Васкрс у Светoј Земљи

Датум путовања
У припреми
Пусти видео запис

Дочекајте Васкрс  у Светој Земљи! Ово јединствено ходочашће сан је сваког верујућег Хришћанина. Осетите лепоту богослужења на Велику недељу у Цркви Христовог Гроба у Јерусалиму.

ДАН 1.

БЕОГРАД – ИСТАНБУЛ-ТЕЛ АВИВ – ВИТЛЕЈЕМ

Састанак групе испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19) у 12.00 часова. Полазак на аеродром Никола Тесла. Полетање авиона за Истанбул у после подневним часовима. Наставак лета за Тел Авив. Слетање на аеродром у Тел Авив у току ноћи. По обављању граничних формалности наставак путовања у Витлејем. Смештај у хотел, ноћење.

ДАН 2.

ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. Одлазак у Јерусалим и обилазак Маслинске горе: руски манастир Вазнесења са звоником високим 64 метра доминира окружењем Светог града. У манастиру се налази и капела подигнута на месту где је пронађена одсечена глава Светог Јована Крститеља; место Вазнесења, чува последњу Христову стопу. Ово је место са кога се Господ Исус Христос вазнео на небо 40 дана након славног Васкрсења. О значају ове светиње сведоче остаци некада монументалног храма из времена Константина Великог; црква „Оче наш“, место на коме је изнедрена најлепша молитва у славу Бога. Данас кармелићански самостан, подигнут је 1872. године ктиторством француске племкиње Аурелије Д’оверн. Одлазак на Видиковац одакле се, као на длану види читав Свети град, крунисан светињама три монотеистичке религије. Упознавање са његовом пребогатом историјом. После подне одлазак Страдалним путем Господњим. Идући пешице кроз уске улице старог града, подсећајући се најтужнијих тренутака Христовог живота, поклоник као да се враћа у векове уназад. Непоновљив осећај. На крају Страдалног пута коначно остварење сна сваког хришћанина. Сусрет са највећом светињом, црквом Христовог Васкрсења (Гроба) која је под један кров сабрала Голготу, Плочу миропомазања, Кувуклију, капелу воздвижења Часног крста… Поклоњење Христовом Гробу. Повратак у Витлејем. Вечера, ноћење.

ДАН 3.

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. Одлазак у цркву Богорођења и обалазак цркве. Обилазак Јудејске пустиње: манастир Светог Саве Освећеног, саграђен 484. године, један је од најстаријих манастира Свете Земље. Ова „Принцеза међу пустињским манастирима“, налик орловом гнезду, задужбина је монашког узора Светог Саве Српског. Поклонивши јој се на свом поклоничком путовању у Свету Земљу 1229. године, Свети Сава је на дар добио и свом роду донео до данас највеће светиње заштитнице, Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу, које се чувају на Светој Гори; манастир Светог Теодосија, задужбина је овог великог пустиножитеља из 476. године. У најстаријем делу манастира налази се крипта у којој су се одморили Мудраци са истока након поклоњења Богомладенац.    Одлазак у Јерусалим и обилазак манастира Часног Крста. Одлазак до Сионске горе и обилазак Сале тајне вечере и гроба цара Давида псалмопојца. Одлазак до Зида плача. Повратак у Витлејем, вечера, ноћење.

ДАН 4.

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. Одлазак у Јерусалим и обилазак Гетсиманског врта са црквом Богородичиног гроба – чува део пећине у коју је било положено представљено тело Оне која је родила Спаса свима нама. Од првих дана хришћанства ова светиња била је и остала једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска; Базилика агоније или Црква свих нација подигнута је у маслињаку чија стабла датирају из Христовог времена. Своје друго име добила је због тога што су многи народи својим прилозима омогућили да буде саграђена. Под њеним кровом налази се камен на коме се Спаситељ молио свом небеском Оцу на Велики четвртак пре него што ће га издати Јуда; руски манастир Марије Магдалине, задужбина руског императора Александра III саграђена је у периоду 1885-1888. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима. Одлазак у Јудејску пустињу и обилазак манастира Светог Георгија Хозевите.Одлазак у Витанију. Поклоњење гробу Лазара четвородневног. Повратак у Витлејем, вечера, ноћење.

ДАН 5.

ВИТЛЕЈЕМ -ЈЕРУСАЛИМ (ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК)

Пакет доручак. Одлазак око 5.00 часова у цркву Светог Јакова на Литургију. После Литургије присуствовање обреду „умивенија ногу“ у порти цркве Христовог Васкрсења. Овај чин подсећа нас на тренутак када је Христос умио ноге својим ученицима, учећи их да онај који је последњи ће бити први. Смештај у хотел. Одмор. Присуствовање богослужењима на Велики четвртак. Вечера, ноћење.

ДАН 6.

ЈЕРУСАЛИМ (ВЕЛИКИ ПЕТАК)

Доручак. Одлазак до Грчке преторије, Христовог затвора, одакле сваке године Патријарх или један од епископа Јерусалимске патријаршије носи Страдалним путем велики дрвени крст. Након што литија крене, поклоници са својим крстовима у рукама прикључују се литији. Обучени у тамну одећу саосећају у најтужнијем дану црквеног календара, застају код сваке станице Страдалног пута све време певајући тропар Часном крсту. Дошавши до Голготе, поклоници полажу крстове на место на коме је Христос био разапет и на тај начин их освећују. Слободно време. Присуствовање богослужењима на Велики петак. Вечера, ноћење.

ДАН 7.

ЈЕРУСАЛИМ (ВЕЛИКА СУБОТА)

Пакет доручак. Рани одлазак у цркву Христовог Васкрсења и дочек Благодатног огња. (Због безбедносних разлога сваке године је све више полиције и војске који контролишу улазак поклоника у цркву Васкрсења за дочек Благодатног огња. Не постоји могућност да се обезбеди сигуран улазак у Цркву за време службе). Сваке године у Кувуклији на Велику суботу, у Гробу Господњем јерусалимски Патријарх молећи се добија благослов са неба. У његовим рукама, милошћу Божијом пале се свеће. „Свети пламен“ он ће поделити са вернима. Испуњена Црква ће у неколико тренутака изгледати као да гори. Пламен ће се пренети у рукама верних широм Старог града до свих. Слободно време. Вечера. Припрема за Васкрс.

ДАН 8.

ЈЕРУСАЛИМ (ВАСКРС)

У поноћ присуствовање Васкршњој литургији. Повратак у хотел у раним јутарњим часовима. Одмор. Касни доручак.  Одлазак у Витавару, место на реци Јордан за које се верује да је исконско место крштења Господа Исуса Христа. Обилазак манастира Светог Герасима, који чува успомену на великог пустиножитеља јорданске пустиње. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 9.

ЈЕРУСАЛИМ – НАЗАРЕТ

Одлазак на Литургију у цркву Богородичиног гроба. Доручак. Наставак путовања у Галилеју. Одлазак на Гору Преображења – Тавор и обилазак православног манастира Светог Илије. Долазак у Назарет и обилазак римокатоличке цркве Благовести и православне цркве Архангела Гавила. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 10.

НАЗАРЕТ

Доручак. Одлазак на обале Галилејског  језера и обилазак: Гора блаженства, украшена цвећем налик рајском врту, чува успомену на библијски догађај када је Христос поучио апостоле којим врлинама ће задобити царство Небеско; Капернаум, антички град у коме је живео Свети апостол Петар, у коме се налазе остаци његове куће и синагоге из Христовог времена; Табха, место умножавања хлебова и рибе, са црквом првоподигнутом 350. године трудом Јосифа из Тиверијаде а обновљеном 1982. године. Она чува један од најлепших подних мозаика Свете Земље. манастир Дванаест апостола који припада Јерусалимској патријаршији, са црквом из 1925. године, која чува успомену на 12 најближих Христових ученика. Ручак (риба Светог Петра). Пловидба по Галилејском језеру бродом који је саграђен по узору на оне из Христовог времена, и читање библијских догађаја који су се на њему десили. Одлазак на реку Јордан где ће поклоници имати прилику да уђу у Свету рекуПовратак у хотел. Вечера, ноћeње.

ДАН 11.

НАЗАРЕТ – ТЕЛ АВИВ – ИСТАНБУЛ – БЕОГРАД

Рано устајање. Пакет доручак. Путовање према Тел Авиву. Одлазак на аеродром. Полетање авиона за Истанбул у преподневним часовима. Наставак путовања у Београд. Слетање на аеродром Никола Тесла у после подневним часовима. Трансфер до Вазнесенске цркве.

Ходочашће обухвата

 • трансфер до аеродрома Никола Тесла и назад
 • авионски превоз и аеродромске таксе
 • путно здравствено осигурање
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • смештај у хотелима: „Еman Regency” или сличан са 3* у Витлејему, “Holy Land” или сличан са 4* у Јерусалиму и „Plaza Nazareth“ или сличан са 4* у Назарету  у 1/2, 1/2+1 стандардним собамана –  (локална категоризација) на бази: једно ноћење са доручком и девет полупансиона (вечера, доручак – шведски сто)                          
 • ручак – риба Светог Петра
 • комплетне обиласке са улазницама по програму
 • такси за Гору Преображења
 • вожњу бродом
 • Грамату Јерусалимске патријаршије
 • напојнице за локалног водича и возача
 • услуге стручног водича из Агенције
 • трошкове организације путовања

РОК  ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ И УПЛАТУ ЈЕ ДО ПОПУНЕ МЕСТА.

Молимо путнике да поштују датум за пријављивање и уплату, због стриктних рокова плаћања према авио компанијама и страним партнерима.

Начин плаћања

 • 30% динарског дела приликом пријављивања
 • остатак у 5 месечних рата чековима грађана без увећања                              
 • 500$ уплаћује се приликом пријављивања
 • остатак девизног дела 15 дана пред пут 

Цена ходочашћа

1.400 усд+63.000 динара

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније  5 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Због безбедоносних разлога сваке године је све више полиције и војске који контролишу улазак поклоника у цркву Васкрсења за дочек Благодатног огња. Не постоји могућност да се обезбеди сигуран улазак у Цркву за време службе!
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ

Љубазно Вас молимо да се о Covid условима уласка у Израел обавестите преко линка:

https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/izrael

Тестови неопходни за улазак у Израел нису укључени у цену аранжмана.