Светиње Москве

Датум путовања
У припреми

Москва, Сергијев Посад, Владимир, Муром, Дивјејево

ДАН 1.

БЕОГРАД – МОСКВА 

Састанак групе на аеродрому „Никола Тесла“ у 05.00 часова. Полетање авиона у 06.50 часова. Слетање авиона у Москву у 10.00 часова. По обављању пасошких формалности, путовање у Сергијев Посад. Одлазак у Тројице – Сергијеву Лавру, центар руског православља током векова.

Манастир се налази 70 км североисточно од Москве. Основао га је Преподобни Сергије Радоњешки тридесетих година 14. века на брду Маковјец. Године 1408. до темеља су га спалили Татари. Обноваљен је у периоду 1412 – 1422. године. Саграђена је црква у типично московском стилу, од белог камена и посвећена је Светој Тројици. Између 1425 – 1427. године цркву су осликали Андреј Рубљов и Данило Черни. Фреске су пропале па су 1635. године замењене новим. Иконе за иконостас су дело истих уметника. Чувена икона Света Тројица је 1929. године пренета у Третјаковску галерију.

Црква Силаска Светог Духа саграђена је 1476/77. године. Саградили су је псковски мајстори од опеке. Црква је живописана 1655. године по наруџбини игумана Никона. Саборна црква Успења Пресвете Богородице налази се на централном тргу комплекса. Грађена је у периоду 1559 – 1585. године. Живописао ју је 1684. године, дворски сликар Симон Ушаков. Поглед на читав комплекс је заправо пролазак кроз историју градитељства у Русији. Чувене архитекте Мичурин и Ухтомски  су пројектовале величанствени звоник висине 88 метара. Највеће звоно је царско и тешко је 64 тоне.

Смештен на високом брежуљку, окружен дубоким јарцима, опасан високим и јаким зидинама са 10 кула, манастир је почетком 17. века представљао праву одбрамбену тврђаву. У склопу Тројице – Сергијеве лавре налази се и Руска духовна академија са интернатом, музејом и другим институцијама важним за образовање будућих свештеника, појаца, иконописаца, конзерватора, везиља.

 Одлазак у хотел.  Смештај, ноћење.

ДАН 2.

СЕРГИЈЕВ ПОСАД – ВЛАДИМИР

Рана Литургија и целивање моштију Светог Сергија Радоњешког.                                 Доручак. Полазак у  Владимир, удаљен 200 км североисточно од Москве. Смештен  је у центру источно – европске равнице, на обалама реке Кљазме. Стар је више од хиљаду година. Многобројни летописи говоре да је град основан 990. године. Основао га је кнез Владимир Свјатославович, назван Црвено срце. Слава и моћ Владимира почиње са кнезом Андрејом Богољупским који је овде пренео престоницу из Суздаља и довео велики број мајстора и занатлија. Од 1158 – 1165. године изведени су сви радови којима се Владимир данас дичи. Године 1238. Владимир су спалила и опљачкала татарско – монголска племена.

Средином 14. века Владимир је изгубио свој значај а преузела га је Москва. Почетком 17. века пољско – литванска инвазија је стигла и до Владимира. Земљу су спасили кнез Димитрије Пожарски из Владимира и Козма Минин из Нижњег – Новгорода. Царица Катарина Велика 1781. године издаје налог за обнову Владимира. После Револуције град постаје индустријски центар. Обилазак Златних врата, цркве Светог Димитрија и цркве Успења Пресвете Богородице.

Смештај у хотел, ноћење.

ДАН 3.

ВЛАДИМИР – ДИВЈЕЈЕВО

Присуствовање Светој Литургији.  Доручак. Полазак за Муром. Успутно краће задржавање ради одмора у Мурому, граду у владимирској области на левој обали реке Оке, 300 км источно од Москве. Град је основан у 9. веку у земљи угро – финског племена Муром по коме је и добио име. Несторова хроника помиње град 862. године па се сматра за један од најстаријих градова у Русији. Од 10. до 14. века био је главни град кнежевине. Најпознатији светитељи земље муромске су Преподобни Петар и Февронија заштитници брака, љубави и верности, званични празник у Русији који се слави 8. јула.

Обилазак манастира Свете Тројице који је основан у првој половини 17. века. Целивање моштију Преподобног Петра и Февроније.

Полазак у Дивјејево, место које се налази у Нижње – новгородској области, око 450 км источно од Москве. Један је од највећих духовних центара данашње Русије где су мошти Преподобног Серафима Саровског.

Долазак у Дивјејево у вечерњим часовима. Смештај у хотел, вечера, ноћење.

ДАН 4.

ДИВЈЕЈЕВО

Рано устајање. Присуствовање Светој Литургији. Целивање моштију Преподобног Серафима Саровског.  Доручак. Обилазак манастира.

Историја манастира почиње 1760. године када се сама Пресвета Богородица јавила игуманији Александри и рекла да ће у Дивјејеву настати један од најважнијих манастира. Убрзо је игуманија Александра дала да се сагради црква посвећена икони Мајке Божије Казањске. Данас се у њој налазе мошти дивјејевских старица: Преподобне Александре, Марте, Јелене, Блажене Пелагије, Параскеве и Марије…                                              Целивање моштију Преподобних старица Дивјејевских.

У самом центру комплекса налази се Саборна црква Свете Тројице грађена у периоду 1865 – 1875. године. У њој, у сребрном ћивоту, налазе се мошти Преподобног Серафима. Изградња Саборног храма Преображења Господњег је трајала од 1907 – 1916. године по пројектима архитекте Антонова. Црква није ни завршена а почела је Октобарска револуција и разарања храмова. Манастир је комплетно затворен 1927. године. Године 1990. црква Свете Тројице је била поново освештана чиме почиње обнављање како зграда тако и монашког живота у манастиру.

Одлазак на један од неколико Источника. Погружавање. Повратак у хотел. Вечера.    Литија( Крсни пут ) Канавком( каналом Пресвете Богородице ). Повратак у хотел, ноћење.

ДАН 5.

ДИВЈЕЈЕВО – МОСКВА

Присуствовање Светој Литургији. Доручак. Полазак за Москву. Успутна краћа задржавања ради одмора. 

Долазак у Москву у вечерњим часовима. Смештај у хотел, ноћење.

ДАН 6.

МОСКВА

Доручак. Одлазак до најстаријег дела Москве –  Кремља и обилазак цркава Кремља( цркве Благовештења, Успења Пресвете Богородице и Архангела Михаила ) и Патријарашке ризнице. Године 1147. на брежуљку изнад реке Москве кнез Јуриј Долгоруки је саградио прву тврђаву од дрвета. Садашњи бедеми су из 15. века, када је саграђена и Грановита палата, најстарија световна грађевина у Кремљу. Током 16. века цар Иван Грозни наставља са дограђивањима да би почетком 17. века цар Михаил Романов обновио већи део тврђаве додајући Теремни и Патријарашки дворац. Године 1840. цар Николај I наређује изградњу Оружане палате и Великог кремаљског дворца у руско – византијском стилу. После Револуције, тврђава је затворена за јавност 50 година. Године 1934. изграђена је зграда Президијума а Конгресна палата 1961. године.

Црква Благовештења саграђена је у периоду од 1484 – 1489. године за време Ивана III на месту старије цркве. У њој су се венчавали и крштавали чланови владарске породице. Највећу вредност имају иконе у иконостасу које су осликали Андреј Рубљов, Теофан Грк и Прохор из Городеца.

Црква Успења Пресвете Богородице рађена је по нацртима болоњског архитекте Аристотела Фиоровантија у време Ивана III, од 1475. до 1479. године, на темељима старије грађевине.  Фреске су рађене у периоду изградње али су пресликане током обнове 1642/43. године. Данашњи иконостас је из 1652. године.  Црква је гробно место многих црквених првојерарха. Била је и крунидбена црква руских владара. Данас је музеј са великом галеријом икона и само повремено се служи у њој.

Црква Светог Архангела Михаила грађена је у времену од 1505. до 1509. године по жељи кнеза Василија III. Спољни изглед цркве украшен је мноштвом декоративних елемената у виду шкољки, округлих прозора и несиметрично постављених сребрних и златних купола. Фреске су из средине 17. века. У цркви су осликани и српски светитељи: Преподобни Симеон Мироточиви, Свети Сава и Свети кнез Лазар. Иконостас је из 1681. године, више пута рестауриран. У цркви је сахрањено 46 руских владара.

Патријарашка ризница налази се у некадашњој резиденцији Патријараха. Саградио је Патријарх Никон половином 17. века. Једна је од најлепших сачуваних архитектонских целина свога времена.

Одлазак на Црвени трг. Слободно време. Обилазак цркве Василија Блаженог.

Обилазак Подворја Српске православне цркве у Москви, са црквом Св. Петра и Павла. Године 1873. Митрополит Михаило се обратио Синоду Руске православне цркве са молбом да се отвори подворје. Синод је доделио цркву Светог Кира и Јована на Соланки.  Било је то место где су се састајали Срби али и Руси не само ради духовних потреба него и ради прикупљања сваке врсте помоћи Србији у току наредних немирних и ратних деценија. Подворје је било активно до 1917. године када су се српски монаси вратили у Србију.

Године 1999. обновљено је српско подворје али у цркви Светих апостола Петра и Павла код јаузских врата. Црква је саграђена у периоду 1700 – 1702. године у стилу московског барока. После Револуције црква није затворена. Била је једна од малобројних које су све време биле активне. Из затворених цркава доношене су иконе и други црквени предмети како би се сачували.

Повратак у хотел, ноћење.

ДАН 7.

МОСКВА

Доручак. Обилазак: Покровски манастир основао је цар Алексеј Михаилович  1635. године као дом за сиромашне. Прва црква саграђена је 1655. године од камена и посвећена је Покрову Пресвете Богородице. Обновљена је 1808. године. У њој се налазе мошти Блажене Матроне московске. Цар Фјодор Алексејевич је дао да се 1682. године сагради црква посвећена Свим Светима. Касније је освештана у част Васкрсења Христовог. Од 1770 – 1772. године у Москви је владала куга а манастир је служио као болница. Године 1799. саграђен је троспратни звоник. За време Наполеонове опсаде Москве 1812. године манастир је разрушен и оробљен. Обнављан је од 1815. до 1830. године. Бољшевици су затворили манастир 1920. године. У манастирске зграде усељене су разне институције. Манастир је обновљен 1995. године.

Новоспаски манастир основан је у 13. веку. Велики кнез Јован Калита га је обновио 1328. године. Половином 16. века манастир је страдао у више налета Татара. Саборни храм посвећен је Преображењу Господњем. У крипти храма сахрањен је Велики кнез Сергеј Александрович Романов.

Даниловски манастир основао је око 1282. године кнез Данило Московски, син Светог Александра Невског. У 17. веку је канонизован за светитеља. Манастир је за време цара Ивана Грозног био обновљен. Постављен је камен темељац прве камене цркве посвећене Оцима седам Васељенских сабора, у којој почивају мошти Светог кнеза Данила. Французи су 1812. године опљачкали све драгоцености манастира међу којима и сребрни кивот Светог Данила. Саборна црква посвећена је Светој Тројици. Године 1930. манастир је запустео. Цркве су девастиране. Руска власт је почела 1983. године да враћа Цркви некадашње поседе. Први је био Даниловски манастир. На хиљадугодишњицу крштења Русије, 1988. године, Даниловски манастир је обновљен. Постао је духовни центар целе Русије и званична резиденција Његове Светости патријарха московског и целе Русије.

Слободно време, ноћење.

ДАН 8.

МОСКВА – БЕОГРАД

Одлазак у Сретенски манастир и присуствовање Светој Литургији.                                  Пакет доручак.  Обилазак манастира кога  је подигао велики кнез Василије I 1397. године, на месту где су Московљани дочекали Владимирску икону Мајке Божије која их је заштитила од опсаде кана Тамерлана. Манастир је током векова више пута страдао. Последњи пут 1925. године када је и затворен. До данашњих дана се сачувала само капела Сретења коју је градио руски цар Фјодор Алексејевич 1679. године. Године 1991. светиња је поново враћена у руке Руске православне цркве, прво као метох Псково-Печерског манастира, а 1994. године као мушки ставропигијални манастир.

Обилазак цркве Христа Спаса.

Слободно време на Старом Арбату. Стари Арбат је једна од најстаријих улица у Москви. Када је у другој половини 18. века ово постао аристократски кварт, Арбат је постао трговачки центар. Велики број продавница сувенира и ресторана и данас улепшава ову пешачку зону.

Полазак на аеродром. Полетање авиона у 21.50 часова. Слетање на аеродром Никола Тесла у 23.50 часова.

Ходочашће обухвата

 • авионски превоз на назначеној релацији
 • аеродромске таксе
 • путно здравствено осигурање са Covid-19 покрићем
 • превоз туристичким турист аутобусом (аудио и видео опрема) у Русији
 • смештај у  хотелима Posad или сличан са 3* у Сергијевом Посаду; Delta Izmailovo или сличан са 4* у Москви на бази ноћења са доручком – шведски сто, хотел Vladimir или сличан са 3* у Владимиру на бази ноћења са доручком – шведски сто, у смештајном комплексу Divjejevska sloboda са 3* у Дивјејеву на бази полупансиона: доручак – шведски сто, вечера – класично сервирање
 • обиласке по програму са потребним улазницама
 • стручног водича у Русији
 • пратиоца из Агенције
 • трошкове организације путовања

За прелазак границе важи ће упутства Руске федерације.

 Молимо путнике да поштују датум за пријављивање и уплату, због стриктних рокова плаћања према авио компанији и страним партнерима.

Начин плаћања 

 • Динарски део – 30% приликом пријављивања
 • остатак динарског дела у 5 месечних рата чековима грађана без увећања                                                                            
 • Девизни део – 300 евра уплаћује се приликом пријављивања
 • остатак девизног дела 15 дана пред пут 

Цена ходочашћа

620 евра + 50.000 динара

Доплата за једнокреветну собу износи 110 евра( у динарској противвредности)

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 20 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 5 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ