Крстовдан у Светој Земљи

Датум путовања
У припреми
Naslovna Krstovdan

Дочекајте Крстовдан 2021. године у Светој Земљи! Ово јединствено ходочашће сан је сваког верујућег Хришћанина. Осетите духовну лепоту светих места и богослужења на празник Воздвижења Часног Крста у Јерусалиму.

ДАН 1.

БЕОГРАД – ТЕЛ АВИВ – НАЗАРЕТ

Полазак аутобусом испред  Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19) на аеродром Никола Тесла у 07.30 часова. Полетање авиона у 10.00 часова. Слетање на аеродром Бен Гурион у 13.50 часова. По обављању пасошких формалности, одлазак аутобусом у Назарет. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 2.

НАЗАРЕТ

Доручак. Одлазак на обале Галилејског језера. Обилазак: Гора блаженства, украшена цвећем налик рајском врту, чува успомену на библијски догађај када је Христос поучио апостоле којим врлинама ће задобити царство Небеско. Капернаум, антички град у коме је живео Свети апостол Петар, у коме се налазе остаци његове куће и синагоге из Христовог времена. Манастир Дванаест апостола који припада Јерусалимској патријаршији, са црквом из 1925. године, која чува успомену на 12 најближих Христових ученика. Табха, место умножавања хлебова и рибе, са црквом првоподигнутом 350. године трудом Јосифа из Тиверијаде а обновљеном 1982. године. Она чува један од најлепших подних мозаика Свете Земље. Ручак (риба Светог Петра).

Одлазак на реку Јордан где ће поклоници имати прилику да уђу у Свету реку. Повратак у Назарет – град Благовести, град Христове младости. Обилазак православне цркве Архангела Гаврила која чува бунар на коме је архангел Гаврило саопштио Марији благу вест о рођењу Детета. Вечера, ноћење

ДАН 3.

НАЗАРЕТ – ЈЕРИХОН – ЈЕРУСАЛИМ

Доручак. Одлазак на Гору Тавор и обилазак православног манастира посвећеног Светом пророку Илији. На врху ове чудесне Горе која као да израња из Јездрелонске долине, Христос је учинио једно од највећих чуда преобразивши се пред својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом.

Наставак путовања долином реке Јордан до Јерихона. Обилазак манастира Четрдесетнице на Гори Кушања. Ова светиња уклесана је у стену изнад једног од најстаријих познатих градова на свету. Чува успомене на кушања Господа Исуса Христа. Обилазак манастира Светог Герасима, који чува успомену на великог пустиножитеља јорданске пустиње. Наставак путовања у Јерусалим. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 4.

ЈЕРУСАЛИМ (КРСТОВДАН)

Пакет доручак. Одлазак на Свету Литургију. После подне одлазак Страдалним путем Господњим. Идући пешице кроз уске улице старог града, подсећајући се најтужнијих тренутака Христовог живота, поклоник као да се враћа у векове уназад. Непоновљив осећај. На крају Страдалног пута коначно остварење сна сваког хришћанина. Сусрет са највећом светињом, црквом Христовог Васкрсења (Гроба) која је под један кров сабрала Голготу, Плочу миропомазања, Кувуклију, капелу воздвижења Часног крста… Поклоњење Христовом Гробу. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 5.

ЈЕРУСАЛИМ

Доручак. Обилазак Маслинске горе: руски манастир Вазнесења са звоником високим 64 метра доминира окружењем Светог града. У манастиру се налази и капела подигнута на месту где је пронађена одсечена глава Светог Јована Крститеља; место Вазнесења, чува последњу Христову стопу. Ово је место са кога се Господ Исус Христос вазнео на небо 40 дана након славног Васкрсења. О значају ове светиње сведоче остаци некада монументалног храма из времена Константина Великог; црква „Оче наш“, место на коме је изнедрена најлепша молитва у славу Бога. Данас кармелићански самостан, подигнут је 1872. године ктиторством француске племкиње Аурелије Д’оверн. Одлазак на Видиковац одакле се, као на длану види читав Свети град, крунисан светињама три монотеистичке религије. Упознавање са његовом пребогатом историјом.

Одлазак у Ен Карем, родно место Светог Јована Крститеља и обилазак руског манастира Горња. Обилазак манастира Часног Крста, кога је по предању подигао цар Константин Велики. У манастиру се налази место на коме је расло „Лотово дрво“ од кога је направљен Крст на коме ће бити разапет Исус Христос.

Одлазак на Сионску гору. Обилазак: Сала тајне вечере у којој је Господ са својим ученицима обедовао пасхалну вечеру на којој је васпоставио тајну над тајнама, свету тајну Евхаристије. У овој сали десио се и силазак Светог Духа на апостоле у педесети дан након славног Васкрсења; гроб цара Давида псалмопојца. У приземљу зграде у којој је Сала тајне вечере, налази се просторија у којој је по веровању Јевреја сахрањен цар Давид, ујединитељ дванаест јеврејских племена и оснивач јеврејске државе; Зид плача, најсветије место јудаизма, једини остатак старозаветног Храма. У истом тренутку он је неотуђив део и историје хришћанства, који нас везује за Богородичин и Христов живот. 

Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 6.

ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ

Пакет доручак. Присуствовање Светој Литургији. Обилазак Гетсиманског врта: црква Богородичиног гроба чува део пећине у коју је било положено представљено тело Оне која је родила Спаса свима нама. Од првих дана хришћанства ова светиња била је и остала једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска; Базилика агоније или Црква свих нација подигнута је у маслињаку чија стабла датирају из Христовог времена. Своје друго име добила је због тога што су многи народи својим прилозима омогућили да буде саграђена. Под њеним кровом налази се камен на коме се Спаситељ молио свом небеском Оцу на Велики четвртак пре него што ће га издати Јуда; руски манастир Марије Магдалине, задужбина руског императора Александра III саграђена је између 1885-88. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима. 

Одлазак у Витанију и обилазак гроба Лазара Четвородневног. Витанија или Ел Азарија, како се село кроз историју још помиње, место је на коме је Господ Исус Христос учинио једно од својих највећих чуда када је васкрсао из мртвих на очиглед многих, свога пријатеља Лазара који четири дана лежаше у гробу. Одлазак у Вади Келт и обилазак манастира Светог Ђорђа Хозевите, једног од најимпозантнијих монашких станишта Јудејске пустиње. Манастир чува пећину у коју се склонио Свети пророк Илија, исту ону пећину у којој је Богородитељ Јоаким примио благу вест. У њему су свој молитвени живот скончали велики подвижници попут Светог Јована и Ђорђа Хозевита.

Наставак путовања у Витлејем. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 7.

ВИТЛЕЈЕМ

Доручак. Обилазак Јудејске пустиње: манастир Светог Саве Освећеног, саграђен 484. године, један је од најстаријих манастира Свете Земље. Ова „Принцеза међу пустињским манастирима“, налик орловом гнезду, задужбина је монашког узора Светог Саве Српског. Поклонивши јој се на свом поклоничком путовању у Свету Земљу 1229. године, Свети Сава је на дар добио и свом роду донео до данас највеће светиње заштитнице, Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу, које се чувају на Светој Гори; манастир Светог Теодосија, задужбина је овог великог пустиножитеља из 476. године. У најстаријем делу манастира налази се крипта у којој су се одморили Мудраци са истока након поклоњења Богомладенцу.

Одлазак у Витлејем и обилазак цркве Христовог Рођења. Прву цркву подигао је Константин Велики 326. године. Као највећа светиња у њој је до данас сачувана пећина у којој је светлост дана угледао Спаситељ света.

Повратак у хотел. Вечера, ноћење.

ДАН 8.

ВИТЛЕЈЕМ – БЕОГРАД

Доручак. Одлазак на аеродром Бен Гурион у Тел Авив. Полетање авиона у 14.35 часова. Слетање авиона на аеродром Никола Тесла у 16.35 часова. Трансфер до Вазнесенске цркве.

Ходочашће обухвата

 • трансфер до аеродрома Никола Тесла и назад
 • авионски превоз
 • аеродромске таксе
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • смештај у хотелима: “Plaza Hotel” или сличан са 3* у Назарету, „Holy Land” или сличан са 4* у Јерусалиму, “Jacir Palace” или сличан са 4* у Витлејему – (локална категоризација) на бази полупансиона (вечера, доручак – шведски сто) у двокреветним собама са купатилом
 • комплетне обиласке са улазницама по програму
 • жичару за Гору Кушања
 • такси за Гору Тавор
 • ручак у Галилеји – риба Светог Петра
 • комби превоз до манастира Светог Саве Освећеног
 • Грамату Јерусалимске патријаршије
 • напојнице за локалног водича, возача и особље хотела
 • услуге стручног водича из Агенције
 • трошкове организације путовања
 

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • остатак динарског дела у 5 месечних рата
 • остатак девизног дела 7 дана пре почетка путовања

Цена ходочашћа

1.050 усд + 60.000 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ