Крстовдан у Светој Земљи

Датум путовања
У припреми

Дочекајте Крстовдан 2022. године у Светој Земљи! Ово јединствено ходочашће сан је сваког верујућег Хришћанина. Осетите духовну лепоту светих места и богослужења на празник Воздвижења Часног Крста у Јерусалиму.

ДАН 1.

БЕОГРАД – ИСТАНБУЛ– ВИТЛЕЈЕМ

Полазак аутобусом испред  Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19) на аеродром Никола Тесла у 12.00 часова. Полетање авиона за Истанбул у после подневним часовима. Наставак путовања у Израел у вечерњим часовима. По слетању на аеродром Бен Гурион и обављања граничних формалности, путовање у Витлејем. Смештај у хотел, ноћење.

ДАН 2.

ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. Обилазак Јудејске пустиње: манастир Светог Саве Освећеног, саграђен 484. године, један је од најстаријих манастира Свете Земље. Ова „Принцеза међу пустињским манастирима“, налик орловом гнезду, задужбина је монашког узора Светог Саве Српског. Поклонивши јој се на свом поклоничком путовању у Свету Земљу 1229. године, Свети Сава је на дар добио и свом роду донео до данас највеће светиње заштитнице, Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу, које се чувају на Светој Гори; манастир Светог Теодосија, задужбина је овог великог пустиножитеља из 476. године. У најстаријем делу манастира налази се крипта у којој су се одморили Мудраци са истока након поклоњења Богомладенцу.

Одлазак у Витлејем и обилазак цркве Христовог Рођења. Прву цркву подигао је Константин Велики 326. године. Као највећа светиња у њој је до данас сачувана пећина у којој је светлост дана угледао Спаситељ света.

Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 3.

ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ

Доручак. Обилазак Маслинске горе са руским манастиром Вазнесења, местом Вазнесења, црквом Оче наш. Одлазак у Стари град и обилазак Страдалног пута Господњег и цркве Христовог Васкрсења (Гроба). Смештај у хотел, вечера, ноћењe.

ДАН 4.

ЈЕРУСАЛИМ (КРСТОВДАН)

Пакет доручак. Одлазак на Свету Литургију. Одлазак на Сион. Обилазак: Сала тајне вечере у којој је Господ са својим ученицима обедовао пасхалну вечеру на којој је васпоставио тајну над тајнама, свету тајну Евхаристије. У овој сали десио се и силазак Светог Духа на апостоле у педесети дан након славног Васкрсења; гроб цара Давида Псалмопојца. У приземљу зграде у којој је Сала тајне вечере, налази се просторија у којој је по веровању Јевреја сахрањен цар Давид, ујединитељ дванаест јеврејских племена и оснивач јеврејске државе. 

Слободно време. Вечера, ноћење.             

ДАН 5.

ЈЕРУСАЛИМ

Света Литургија у цркви Богородичиног гроба – чува део пећине у коју је било положено представљено тело Оне која је родила Спаса свима нама. Од првих дана хришћанства ова светиња била је и остала једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска.

Доручак.  Одлазак у Гетсимански врт и обилазак Базилике агоније или Црква свих нација подигнута је у маслињаку чија стабла датирају из Христовог времена. Своје друго име добила је због тога што су многи народи својим прилозима омогућили да буде саграђена. Под њеним кровом налази се камен на коме се Спаситељ молио свом небеском Оцу на Велики четвртак пре него што ће га издати Јуда; руски манастир Марије Магдалине, задужбина руског императора Александра III саграђена је у периоду 1885-1888. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима. Одлазак у Витанију.  Oбилазак манастира Часног крста. Вечерa. ноћење.

ДАН 6.

ЈЕРУСАЛИМ – НАЗАРЕТ

Доручак.  Наставак путовања у Јерихон. Пењање жичаром на Гору Кушања и обилазак манастира Четрдесетнице. Одлазак на Витавару, традиционално место крштења Господа Исуса Христа. Обилазак манастира Светог Герасима. Путовање долином реке Јордана до Назарета. Обилазак православне цркве Арханђела Гаврила. 

Смештај у хотел. Вечера,  ноћење.

ДАН 7.

НАЗАРЕТ

Доручак. Одлазак на Гору Преображења и обилазак православног манастира Светог Илије. Путовање према Галилејском језеру. Обилазак Горе Блаженства, Табхе (место умножавања хлебова и рибе), старог Капернаума (места где је живео апостол Петар), манастира Дванаест апостола на обали Галилејског језера. Одлазак на реку Јордан, где ће поклоници имати прилику да уђу у Свету реку.  Вожња бродом Галилејским језером. Повратак у Назарет. Вечера, ноћење.

ДАН 8.

НАЗАРЕТ – ТЕЛ АВИВ – ИСТАНБУЛ – БЕОГРАД

Пакет доручак. Трансфер до аеродрома. Полетање авиона у јутарњим часовима. Слетање на аеродром у Истанбулу. Потом наставак за Београд. Слетање на аеродром Никола Тесла у после подневним часовима. Трансфер до Вазнесенске цркве.

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • остатак динарског дела у 5 месечних рата чековима грађана
 • остатак девизног дела 7 дана пре почетка путовања

Цена ходочашћа

1.050 усд + 68.000 дин

           Аранжман се плаћа у динарскј противвредности, по званичном средњем курсу                                     НБС на дан уплате. Цена аранжмана је изражена у доларима.            

 • Доплате:
 • За 1/1 собу износи 350 УСД 
 • Попусти:
 • Деца 2 – 12 година распитати се у агенцији

Аранжман обухвата

 
 • трансфер до аеродрома Никола Тесла и назад
 • авионски превоз на назначеној релацији са аеродромским таксама. Аеродромске таксе и евентуалне доплате за гориво су саставни део цене аранжмана, самим тим је и њихова промена дозвољена до момента поласка на пут.
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама, током боравка у Израелу
 • комплетне обиласке са улазницама по програму
 • смештај по програму у 1/2 и1/2+1 стандардним собама у хотелима: Bethlehem или сличан са 3* у Витлејем (два ноћења),  Holy Land или сличан са 4* у Јерусалиму (два ноћења), Rimonim или сличан са 4* у Назарету (два ноћења), све по локалној категоризацији на бази  полу-пансиона (вечера, доручак – шведски сто)
 • путно здравстевно осигурање са покрићем за COVID 19
 • Грамату Јерусалимске патријаршије
 • такси за Гору Преображења
 • жичару за Гору кушања
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања
 • напојнице за локалногводича и возача и особље хотела

Аражман не обухвата

 • Индивидуалне трошкове путника

Опис смештајних јединица:

Хотел Holy Land 4*, Јерусалим http://www.holylandhotel.com или сличан                      Хотел је смештен у срцу Јерусалима, изван историјских зидина са погледом на Стари град. Од аеродрома у Тел Авиву је удањен 45 минута вожње. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар, бесплатан паркинг, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.                                                                   

Хотел Bethlehem 3*, Витлејем https://bethlehemhotel.com или сличан                           Хотел је смештен у центру Витлејема. Хотел поседује рецепцију, ресторан, терасу, бар, бесплатан кабловски интернет. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор, фен за косу, сеф и мини-бар. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Хотел Rimonim 4*, Назарет https://rimonim-hotel-nazareth.h-rez.com или сличан          Хотел је смештен у центру Старог града Назарета. Хотел поседује рецепцију, ресторан, бар. Свака соба је климатизована и садржи купатило, терасу, телевизор. Услуга у хотелу је полупансион по принципу самопослуживања.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.) и да пре поласка на пут у матичној земљи ураде путно здравствено осигурање са укљученим покрићем за Covid 19
 • Услед пандемије Covid-19, обавеза путника је да се упозна са здравственим и другим неопходним условима уласка у земљу, напуштања земље и повратка у Републику Србију.
 • Услови за путовање у условима Covid-19 пандемије који буду на снази у време путовања ће се поштовати.

Љубазно Вас молимо да се о Covid условима уласка у Израел обавестите преко линка:

https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/izrael

                                             Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. Аранжман је рађен на 30 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 7 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.                                                                      

                                             Ценовник Κрстовдан у Светој Земљи бр.2 од 10. јуна 2022. године.