Манастири Бугарске

Датум путовања
У припреми
Пусти видео запис

Ходочашће у манастире Бугарске! Поклоните се првом земном почивалишту Светог Саве Српског у Великом Трнову. Путовање које Вас води у Рилски манастир, Тројански манастир, Софију, Пловдив…

ДАН 1.

БЕОГРАД – РИЛСКИ МАНAСТИР

Полазак из Београда у 07,00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Успутна краћа задржавања ради одмора. По доласку на планину Рила, смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 2.

РИЛСКИ МАНАСТИР – СОФИЈА

Доручак. Обилазак Рилског манастира. Свој садашњи изглед манастир је добио у 19. веку. Манастир је подигнут као тврђава, са намером да унутар својих зидина заштити своје становнике. У пространој порти је Хрељина кула саграђена 1335. године. Црква Пресвете Богородице саграђена је 1834-1838. године у средини порте на темељима првобитног средњовековног храма. Црква је тробродна грађевина „атонског типа“ са 5 купола. Унутрашње зидове цркве краси 1.200 композиција. У цркви се чува и чудотворна икона Богородице, која је уједно реликвијар у који су смештене мошти 32 светитеља. Полазак у Софију. По доласку, смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 3.

СОФИЈА – ПЛОВДИВ

Доручак. Обилазак Бојанске цркве саграђене у другој половини 10. или почетком 11. века за потребе тврђаве која је бранила пролаз између планина Витоше и Љуљин за Софијско поље. Године 1258/59. урађен је нови живопис. Велики бојански сликар створио је једну непоновљиву галерију ликова. Неке од композиција, нарочито Распеће и Силазак у Ад су међу најлепшим у средњовековној уметности. Многи архангела Гаврила из ове цркве сматрају најлепше представљеним у хришћанској уметности. Портрети ктитора припадају најмонументалнијој византијској уметности.

Обилазак Софије: црква Светог Александра Невског представља духовни и материјални израз захвалности бугарског народа Православној Русији, која је жртвовала 200.000 војника у руско-турском рату 1876-78. године. Та скупо плаћена победа донела је, после петовековног ропства, слободу бугарском народу. Црква је саграђена између 1904. и 1912. године по пројекту руског дворског архитекте Александра Померанцова. На њеном украшавању цркве радило је 49 руских, бугарских и чешких сликара.

Црква Свете Недеље је саборни храм Софијске митрополије. Будући да су у њој мошти Светог Краља Милутина (Немањића), позната је и под именом црква Светога Краља. Саграђена је 1863-65. године на темељима средњовековне цркве, а разрушена је 1925. године у атентату на бугарског цара Бориса III. Обновљена је 1928. године инспирисана Јустинијановом Светом Софијом у Цариграду. Живопис из 1973. године. На јужном зиду уз олтарску преграду стоји ћивот са моштима Светог Краља Милутина који се упокојио 1321. године. Око 1460. године због турског зулума митрополит Силоан пренео их је у Софију и отада почивају у овој угледној софијској цркви.

Полазак у Пловдив у послеподневним часовима. По доласку, смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 4.

ПЛОВДИВ

Доручак. Одлазак у Бачковски манастир кога је подигао 1083. године, Грузин Григорије Пакуријани, велики доместик запада у доба византијског цара Алексија I Комнина. Манастир је био један од најзначајнијих средишта грузијске културе ван матице. У великом манастирском комплексу ограђеном спратним конацима налази се црква Пресвете Богородице, саграђена 1604. године. Чудотворна грузијска икона из 11. века Богородице Елеусе (Умиљеније), украшена раскошним оковом од позлаћеног сребра, налази се у наосу на проскинитару. Трпезарија је саграђена 1622. године, а живописана је 1643. године.

Повратак у Пловдив и обилазак: Црква Свете Марине је митрополитска црква. На њеном месту налазио се храм још у римско време. Садашња црква је саграђена између 1851. и 1853. године, као тробродна псеудобазилика са куполом. У цркви се налази иконостас, највећи и најлепши од свих пловдивских иконостаса, израђен 1819-20. године од ораховог дрвета. Посебно се истиче икона Св. Марине (1855) која зрачи световном лепотом.

Црква цара Константина и царице Јелене најстарија је црква Пловдива, подигнута по изласку Цркве Христове из катакомби. Црква је у неколико наврата рушена и изнова обнављана. Садашња је грађена 1830-32. године. Унутрашњост цркве обликована је у стилу барока. Од изузетне вредности је иконостас, дело дебарског мајстора Ивана Пашкула из Мецова. Године 1905. је позлаћен. Већи део икона је 1836. године насликао велики Захарије Зограф.

Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 5.

ПЛОВДИВ – ВЕЛИКО ТРНОВО

Доручак. Обилазак Спомен – храма Шипка. Храм је зидан између 1885. и 1902. године у знак захвалности руском народу који је дао велике жртве за ослобођење Бугарске од турског ропства. Спомен – храм је посвећен Рођењу Христовом и изграђен је у стилу руских храмова 17. века. Године 1902 је живописана купола, а остатак је урађен у периоду 1957-59. године. Сцене библијске и историјске садржине извели су руски и бугарски сликари под руководством сликара Н.Е. Ростовцева. Иконостас је од липовог дрвета, украшен богатим дрворезом флоралног орнамента и позлаћен. Све иконе (укупно 83), насликали су монаси руског манастира Св. Пантелејмона, са Свете Горе.

Наставак путовања и обилазак Етно – парка Етер. То је први музеј под отвореним небом у Бугарској. Архитектонско – етнографски комплекс Етер заузима површину од 7 хектара са 46 објеката, у природној величини.

Наставак путовања у Велико Трново. Обилазак: Цркву Четрдесет Светих мученика подигао је и украсио цар Иван II Асен 1230. године у знак своје победе над царем Теодором Комнином. Јуна месеца 1241. године цар ктитор је сахрањен у цркви. Црква је вероватно дуго остала у хришћанском култу по паду Трнова у руке Турака, али је, ипак, у 18. веку претворена у џамију. Живопис је тада прекречен, а иконе и иконостас спаљени. Црква је касније обновљена. У њој се налазе најзначајнији писани споменици бугарске писмености – стубови кана Омуртага и цара Асена са уклесаним натписима. У цркви је и прво земно почивалиште Светог Саве Српског, обучено у мермер. Иако Светога Саве нема више у Трнову, у цркви се и данас поштује његов празан гроб.

Црква Светих апостола Петра и Павла саграђена је убрзо по васпостављању Другог бугарског царства, у првој половини 13. века, а њен ктитор била је царица Ана, жена цара Ивана II Асена. Патријарх Јефтимије пренео је у њу седиште патријаршије и при њој живео око две године. У време робовања под Турцима била је митрополитски храм. У цркви је делимично очуван живопис из 13., док је боље очуван онај из 15. века (олтарска апсида, ниша, проскомидија, наос).

Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 6.

ВЕЛИКО ТРНОВО

Доручак. Обилазак Царевца који је од 12. до 14. века био густо насељен и најјаче утврђени део Трнова. Очувани бедеми и куле говоре о његовој снази и моћи. Археолошка ископавања открила су 370 стамбених и привредних грађевина и 22 цркве. На брду Царевац био је дворац бугарских царева. Спаљен је и порушен 1393. године када су Турци заузели град. Данас су темељи добро конзервирани. Патријаршија, двор бугарског патријарха, био је смештен на највишој тачки брда Царевац.

У патријаршијском комплексу била је и патријаршијска црква посвећена Вазнесењу Господњем. Саграђена је почетком 13. века. а порушена 1393. године. Патријаршијска црква је обновљена 1981. године у част 1300 година од стварања Бугарске државе, по пројекту архитекте Бојана Кузупова. Реконструкција је изведена на основу археолошких података, средњовековних текстова и минијатура. Живопис је урадио 1985. године сликар Теофан Сокеров.

Одлазак у село Арбанаси. Обилазак цркве Рођења Христовог, најстарије и највеће цркве у Арбанасима, саграђене, вероватно крајем 15. или почетком 16. века. У 17. веку је проширена, чиме је добила данашњи изглед. Сви зидови прекривени су фрескама које су, према натписима у различитим деловима цркве, сликане између 1632-49. године средствима богатих становника Арбанаса. На великим зидним површинама насликана је својеврсна енциклопедија која обједињује старозаветна и новозаветна сижеа и житија светих. Живопис је сјајног колорита и топле лепоте.

Повратак у Велико Трново. Слободно време. Ноћење.

ДАН 7.

ВЕЛИКО ТРНОВО – БЕОГРАД

Доручак. Одлазак и обилазак Тројанског манастира кога је на месту старије цркве, за четири месеца 1835. године, саградио мајстор Константин из Пештера. Црква је подигнута у пространом дворишту и ограђена је са свих страна конацима. У цркви је иконостас од ораховог дрвета рађен 1838-39. године, изузетно дело травненске дуборезне школе. Високе је уметничке вредности и убраја се у најлепше иконостасе Бугарске. Велике иконе на иконостасу сликао је Димитар Зограф, старији брат Захарија Зографа. Године 1847-48. прослављени сликар Захарије Зограф украсио је манастирску цркву живописом који спада у сам врх уметности бугарског препорода.

Наставак пута у Београд. Успутна краћа задржавања ради одмора.

Долазак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • 1 ноћење у хотелу “Carev Vrh” са 3* поред Рилског манастира (доручак класично услуживање), 1 ноћење у хотелу “Hemus” или сличан са 3* у Софији (доручак шведски сто), 2 ноћења у хотелу “Trimoncium” или сличан са 4* у Пловдиву (доручак шведски сто), 2 ноћења у хотелу “Bolyarski” или сличан са 3* у Великом Трнову (доручак континентални), по локалној категоризацији, на бази ноћења са доручком, у двокреветним собама са купатилом
 • улазнице за све наведене посете
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • комплетан девизни део до почетка путовања
 • динарски део у 5 месечних рата

Цена ходочашћа

300€ + 16.000 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ