Манастир Хиландар

Датум путовања
03-06. окт 2021.

Манастир Хиландар! Света Гора! Више полазака у 2021. години. Ходочашће које ће Вас одвести у Богородичин врт на Халкидикију и открити Вам све њене духовне и споменичке лепоте!

ДАН 1.

БЕОГРАД – СОЛУН

Полазак из Београда у 20.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Успутна краћа задржавања ради одмора.

ДАН 2.

СОЛУН – ЈЕРИСОС

Долазак у Солун у раним јутарњим часовима. Престоница најсеверније провиниције републике Грчке други је по величини град православне Еладе. Основао га је 316. године пре Христа, македонски владар Касандар, наденувши му име по својој супрузи – Тесалоники. 

Обилазак цркве Светог Димитрија и целивање његових моштију. На месту мучеништва Светог Димитрија почетком 4. века саграђена је скромна капела. У захвалност Светитељу за исцељење у 5. веку на месту те скромне капеле, Леонтије, префект Илирика, саградио је велику базилику. У 7. веку оштетили су је земљотрес и пожар. Обновљена, служила је као црква до 1493. године, када је претворена у џамију. Хришћанском култу је враћена 1912. године. Велики пожар претворио је цркву 1917. године у рушевину. Обнавља се између 1918-1949. године. Црква Светог Димитрија је велика петобродна базилика. Очувано је нешто мозаика који су красили зидове цркве, велике уметничке вредности.

Обилазак српског војничког гробља на Зејтинлику. Смештен недалеко од центра града, Зејтинлик је свој назив добио по пијаци на којој се у време робовања под турцима продавало уље (зејтин). Идејно решење архитекте Александра Васића, разрадио је Николај Краснов. Црква посвећена Светом Георгију својом лепотом као да указује на достојанство српске војске у I Светском рату. Окружена је гробовима палих спских јунака у пробоју Солунског фронта као и горостасним кипарисима донетих из манастира Хиландара. Украшена је мозаицима и стиховима Војислава Илића Млађег који ће дуго одзвањати у сећањима поклоника ове светиње: „Незнани туђинче, кад случајно минеш поред овог светог заједничког гроба…“.

Наставак пута за Јерисос. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 3.

ЈЕРИСОС – ХИЛАНДАР

Доручак. Одлазак у Уранополис, некадашњи метох манастира Ватопеда. У средњем веку био је познат под именом Просфорион по високој кули која доминира предворјем Свете Горе са његове југозападне стране. Укрцавање на брод. Одлазак у Хиландар и обилазак манастира: католикон или саборни храм подигнут трудом Светог Краља Милутина 1293. године; трпезарија са предивним живописом Георгија Митрофановића Хиландарца из 1622-1623. године; манастирски круг са конацима и параклисима који поново васкрсава након пожара из 2004. године, и указује на бригу и љубав како српских светогораца тако и верних, који су их кроз векове обнављали; манастирско гробље са црквом Благовести и криптом у којој се чувају земни остатци хиландарских монаха. Вечера. Присуствовање богослужењима. Ноћни одмор.

ДАН 4.

ХИЛАНДАР – ЈЕРИСОС – БЕОГРАД

Ручак. Наставак обиласка. Пут векова који чува успомене на боравак христољубивих српских владара – Светог краља Милутина, цара Душана, краља Александра Обреновића, краља Петра I Карађорђевића… Полазак на брод. Пловидба бродом у Уранополис. Полазак за Београд.

Обилазак метоха манастира Хиландара – Мило Арсеница. Овај највећи посед манастира Хиландара ван Свете Горе вековима је био његова хранилица. Преображен руком хиландарског братства, налик рајском врту, он нуди гостопримство сваком путнику намернику. Наставак путовања за Београд. Краћа успутна задржавања ради одмора.

Долазак у Београд у раним јутарњим часовима.

Ходочашће обухвата

 • превоз минибусом на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • једно ноћење у хотелу „Alkionis“ у Јерисосу у двокреветним собама са купатилом на бази ноћења са доручком, као и у вишекреветним собама у конаку манастира Хиландар
 • таксу за улазак на Свету Гору
 • бродске карте
 • обиласке по програму
 • услуге стручног водича, као и трошкове организације путовања.

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • остатак динарског дела у 3 месечне рате чековима грађана

Цена ходочашћа

28.000,00 динара

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 10 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • У СЛУЧАЈУ ЛОШЕГ ВРЕМЕНА АГЕНЦИЈА ЗАДРЖАВА ПРАВО ПРОМЕНЕ ПРОГРАМА
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ