Егина – Свети Нектарије

Датум путовања
У припреми
Пусти видео запис

Егина – Свети Нектарије; Евија – Свети Јован Рус, Преподобни Давид; Патрас – Свети Андреј Првозвани… Највеће светиње Грчке! Пођите на ово незаборавно ходочашће! 

ДАН 1.

БЕОГРАД – НЕА ПРОКОПИОН

Полазак из Београда у 20.00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). Успутна краћа задржавања ради одмора.

ДАН 2.

НЕА ПРОКОПИОН

Долазак у Грчку у јутарњим часовима.

Одлазак у манастир Светог Дионисија Олимпског. Светиња лежи на падинама планине Олимп на 850м надморске висине недалеко од града Литохоро. Стари манастир из 1542. године порушили су Немци у Другом светском рату. Нови манастир је подигнут на манастирском метоху 1985. године. Има статус ставропигијалног манастира и потчињен је Васељенском патријарху у Константинопољу.

Свети Дионисије је замонашен на Светој гори, где је касније постао и игуман манастира Филотеј. Пред крај живота повукао се у самоћу на планину Олимп где се и упокојио у 16. веку. 

Наставак путовања у Глифу. Укрцавање на ферибот и одлазак на острво Евија.

Обилазак манастира Преподобног Давида. Манастир је саградио преподобни Давид, око 1540. године прилозима сакупљеним у Грчкој, Влашкој, Молдавији и Русији. Црква је посвећена Преображењу Христовом. Године 1824. Турци су убили све монахе које су затекли, а манастир су спалили. Доласком слободе светиња се обнавља. Земљотрес је срушио стару манастирску цркву 1870. године, да би она изнова била саграђена 1877. године. У манастиру се чува реликвијар са деловима моштију Преподобног Давида. Сви који са вером и побожношћу приђу да целивају његове богомирисне свете мошти бивају испуњени благодаћу. У манастиру је сахрањен и Преподобни Јаков (Јован) Цаликис.

Долазак у Неа Прокопион – село у планинском делу Евије кога су после Малоазијске катастрофе 1925. године подигли прогнани Грци из села Прокопион у Малој Азији. У центру села доминира црква зидана између 1930 – 1951. године у којој почива једна од највећих светиња православне Јеладе – мошти Светог Јована Руса. Многи су благодарећи његовим светим молитвама, бивали удостојени исцељења.

Свети Јован није био ни архијереј, ни речит богослов, већ једноставан млади човек. Као младић 1711. године, учествовао је у рату против Турака. Бива заробљен и продан као роб турском Аги из села Прокопион, који је хтео батинама и мучењем да га потурчи. Видевши ревност младог Јована, одустао је од своје намере и поставио га да ради у штали. Бог је наградио труд свог верног слуге и преко њега благословио и његовог господара Турчина, који је постао један од утицајнијих људи у Прокопиону. Ага је Светом Јовану био благодаран, видевши чуда која је Бог молитвама овог младића учинио у његовом дому. Свети Јован је поживео у највећој скромности и скрушености свега четрдесетак година. Упокојио се 27. маја 1730. године, а три године касније обретене су његове нетљене мошти.

Смештај у конак. Поклоњење моштима Светог Јована Руса. Ноћење.

ДАН 3.

НЕА ПРОКОПИОН – ЕГИНА

Доручак. Одлазак у луку Пиреј. Укрцавање на брод и одлазак на острво Егина.

Обилазак манастира Светог Нектарија. На месту званом Ксантос, Свети Нектарије је основао манастир 1904. године и посветио га Пресветој Тројици. Свети Нектарије био је велики трудбеник на њиви Господњој. Овај учени теолог, стекао је диплому Богословског факултета у Атини 1885. године. Испуњавао је дужност секретара Александријске патријаршије. Изабран је за Епископа пентапољског 1889. године, а у периоду од 1894. до 1908. године руководио је богословском школом у Атини. Године 1908. повукао се у манастир Пресвете Тројице на живописном острву Егини. Представио се 9. новембра 1920. године. Небо га је прославило светошћу.

Мошти Светог Нектарија су пренете 2. септембра 1953. године у храм посвећен њему, који је сазидан уз храм Пресвете Тројице. Ван манастирског круга саграђена је нова, велелепна црква која је освећена 21. маја 1994. године.

Манастир Свете великомученице Екатерине удаљен је неколико минута хода од манастира Светог Нектарија. У њему се чува честица њених моштију као и чудотворна икона Светог Спиридона. 

Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 4.

ЕГИНА – ПАТРАС

Присуствовање Светој Литургији. Доручак. Укрцавање на ферибот и повратак у Пиреј. 

Одлазак у манастир Мега Спилеон, један од најугледнијих и најпоштованијих манастира Грчке. Темеље манастира су положили браћа Симеон и Теодор 362. године пошто су открили икону Пресвете Богородице коју је насликао Свети јеванђелист Лука. То је једна од најпоштованијих икона Богомајке у васцелом хришћанству. Манастир је више пута рушен и обнављан. Делује импресивно и изазива богобојажљивост код посетилаца. Његови вишеспратни конаци су вешто приљубљени уз огромну стену и делују величанствено.

Наставак путовања у Патрас, град Светог Андреја Првозваног, једног од дванаесторице апостола, који је први приступио и следио Господа Исуса Христа, град у коме је проповедао Васкрслог Христа, учвршћивао у вери, извео многа чуда и исцељења, многе превео у Хришћанство и 66. године крунисао свој живот мучеништвом.

Обилазак цркве Светог Андреја Првозваног и целивање његових светих моштију. У овој велелепној цркви,  зиданој између 1908-1974 године чува се глава Христовог апостола Андреја која је враћена из Рима 26. септембра 1964. године. У цркви се чува и реликвијар у коме су делови оригиналног крста на коме је Апостол био разапет.

Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 5.

ПАТРАС – КАЛАМБАКА

Доручак. Полазак за Каламбаку. Обилазак два манастира из скупине метеорских манастира. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 6.

КАЛАМБАКА – БЕОГРАД

Доручак. Полазак за Београд.

Одлазак у село Кастања и обилазак манастира Панагиа Сумела у коме се чува истоимена чудотворна икона, дело Светог апостола и јеванђелисте Луке. Манастир је подигло друштво „Панагиа Сумела“ из Солуна на узвишењу Вермиона изнад села Кастања. Манастир је саграђен са жељом да чува успомену на православни манастир Панагиа Сумела у Понту – Мала Азија (Турска). Некад славни и богати манастир, после 1922. године је напуштен, а данас је у рушевинама. Његова највећа светиња, икона Пресвете Богородице, коју је сликао Свети апостол Лука, пренета је овде, у њен нови дом.

Долазак у Београд у око поноћи.

Ходочашће обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • 1 ноћење у конаку цркве Светог Јована Руса у Неа Прокопиону (двокреветне и трокреветне собе са купатилом) на Евији са доручком у таверни у непосредној близини; 1 ноћење са доручком у хотелу „Danae“ са 3* на Егини; 1 ноћење са доручком у хотелу „Mediterranee“ или сличан, са 3* у Патрасу; 1 ноћење са доручком у хотелу „Edelweiss“ или сличан, 3* у Каламбаки
 • улазнице за све наведене посете
 • бродске карте за Евију
 • бродске карте за Егину
 • обиласке по програму
 • услуге стручног водича
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • комплетан девизни део до почетка путовања
 • остатак динарског дела у три месечне рате

Цена ходочашћа

160€ + 12.000 дин

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 35 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ