију, бденију и Светој Литургији. Поклоњење првом земном почивалишту Светог Саве Српског у Великом Трнову. 

ДАН 1.

БЕОГРАД – СОФИЈА

Полазак из Београда у 07,00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Успутна краћа задржавања ради одмора. По доласку у Софију, смештај у хотел. Слободно после подне. Ноћење.

ДАН 2.

СОФИЈА

Одлазак 07.30 часова на Свету Литургију у цркву Свете Недеље. Присуствовање пресвлачењу моштију Светог краља Милутина. Повратак у хотел. Доручак. Обилазак:

Руска црква налази се у центру Софије, недалеко од трга Александра Батенберга. Један је од најлепших храмова главног града Бугарске. Посвећена је Светом Николају Чудотворцу. Грађена је у духу руске сакралне архитектуре 19. века. Назив Руска црква је добила јер је саграђена на земљишту Руске амбасаде крајем 19. века за потребе руских емиграната у Бугарској. Свечано освећење храма било је 1914. године. Први старешина храма био је један од истакнутих архијереја Руске православне цркве архиепископ Серафим Соболев. Након Првог светског рата црква је припала Руској заграничној цркви да би 1947. године била враћена Московској патријаршији под чијом је јурисдикцијом и данас. 

Црква Светог Александра Невског представља духовни и материјални израз захвалности бугарског народа Православној Русији, која је жртвовала 200.000 војника у руско-турском рату 1876-78. године. Та скупо плаћена победа донела је, после петовековног ропства, слободу бугарском народу. Црква је саграђена између 1904. и 1912. године по пројекту руског дворског архитекте Александра Померанцова. На њеном украшавању цркве радило је 49 руских, бугарских и чешких сликара.

Црква Свете Недеље је саборни храм Софијске митрополије. Будући да су у њој мошти Светог Краља Милутина (Немањића), позната је и под именом црква Светога Краља. Саграђена је 1863-65. године на темељима средњовековне цркве, а разрушена је 1925. године у атентату на бугарског цара Бориса III. Обновљена је 1928. године инспирисана Јустинијановом Светом Софијом у Цариграду. Живопис из 1973. године. На јужном зиду уз олтарску преграду стоји ћивот са моштима Светог Краља Милутина који се упокојио 1321. године. Око 1460. године због турског зулума митрополит Силоан пренео их је у Софију и отада почивају у овој угледној софијској цркви.

У 18.00 часова одлазак на свечано бденије у цркву Свете Недеље поводом празника Светог краља Милутина. Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 3.

СОФИЈА – ВЕЛИКО ТРНОВО

Одлазак у 08.30 часова на Свету Литургију у цркву Свете Недеље. Повратак у хотел. Доручак. Полазак за Велико Трново. Обилазак: 

Цркву Четрдесет Светих мученика подигао је и украсио цар Иван II Асен 1230. године у знак своје победе над царем Теодором Комнином. Јуна месеца 1241. године цар ктитор је сахрањен у цркви. Црква је вероватно дуго остала у хришћанском култу по паду Трнова у руке Турака, али је, ипак, у 18. веку претворена у џамију. Живопис је тада прекречен, а иконе и иконостас спаљени. Црква је касније обновљена. У њој се налазе најзначајнији писани споменици бугарске писмености – стубови кана Омуртага и цара Асена са уклесаним натписима. У цркви је и прво земно почивалиште Светог Саве Српског, обучено у мермер. Иако Светога Саве нема више у Трнову, у цркви се и данас поштује његов празан гроб.

Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 4.

ВЕЛИКО ТРНОВО – БЕОГРАД

Доручак. Полазак за Београд. Обилазак:

Обилазак Тројанског манастира кога је на месту старије цркве, за четири месеца 1835. године, саградио мајстор Константин из Пештера. Црква је подигнута у пространом дворишту и ограђена је са свих страна конацима. У цркви је иконостас од ораховог дрвета рађен 1838-39. године, изузетно дело травненске дуборезне школе. Високе је уметничке вредности и убраја се у најлепше иконостасе Бугарске. Велике иконе на иконостасу сликао је Димитар Зограф, старији брат Захарија Зографа. Године 1847-48. прослављени сликар Захарије Зограф украсио је манастирску цркву живописом који спада у сам врх уметности бугарског препорода.

Наставак путовања за Београд. Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • 2 ноћења у хотелу “Hemus” или сличан са 3* у Софији (доручак шведски сто), 1 ноћење у хотелу “Bolyarski” или сличан са 4* у Великом Трнову (доручак континентални), по локалној категоризацији, на бази ноћења са доручком, у двокреветним собама са купатилом
 • улазнице за све наведене посете
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • комплетан девизни део до почетка путовања
 • динарски део у 5 месечних рата

Цена ходочашћа

150€ +  9.000,00 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ