Грузија- древна Иверија

Датум путовања
17-22. окт 2024.

под молитвеним покровом Свете Нине, Хитона Господњег, Светог Гаврила Грузијског, светих сиријских отаца...

Програм путовања:

ДАН 1.

Београд – СОЛУН

Полазак из Београда (Улица адмирала Гепрата број 19) у 8.00 часова. Путовање кроз Србију и Северну Македонију ка Грчкој. Успутна краћа задржавања ради одмора и обављања граничних формалности. Долазак у Солун у вечерњим часовима. Полетање авиона компаније AEGEAN AIRLINES летом А3-562 за Тбилиси у 23.59  часова.

ДАН 2.

СОЛУН- ТБИЛИСИ

Слетање авиона на аеродром у Тбилисију у 3.35 часова. Смештање у хотел у Тбилисију у раним јутарњим часовима. Одмор. Касни доручак. Панорамско разгледање града и обилазак манастира Макхата (манастирска црква посвећена најпоштованијој и највољенијој икони Грузије- Богородици Иверици (Вратарници), манастир има посебно поштовање у грузијском народу због предања о доласку иконе Богородице Вратарнице у последња времена), обилазак монументалног споменика Хроника Грузије који се налази на брду изнад северног дела града. Споменик симболички представља настанак и историју Грузијске државе засновану на темељима хришћанске вере и апостолског деловања. Следи пешачка тура центром града Тбилисија: Метехи плато са црквом Пресвете Богородице у којој је била сахрањена Света Сузана (6. век) одакле се може видети утврђење Нарикала (4. век),  црква Анчисхати (6. век – најстарија црква у Тбилисију), црква Сиони (некадашњи саборни храм- до изградње цркве Свете Тројице, у коме се налазе крст Свете Нине и глава Светог апостола Томе). Слободно време у каснијим послеподневним и вечерњим часовима. Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 3.

ТБИЛИСИ- ГАРЕЏИЈСКА ПУСТИЊА- БОДБЕ- ТБИЛИСИ

Доручак. Полазак из Тбилисија у јутарњим часовима. Вожња према манастиру Св. Давида Гареџе. Обилазак манастирског комплекса и поклоњење моштима сиријских пустињака и подвижника Давида и Додо Гареџе. Манастирско здање обухвата стотине келија, цркава, капелица, трпезарија и просторија за живот које су уклесане у стене. Обилазак манастира Бодбе (мошти Свете Нине равноапостолне). Слободно време у манастирском комплексу. Могућност погружавања на Источнику Свете Нине. Полазак према Тбилисију. Повратак у Тбилиси у вечерњим часовима. Ноћење.

ДАН 4.

ТБИЛИСИ

Пакет доручак. Присуствовање Светој Литургији у саборном храму Свете Тројице у Тбилисију. Храм је изграђен у периоду од 1995. до 2004. године и представља трећу највећу православну цркву у свету и један од највећих верских објеката у целом свету (на богослужењу може да прими до 15.000 верника).

У наставку дана слободно време за индивидуалне активности (наша препорука: обилазак тврђаве Нарикала, посета парку и видиковцу Мтацминда, обилазак Ботаничке баште и споменика Мајка Грузија) или факултативни излети: Подземни град Уплисцихе и Грузијско вече. Ноћење.

ДАН 5.

ТБИЛИСИ- МЦХЕТА- ТБИЛИСИ

Доручак. Одлазак у Мцхету, древну престоницу Грузије, која се налази на обалама река Мтквари и Арагви. Обилазак: манастир Шио Мгвиме (поклоњење моштима једном од 13 сиријских отаца), црква Светицховели (духовни центар Грузије у коме се налази Хитон Господњи), манастир Самтавро (прво место боравка Свете Нине; поклоњење моштима светог Гаврила Грузијског Ургебадзеа), црква Џвари (црква где је Света Нина подигла први крст у 4. веку и крстила грузијски народ). Повратак у Tбилиси у поподневним часовима. Слободно послеподне за обилазак града или одмор у хотелу. Ноћење.

ДАН 6.

ТБИЛИСИ- СОЛУН- БЕОГРАД    

Устајање у току ноћи. Пакет доручак. Напуштање соба, одјава из хотела и трансфер до аеродрома у Тбилисију. Полетање авиона компанијом AEGEAN AIRLINES летом А3-563 у 4.40 часова. Слетање на аеродром у Солуну у 06.40 часова. Полазак аутобусом ка Београду. Путовање кроз Грчку, Северну Македонију и Србију. Успутна краћа задржавања ради одмора и граничних формалности. Долазак у Београд у послеподневним часовима (крај програма). 

Начин плаћања:

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања
 • 30 % приликом резервације, остатак на 6 месечних рата чековима грађана

Цена аранжмана:

675 €

                             Аранжман се плаћа у динарској противвредности, по званичном                                                                          средњем курсу НБС на дан уплате.                                                                                              Цена аранжмана је изражена у еврима.

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио опрема) на релацији Београд- Солун- Београд
 • повратни лет авионом авио компаније АEGEAN AIRLINES на релацији: Солун – Тбилиси – Солун
 • смештај по програму у 1/2 и 1/2+1 стандардним собама на бази 5 ноћења са доручком у  хотелу Iveria Inn 4* или сличан у Тбилисију
 • разгледања и обиласке по програму
 • аутобуски превоз у Грузији до свих локалитета наведених у програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге стручног пратиоца групе током путовања

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника
 • трошкове који нису назначени у програму
 • међународно путно здравствено осигурање (издаје се у агенцији, осигурана сума је 15.000 евра): 5 € (деца од 0 месеци до 18 година); 10 € (особе од 19-70 година); 19 € (особе од 70-85 година)

Доплате:

 • за 1/1 собу –  270 евра

Попусти:

Деца 2-12 година- распитати се у агенцији

Факултативни излети:

Факултативни излети нису обавезни део програма и зависе од броја пријављених путника. Термини факултативних излета су променљиви и зависе од слободних термина по локалитетима, броја пријављених путника и објективних околности. Цена факултативних излета је подложна промени.

Подземни град Уплисцихе (са укљученом улазницом и дегустацијом вина) – 30 €

Древни пећински град уклесан у стенама је једно од првих насељених места на територији Грузије који се налази на левој обали реке Куре. Уплисцихе је био важан верски, политички и културни центар у хеленистичком и касном античком периоду, од 4. века п. н. е. до 4. века нове ере. За време највећег успона, Уплисцихе је чинило више од 700 пећина и подземних структура, од којих је у данашње време остало приступачно њих 150. Обилазак цркве Уплисцули (принчевска црква) и дегустација 4 врсте локалног вина у винарији подземног града. У повратку панорамско разгледање града Гори.  

Грузијско вече (укључена вечера са грузијским националним јелима и фолклорним програмом) – 35€

Опис смештајних јединица:

Хотел IVERIA INN 4*, Тбилиси https://iveriainn.ge/ или сличан

Хотел се налази на 6 км од централног градског језгра. На 500 метара од хотела налази се метро станица којом се брзо стиже до центра града. Изграђен је 2015. године и данас има чак 195 соба, велику конференцијску салу и неколико мањих соба за састанке, лоби и ресторан, бар. Свака соба је климатизована и садржи купатило, телефон, телевизор, мини бар, фен и бесплатну интернет конекцију. Услуга у хотелу је ноћење са доручком по принципу самопослуживања.

Напомене:

 • У смештајне објекте се улази првог дана боравка од 14.00 часова (постоји могућност ранијег уласка), а напуштају се последњег дана боравка до 9.00 часова.
 • Описи смештајних објеката су инфрмативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • Сва времена у програму путовања дата су по локалном времену земље у којој се борави.
 • Код аутобуског аранжмана предвиђене су паузе ради успутног одмора на око 3 до 4 сата вожње. Заустављања су на успутним стајалиштима или бензинским пумпама, а у зависности од услова на путу и расположивости капацитета стајалишта.
 • Распоред седења у аутобусу се прави према датуму уплате тј. склапања Уговора о путовању. Приликом сачињавања распореда седења, првенство имају старији путници, труднице, породице са децом до 12 година. Први ред седишта су службена седишта, који се, ако нема потребе, не издаје путницима.
 • Дужина слободног времена за индивидулане активности током програма путовања зависи од објективних околности (дужине трајања обилазака, термина полазака и сл.).
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (гужва на границама…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници прилликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Путници који поседују инострани пасош дужни су да се сами информишу код наделжног конзулата о условима који важе за транзитну или одредишну земљу (визни, здравствени и сл.)

                         Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/Аранжман је рађен на бази 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 5 дана пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

                         Ценовник Грузија – древна Иверија 2024. бр. 3 од 26. априла 2024. године.