Светиње Грчке

Датум путовања
У припреми
Пусти видео запис

Свети Нектарије, Свети Јован Рус, Преподобни Давид, Свети Андреј Првозвани… Највеће светиње Грчке! Пођите са нама у јуну и октобру 2021. године на незаборавно ходочашће! 

ДАН 1.

БЕОГРАД – СОЛУН

Полазак из Београда у 07.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Солун у вечерњим часовима. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 2.

СОЛУН – НЕА ПРОКОПИОН

Доручак. Одлазак у Суроти и обилазак манастира Светог Јована Богослова у коме се налази гроб Светог Пајсија Светогорца. Обилазак манастира Свете Анастасије. Наставак путовања у Неа Прокопион – село у планинском делу Евије кога су после Малоазијске катастрофе 1925. године подигли прогнани Грци из села Прокопион у Малој Азији. У центру села доминира црква зидана између 1930 – 1951. године у којој почива једна од највећих светиња православне Јеладе – мошти Светог Јована Руса

Многи су благодарећи његовим светим молитвама, бивали удостојени исцељења. Свети Јован није био ни архијереј, ни речит богослов, већ једноставан млади човек, који је већи део свог живота провео у једној штали. Рођен је на југу Русије од побожних родитеља. Као младић 1711. године, учествовао је у рату против Турака. Делећи несрећну судбину многих руских војника, бива заробљен и продан као роб турском Аги, коњичком команданту из села Прокопион, који је хтео батинама и мучењем да га потурчи. Видевши ревност и исповедништво младог Јована, одустао је од своје намере и поставио га да ради у штали. Бог је наградио труд свог верног слуге и преко њега благословио и његовог господара Турчина, који је постао један од богатијих и утицајнијих људи у Прокопиону. Ага је Светом Јовану био благодаран, видевши чуда која је Бог молитвама овог младића учинио у његовом дому. Свети Јован је поживео у највећој скромности и скрушености свега четрдесетак година. Упокојио се 27. маја 1730. године, а три године касније обретене су његове нетљене мошти. Смештај у конак. Поклоњење моштима Светог Јована Руса. Ноћење.

ДАН 3.

НЕА ПРОКОПИОН – АТИНА

Присуствовање Светој Литургији. Доручак. Полазак из Неа Прокопиона. Обилазак манастира Преподобног Давида. Манастир је саградио преподобни Давид, око 1540. године прилозима сакупљеним у Грчкој, Влашкој, Молдавији и Русији. Црква је посвећена Преображењу Христовом. Године 1824. Турци су побили све монахе које су затекли, а манастир су спалили. Доласком слободе светиња се обнавља. Земљотрес је срушио стару манастирску цркву 1870. године, да би она изнова била саграђена 1877. године. У манастиру се чува реликвијар са деловима моштију Преподобног Давида. Сви који са вером и побожношћу приђу да целивају његове богомирисне свете мошти бивају испуњени благодаћу. Наставак путовања у Атину. Долазак у вечерњим часовима. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 4.

АТИНА – ЕГИНА – АТИНА

Доручак. Одлазак до луке Пиреј. Укрцавање на брод и одлазак на острво Егина. Обилазак манастира Светог Нектарија. На месту званом Ксантос, Свети Нектарије је основао манастир 1904. године и посветио га Пресветој Тројици. Свети Нектарије био је велики трудбеник на њиви Господњој. Овај учени теолог, стекао је диплому Богословског факултета у Атини 1885. године. Испуњавао је дужност секретара Александријске патријаршије. Изабран је за Епископа пентапољског 1889. године, а у периоду од 1894. до 1908. године руководио је богословском школом у Атини. Године 1908. повукао се у манастир Пресвете Тројице на живописном острву Егини. Представио се 9. новембра 1920. године. Небо га је прославило светошћу. Мошти Светог Нектарија су пренете 2. септембра 1953. године у храм посвећен њему, који је сазидан уз храм Пресвете Тројице. Ван манастирског круга саграђена је нова, велелепна црква која је освећена 21. маја 1994. године. Укрцавање на брод и повратак у Атину. Ноћење.

ДАН 5.

АТИНА – ПАТРАС – АТИНА

Доручак. Одлазак у манастир Мега Спилеон, један од најугледнијих и најпоштованијих манастира Грчке. Темеље манастира су положили браћа Симеон и Теодор 362. године пошто су открили икону Пресвете Богородице коју је насликао Свети јеванђелист Лука. То је једна од најпоштованијих икона Богомајке у васцелом хришћанству. Манастир је више пута рушен и обнављан. Делује импресивно и изазива богобојажљивост код посетилаца. Његови вишеспратни конаци су вешто приљубљени уз огромну стену и делују величанствено. Наставак путовања у Патрас, град Свеотог Андреја Првозваног, једног од дванаесторице апостола, који је први приступио и следио Господа Исуса Христа, град у коме је проповедао Васкрслог Христа, учвршћивао у вери, извео многа чуда и исцељења, многе превео у Хришћанство и 66. године крунисао свој живот мучеништвом. У велелепној цркви посвећеној у његову славу, зиданој између 1908-1974 године чува се глава Христовог апостола Андреја враћена из Рима 26. септембра 1964. године. У цркви се чува и реликвијар у коме су делови оригиналног крста на коме је Апостол био разапет. Обилазак цркве Светог Андреја Првозваног и целивање његових светих моштију. Повратак у Атину. Ноћење.

ДАН 6.

АТИНА – СОЛУН

Доручак. Полазак за Солун. Одлазак у село Кастања и обилазак манастира Панагиа Сумела у коме се чува истоимена чудотворна икона, дело Светог апостола и јеванђелисте Луке. Манастир је подигло друштво „Панагиа Сумела“ из Солуна на узвишењу Вермиона изнад села Кастања. Манастир је саграђен са жељом да чува успомену на православни манастир Панагиа Сумела у Понту – Мала Азија (Турска). Некад славни и богати манастир, после 1922. године је напуштен, а данас је у рушевинама. Његова највећа светиња, икона Пресвете Богородице, коју је сликао Св. апостол Лука, пренета је овде, у њен нови дом. Долазак у Солун. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 7.

СОЛУН – БЕОГРАД

Доручак. Панорамско разледање града и упознавање са његовом пребогатом историјом: Галеријев славолук, црква Ротонда, Бела кула, споменик Александра Македонског… Обилазак цркве Светог Димитрија и целивање његових моштију. На месту мучеништва Светог Димитрија почетком 4. века саграђена је скромна капела. У захвалност Светитељу за исцељење у 5. веку на месту те скромне капеле, Леонтије, префект Илирика, саградио је велику базилику. У 7. веку оштетили су је земљотрес и пожар. Обновљена, служила је као црква до 1493. године, када је претворена у џамију. Хришћанском култу је враћена 1912. године. Велики пожар претворио је цркву 1917. године у рушевину. Обнавља се између 1918-1949. године. Црква Светог Димитрија је велика петобродна базилика. Очувано је нешто мозаика који су красили зидове цркве, велике уметничке вредности. Обилазак Српског  војничког гробља на Зејтинлику. Српско војничко гробље на Зејтинлику спада у најзнаменитије српске споменике у иностранству. То је војничко гробље на којем су сахрањени српски војници погинули на Солунском фронту 1916-1918. године, а сахрањени на територији Грчке. Украс гробља је маузолеј са костурницом саграђен 1933-1936. године по пројекту Александра Васића и Николаја Краснова. Грађен је у модернизованом српско – византијском стилу. Око маузолеја је 1440 гробова са крстовима. Док у крипти почивају земни остаци 5580 српских ратника. Полазак за Београд. Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Београд у касним вечерњим часовима.

Долазак у Београд у касним вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • 2 ноћењa са доручком (класично услуживање) у хотелу “Vergina” или сличан са 3* у Солуну, 3 ноћења са доручком (класично услуживање) у хотелу “Dorian Inn” или сличан са 3* у Атини, 1 ноћење у конаку цркве Светог Јована Руса у Неа Прокопиону (двокреветне и трокреветне собе са купатилом) на Евији са доручком у таверни у непосредној близини – по локалној категоризацији
 • улазнице за све наведене посете
 • бродске карте за Егину
 • обиласке по програму
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • комплетан девизни део до почетка путовања
 • остатак динарског дела у три месечне рате

Цена ходочашћа

260€ + 19.000 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ