Свети краљ Милутин

Датум путовања
У припреми
Пусти видео запис

Празник Светог краља Милутина у цркви Свете Недеље у Софији. Присуствовање пресвлачењу моштију, бденију и Светој Литургији.

ДАН 1.

БЕОГРАД – СОФИЈА

Полазак из Београда у 22,00 часа испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Успутна краћа задржавања ради одмора.

ДАН 2.

СОФИЈА

Долазак у Софију у раним јутарњим часовима. Одлазак 07.30 часова на Свету Литургију у цркву Свете Недеље. Присуствовање пресвлачењу моштију Светог краља Милутина. Обилазак:

Црква Свете Недеље је саборни храм Софијске митрополије. Будући да су у њој мошти Светог Краља Милутина (Немањића), позната је и под именом црква Светога Краља. Саграђена је 1863-65. године на темељима средњовековне цркве, а разрушена је 1925. године у атентату на бугарског цара Бориса III. Обновљена је 1928. године инспирисана Јустинијановом Светом Софијом у Цариграду. Живопис из 1973. године. На јужном зиду уз олтарску преграду стоји ћивот са моштима Светог Краља Милутина који се упокојио 1321. године. Око 1460. године због турског зулума митрополит Силоан пренео их је у Софију и отада почивају у овој угледној софијској цркви.

Руска црква налази се у центру Софије, недалеко од трга Александра Батенберга. Један је од најлепших храмова главног града Бугарске. Посвећена је Светом Николају Чудотворцу. Грађена је у духу руске сакралне архитектуре 19. века. Назив Руска црква је добила јер је саграђена на земљишту Руске амбасаде крајем 19. века за потребе руских емиграната у Бугарској. Свечано освећење храма било је 1914. године. Први старешина храма био је један од истакнутих архијереја Руске православне цркве архиепископ Серафим Соболев. Након Првог светског рата црква је припала Руској заграничној цркви да би 1947. године била враћена Московској патријаршији под чијом је јурисдикцијом и данас. 

Црква Светог Александра Невског представља духовни и материјални израз захвалности бугарског народа Православној Русији, која је жртвовала 200.000 војника у руско-турском рату 1876-78. године. Та скупо плаћена победа донела је, после петовековног ропства, слободу бугарском народу. Црква је саграђена између 1904. и 1912. године по пројекту руског дворског архитекте Александра Померанцова. На њеном украшавању цркве радило је 49 руских, бугарских и чешких сликара.

Смештај у хотел. Слободно време. Ноћење.

ДАН 3.

СОФИЈА – РИЛСКИ МАНАСТИР – БЕОГРАД

Одлазак на Свету Литургију у цркву Свете Недеље. Повратак у хотел. Доручак. Полазак за Рилски манастир.  Обилазак једне од највећих светиња православне Бугарске. Свој садашњи изглед манастир је добио у 19. веку. Подигнут је као тврђава, са намером да унутар својих зидина заштити своје становнике. Унутар пространог манастирског дворишта доминира Хрељина кула, саграђена 1335. године. Црква Пресвете Богородице саграђена је 1834-1838. године у средини порте на темељима првобитног средњовековног храма. Црква је тробродна грађевина „атонског типа“ са 5 купола. Унутрашње зидове цркве краси 1.200 композиција. У цркви се чува и чудотворна икона Богородице, која је уједно реликвијар у који су смештене мошти 32 светитеља.

Полазак за Београд. Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • 1 ноћење у хотелу “Hemus” или сличан са 3* у Софији (доручак шведски сто), у двокреветним собама са купатилом
 • улазнице за све наведене посете
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • комплетан девизни део до почетка путовања
 • динарски део у 3 месечне рате чековима грађана

Цена ходочашћа

 

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ