Јаши – Мошти Свете Петке

Датум путовања
У припреми

Ходочашће која Вас води на поклоњење моштима Свете Петке у Јаши!          Поклоните се најлепшим манастирима Румуније –  правим бисерима једног времена! 

ДАН 1.

БЕОГРАД – СИБИУ

Полазак из Београда у 07,00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Сибиу у вечерњим часовима. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 2.

СИБИУ – БРАШОВ

Доручак. Обилазак најлепших румунских градова: Сибиу, који је 2007. године био Европска престоница културе и Сигишоара чије је средњовековно градско језгро уврштено у списак светске културне баштине УНЕСКО-а. Долазак у Брашов. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 3.

БРАШОВ

Доручак. Одлазак у Синају и обилазак: дворац Пелеш који међу европским  краљевским резиденцијама има истакнуто место. У исто време је један од најзначајнијих споменика Румуније. Зидан је од 1875. до 1883. године. Између 1890. и 1914. године Пелеш је доживео бројне промене. Овим доградњама добио је своју данашњу величину и изглед. Витки торњеви, мноштво украсних елемената као и разноврсност материјала за изградњу у савршеном складу боја дају раскош и ретку лепоту грађевини. Бројни салони и собе дворца украшени су вредним намештајем и скупоценим уметничким предметима; манастир Синаја, задужбина великог спатара Михаила Кантакузина из 17. века. Повратак у Брашов. Ноћење.

ДАН 4.

БРАШОВ – ЈАШИ

Доручак. Обилазак старог језгра Брашова, некадашњег симбола славе и богатства златара, кујунџија и ковача. Полазак у Јаши. Долазак у после подневним часовима. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 5.

ЈАШИ

Доручак. Обилазак града: Саборна црква зидана је од 1881. до 1886. године по узору на ренесансне цркве у Дебрецину и Лавову, као и на цркву Тринита дел Монте (Св. Тројица од брда) у Риму. Печат унутрашњој декорацији утиснуо је познати румунски сликар Григорије Татареску. На зидовима цркве, у куполи, на стубовима и на иконостасу насликао је преко 250 појединачних ликова и композиција. У цркви се налазе мошти Свете Петке, које су велика светиња васцелог Православља; црква Света Три Јерарха, задужбина војводе Василија Лупуа из 17. века, ремек дело и узвишени симбол румунске историје и уметности. Израсла је у легенду која не престаје да очарава посетиоце. Црква представља врхунац румунске средњовековне камене пластике, а њена надахнута лепота исклесана је у каменом везу. Као да вековима прича о победи духа над материјом; манастир Четацуја, задужбина војводе Ђорђа Дуке, саграђен је у периоду 1668-1672. године. Манастирска црква истиче се својом елеганцијом, једноставношћу и тачношћу пропорција. Репрезентативни је споменик молдавске феудалне уметности 17. века. Слободно после подне. Ноћење.

ДАН 6.

ЈАШИ – СУЋАВА

Доручак. Обилазак: манастир Агапија, задужбина Хатмана Гаврила и његове жене Лилиане. Подигнут је од 1642. до 1644. године. Посебну драж овој светињи даје унутрашњи живопис, рад прослављеног румунског сликара Николаја Григорескуа из периода 1858-1860. године, као и чињеница да у њему данас живи 450 монахиња; манастир Њамц, задужбина војводе Стефана Великог, подигнут је 1497. године на темељима старијег манастира. Манастирска црква импресионира својом спољашношћу и уметнички украшеним фасадама; манастир Пробота, задужбина војводе Стефана Великог, подигнут 1527-1530. године на темељима старије цркве. Манастир је 1994. уписан у УНЕСКО-ву листу светске културне баштине, са још седам споља осликаних цркава Буковине. Архитектура и сликарство Проботе одмара очи и душу, а колико год пута их гледамо увек нађемо неку нову истинску лепоту. Долазак у Сућаву, смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 7.

СУЋАВА

Доручак. Обилазак златног прстена Молдавије: манастир Молдовица, задужбина војводе Петра Рареша. Његова изградња почела је 1532. године. У њему се, поред манастира Вороњеца, сачувало најлепше сликарство, које одише свежином боје невероватног сјаја и топлине; манастир Сућавица, задужбина браће Мовила, саграђен је 1582-1584. године. Фреске свежих и живих боја које су насликали Јон и Софроније отварају се као велика илустрована Библија, која позива да се исчита страницу по страницу. У Сућавици је присутна зелена боја у бесконачју хроматских нијанси која је у хармонији са бојом шума и поља које окружују манастир; манастир Путна, задужбина војводе Стефана Великог, саграђен је 1466-1469. године; манастир Драгомирна, задужбина митрополита Анастасија Кримке, подигнут је 1608-1609. године. Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 8.

СУЋАВА – КЛУЖ НАПОКА

Доручак. Обилазак: манастир Вороњец, задужбина војводе Стефана Великог, саграђен 1488. године. У срцу села смештеног у подножју планина, усред столетне шуме, између љупко окречених кућа са цветним балконима, већ више од пет векова живи црква налик кнежевском путиру, црква која изгледа као обојена кутија за накит. Фреска „Страшни суд“ у Вороњецу је право светско ремек дело. По лепоти може да се мери са живописом у бившем манастиру Хора у Цариграду, са неким од сцена у цркви Светог Марка у Венецији или оним из Сијене, Асизија, Орвијета. Достојан је поређења са фрескама које су радили Ђовани Симеоне или Ђото; манастир Хумор, задужбина Петра Рареша, саграђен 1530. године. Зидови цркве се снажно разликују од загасито зелених тепиха траве, и тако образују савршену хармонију боја захваљујући којој, један угледни историчар уметности каже: „Ништа слично овоме нећемо два пута видети на свету“. Долазак у Клуж Напоку, смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 9.

КЛУЖ НАПОКА – АЛБА ЈУЛИЈА – БЕОГРАД

Доручак. Одлазак у Алба Јулију и обилазак старог дела града: ТврђаваРимокатоличка црква саграђена је 1246-1300. године на темељима старије цркве коју су порушили Татари 1241. године. Једна је од највреднијих сакралних грађевина у Румунији по старини и уметничкој вредности. Унутрашњост цркве импресионира симетричношћу и богатством архитектонских елемената. Олтари су у барокном стилу, а орнаменти у ренесансном. Ту су и статуе рађене у дрвету и надгробне плоче исклесане у камену. Од 15. века црква је маузолеј породице Хуњади, а у њој почива и чувени угарски војсковођа и знаменити јунак наших народних песама Јанош Хуњади, односно, Сибињанин Јанко, који се прославио у биткама са Турцима, а посебно у одбрани Београда 1456. године; црква Уједињења коју су подигли 1921/22. године краљ Фердинанд и краљица Марија, а у којој су се и крунисали круном свих Румуна. Полазак у Београд. Успутна краћа задржавања ради одмора.

Долазак у Београд у касним вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • 1 ноћење у хотелу “Class Hermannstadt” са 3* или сличан у Сибиу, 2 ноћења у хотелу “Capitol” са 3* или сличан у Брашову, 2 ноћења у хотелу “Ramada Iasi” са 4* или сличан у Јашију, 2 ноћења у хотелу “Continental” са 3* или сличан у Сућави, l ноћење у хотелу “Napoca” са 4* или сличан у Клуж Напоки, (локална категоризација), на бази ноћења са доручком (шведски сто), у двокреветним собама са купатилом
 • комплетне обиласке по програму са улазницама
 • услуге стручног водича из Агенције
 • пратиоца групе локалне Агенције у Румунији
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • до почетка путовања комплетан износ девизног дела
 • остатак динарског дела у 5 месечних рата

Цена ходочашћа

410€ + 18.500 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ