Света Гора – Ходочашће у Хиландар

Датум путовања
02-06. нов 2022.

 Света Гора! Манастири: Хиландар, Светоандрејски скит, Кареја! 

ДАН 1.

БЕОГРАД – СОЛУН

Полазак из Београда у 19.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Успутна краћа задржавања ради одмора.

ДАН 2.

СОЛУН – ЈЕРИСОС

Долазак у Солун у раним јутарњим часовима. Слободно време. Полазак из Солуна у 12.00 часова.

Престоница најсеверније провиниције републике Грчке други је по величини град православне Еладе. Основао га је 316. године пре Христа, македонски владар Касандар, наденувши му име по својој супрузи – Тесалоники. 

Обилазак српског војничког гробља на Зејтинлику. Смештен недалеко од центра града, Зејтинлик је свој назив добио по пијаци на којој се у време робовања под турцима продавало уље (зејтин). Идејно решење архитекте Александра Васића, разрадио је Николај Краснов. Црква посвећена Светом Георгију својом лепотом као да указује на достојанство српске војске у I Светском рату. Окружена је гробовима палих спских јунака у пробоју Солунског фронта као и горостасним кипарисима донетих из манастира Хиландара. Украшена је мозаицима и стиховима Војислава Илића Млађег који ће дуго одзвањати у сећањима поклоника ове светиње: „Незнани туђинче, кад случајно минеш поред овог светог заједничког гроба…“.

Обилазак метоха манастира Хиландара – Мило Арсеница.  Овај највећи посед манастира Хиландара ван Свете Горе вековима је био његова хранилица. Преображен руком хиландарског братства, налик рајском врту, он нуди гостопримство сваком путнику намернику.

Долазак у Јерисос. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 3.

ЈЕРИСОС – ХИЛАНДАР

Доручак. Одлазак у Уранополис и укрцавање на брод. Одлазак у  манастир Хиландар и обилазак манастирског комплекса: Католикон или саборни храм подигнут трудом Светог Краља Милутина 1293. године; трпезарија са предивним живописом Георгија Митрофановића Хиландарца из 1622-1623. године; манастирски круг са конацима и параклисима који поново васкрсава након пожара из 2004. године, и указује на бригу и љубав како српских светогораца тако и верних, који су их кроз векове обнављали; манастирско гробље са црквом Благовести и криптом у којој се чувају земни остатци хиландарских монаха.

Присуствовање Богослужењима. Ноћни одмор.

ДАН 4.

ХИЛАНДАР – КАРЕЈА

Присуствовање Светој Литургији. Ручак. Полазак за Јовањицу. Укрцавање на брод и одлазак до манастира Ксенофонт. Обилазак Светоандрејског скита. Вечерње Богослужење у Испосници Св. Саве у којој је највећи српски светитељ проводио дане и ноћи у молитви пред својом иконом заштитницом, Богородицом Млекопитатељницом. 

Смештај у собе. Ноћење.

ДАН 5.

КАРЕЈА – БЕОГРАД

Доручак. Обилазак Протатске Цркве – саборне и најстарије светогорске цркве. Одлазак до манастира Стари Русик. Обилазак манастира Пантелејмон. Укрцавање  на брод и одлазак бродом у Уранополис. Полазак  за Београд. Краћа успутна задржавања ради одмора.

Долазак у Београд у касним вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 • превоз туристичким минибусом (клима, аудио) на назначеној релацији

 • смештај у хотелу са 2*, 3*  у Јерисосу у двокреветним, трокреветним собама и апартманима  са купатилом, као и у вишекреветним собама у конаку манастира Хиландар и у  Кареји

 • таксу за улазак на Свету Гору

 • бродове

 • обиласке по програму

 • услуге стручног водича

 • осигурање

 • трошкове организације путовања.

АРАНЖМАН НЕ ОБУХВАТА:  личне трошкове, као ни трошкове који нису назначени у програму.

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • 15 дана до почетка путовања комплетан износ

Цена ходочашћа

400 евра

Општи услови

 • Минимум за реализацију аранжмана је 10 путника
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 5 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • У СЛУЧАЈУ ЛОШЕГ ВРЕМЕНА АГЕНЦИЈА ЗАДРЖАВА ПРАВО ПРОМЕНЕ ПРОГРАМА!!!
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.