Темишвар, Арад, Бездин

Датум путовања
У припреми

Програм путовања

ДАН 1.

БЕОГРАД – БЕЗДИН- ХОДОШ- АРАД- ТЕМИШВАР

Полазак у 00.15 часова из Београда (Улица адмирала Гепрата број 19). Ноћна вожња кроз Србију и Румунију према Поморишју. Долазак у Манастир Бездин у раним јутарњим часовима. Присуствовање Светој Литургији. Манастир Бездин припада Епархији темишварској Српске православне цркве у Румунији, у месту Мунара. Манастир је посвећен Великој Госпојини (Успењу Пресвете Богородице). Бездин се налази у крајње западном делу Румуније, у Поморишју, на 36 километара западно од Арада. Ктитор манастира је био Јован Јакшић из чувене српске породице која је живела у Поморишју. Први сигурни помен је из 1539. године, мада постоји веровање да је на његовом месту и раније постојао манастир. У манастирској цркви се налазе нетрулежне мошти Светог Кирила и копија чувене чудотворне иконе Богородице Бездинске. За манастир Бездин су везани многи историјски, културни и духовни догађаји из српске историје. Наставак путовања према манастиру Ходош. Манастир Ходош је данас манастир Румунске православне цркве у Арадском округу. Архивски подаци говоре да су данашњи манастир основала у 15. веку стара племенита српска породица Јакшићи. Ктитор манастира био је српски властелин Стеван Јакшић, родом из Јагодине у Србији.

Након обиласка манастира наставак путовања према Араду. Долазак у Арад.

Након обиласка манастира наставак путовања према Араду. Долазак у Арад.                      Арад је град на западу Румуније у коме живи око 165 000 становника. По доласку у Арад, обилазак централног језгра града: здања подигнута по пројекту Милана Табаковића (Миноритска црква, Палата Арадско – чанадске железничке дирекције, Нојманова палата, Индустијско – нардона банка, породична кућа Табаковића); остала архитектонски вредна здања Арада: Градска кућа, Државни театар,споменик Св. Тројице. Посета Српској православној цркви Светих апостола Петра и Павла у којој је сахрањен Сава Текелија.  Након обиласка градских знаменитости, краће слободно време у граду до поласка за Темишвар. Долазак у Темишвар у послеподневним часовима. Смештај у хотел у центру Темишвара. Слободно време за индивидуалне активности. Ноћење.

ДАН 2.

ТЕМИШВАР – МАНАСТИР СВЕТИ ЂОРЂЕ- БЕОГРАД

У јутарњим часовима пешачко разгледање града са највећим знаменитостима најзначајнијег града Баната. Обилазак Трга победе, на којем су здање Опере и националног театра (саграђено 1872. године), Саборна (румунска) црква Банатске митрополије (1946. године), кип вучице која доји Ромула и Рема (поклон града Рима из 1926. године), те репрезентативна здања сецесије, саграђена између 1910. и 1914. године; Трг слободе, на којем се налазе стара градска већница (саграђена 1734. године, у барокном стилу), кип Пресвете Богородице и биста Децебала, последњег дачког краља. Одлазак на Трг Уједињења, на којем су стуб куге, римокатоличка катедрална црква (грађена између 1736. и 1774. године), Барокна палата (некадашње седиште Српске Војводине). Долазак до Саборне цркве епархије Темишварске СПЦ. Присуствовање Светој Литургији у српском саборном храму Вазнесења Господњег. Слободно време у Темишвару до поласка за Београд у поподневним часовима. Повратак према Србији уз успутни обилазак манастира Свети Ђорђе (Сенђурађ)  на реци Брзави. Поклоњење светињама манастира и обилазак манастирске изложбене поставке о знаменитом српском доктору теологије и игуману овог манастира Павлу Кангелцу.

Долазак у Београд у каснијим вечерњим часовима (крај програма).

Начин плаћања:

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања

Цена аранжмана:

80€

                 Аранжман се плаћа у динарској противвредности, по званичном средњем курсу                              НБС на дан уплате. Цена аранжмана је изражена у еврима.

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • ноћење у хотелу Централ 2* у центру Темишвара у 1/2 собама

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника
 • Међународно путно здравствено осигурање  (издаје се у агенцији, осигурана сума је 15.000 евра): 2 € (деца од 0 месеци до 18 година); 4 € (особе од 19-70 година); 7 € (особе од 70-85 година)

Доплате:

 • за 1/1 собу:  35€

Опис смештајних јединица:

Хотел Централ 2*- https://www.hotel-central.ro/  или сличан                                            Хотел се налази у самом историјском центру Темишвара, на 100 метара од Трга Победе. У складу са категоризацијом хотела, собе су скромно опремљене. Собе су климатизоване и доступан је бесплатан WIFI интернет.

Напомене:

 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност оба родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање.

                         Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                                                   Ценовник Темишвар, Арад, Бездин, бр.1 од  7. фебруара 2024.