Манастири Влашке и Букурешт

Датум путовања
У припреми

Букурешт! Париз истока!Како га нисте упознали! Путовање које ће Вас упознати са најлепшим бисерима Влашке као и престонице Румуније!

ДАН 1.

БЕОГРАД – ТРГУ ЖИУ

Полазак у 7,00 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Успутна краћа задржавања ради одмора. Долазак у Тргу Жиу. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 2.

ТРГУ ЖИУ – РМНИКУ ВЛЧА

Доручак. Обилазак: 

Градски парк Тргу Жиа чува скулптуре великог вајара Константина Бранкуша: „Сто ћутања“, „Алеја столица“ и „Капија пољупца“. Замишљеном осовином која пресеца град одлазимо до „Бескрајног стуба“, хваљеног од стране УНСЕКО-а као ремек дела модерне уметности. Бранкуши га је створио 1938. године. Висок је 30м и сачињен је од 15 ромбоида од углачаног метала које је Бранкуши видео као степенице до неба. Споменик по ауторовој замисли симболише незадрживи човеков порив ка небу, као идеју бесконачности. Комплекс Тргу Жиу се сматра Бранкушијевим „Магнум Опусом“, светским бисером вајарског стваралаштва.

Полазак за Бању Калиманешти. Обилазак: манастир Хорезу најлепши је споменик „стила Бранковеану“. Задужбина је војводе Константина Бранковеануа, господара Влашке. Ктитор је био човек велике политичке вештине и још већег богатства које му је омогућило да влада 25 година. Манастирска црква је грађена од 1690-93. године. Фреске су урађене годину дана касније. До 1697. године завршен је цео манастирски комплекс. Низ грађевина: трпезарија, некадашње владарске одаје, игуманове просторије, монашке келије ограђују широко унутрашње двориште правоугаоног облика у чијем се средишњем делу налази црква.

Mанастир Говора саградио је војвода Влад Дракул, син војводе Мирчеа Старог у 15. веку. Крајем истог века манастир је обновио војвода Влад Калуђер. На обнови је радио и његов син и наследник војвода Раду Велики. Манастир је пропао или због клизања терена или похаре, те га обнавља између 1640-45. године војвода Матеј Басараб. Манастирска црква дивним пропорцијама и архитектуром је у хармоничном складу са манастирским зградама које је окружују. Два натписа помињу сликаре. Један у проскомидији на старословенском помиње јеромонахе Јосифа и Теодосија а други у припрати испод датума 1711. година гласи: „Божији роб јеромонах Стефан, молер ове просторије“. Они припадају чувеној дружини сликара, можда твораца стила Бранковеану у сликарству, који је доживео свој врхунац у манастиру Хорезу. Иконостас је из периода 1700-11. године и велике је уметничке вредности

Mанастир Козија налази се у подножју планине Козија, на десној обали реке Олт. Подигао га је један од најславнијих владара Влашке, Мирча Стари. Манастирска црква саграђена је између 1387-88. године, а украшена фрескама 1391. године. Она плени величанственошћу, складним пропорцијама, лепотом архитектуре и спољне декорације. Оригинални живопис са краја 14. века сачуван је делимично и то само у припрати. Цркву су почетком 18. века осликали у време Константина Бранковеануа, румунски сликари Преда, Сима и Михаил и грци Константин и Георгије. Тај живопис изведен је преко старог поштујући његова иконографска решења. У цркви се налази гроб ктитора Мирчеа Старог који је умро 1418. године, исте године када је у Србији деспот Стефан Лазаревић осветио манастир Манасију.

Долазак у Рмнику Влча. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 3.

РМНИКУ ВЛЧА – ТРГОВИШТЕ

Доручак. Обилазак: 

Манастир Куртеа де Арђеш подигао је влашки војвода Њагоје IV Басараб. Изградња цркве почела је 1514. године а радови су били завршени 1517. године. Пошто му је понестало новца, да би завршио задужбину, продао је накит свој жене Милице – Деспине, српске принцезе из куће Бранковића. Претпоставља се да је цркву зидао влашки мајстор Маноле. Цркву су обнављали војвода Матеј Басараб и војвода Шербан Кантакузин у 17. веку. После великог пожара црква је у потпуности обновљена 1875-85. године по плановима и под управом француског архитекте Емила Андре Леконт Ди Нуиа и румунског архитекте Николаја Габирелескуа. Живопис који краси унутрашњост цркве радили су крајем 19. века француски сликари Ф. Никол, Ш. Ренуар и румунски Ник Константинеску. У цркви су сахрањени краљ Карол I и краљица Елизабета као и краљ Фердинанд и краљица Марија, владари уједињене Румуније с краја 19. и почетка 20. века.

Манастир Деалу налази се на 4км северо западно од Трговишта. Задужбина је војводе Мирчеа Старог. Посвећен је Светом Николи. Из темеља га је обновио војвода Раду Велики у освит 16. века. Манастир представља „владарски маузолеј“ јер су у њему своје вечно почивалиште пронашли бројни господари Влашке: Раду Велики, Влад Млађи, Михаил Мовила и Михаил Храбри. Као највећа драгоценост у цркви се чува дрво резбарени крст опточен сребром и златом, који је светињи приложио војвода Матеј Басараб 1648. године.

Дворски комплекс Трговиште тачније његово језгро, саграђено је за време владавине Мирче Старог. Под владавином Влада Тепеша војводски двор је проширен новосаграђеним објектима, од којих је најважнија кула за осматрање и одбрану, названа Кула Хиндија. Обнове и доградња извршене су за време војводе Петра Черчела крајем 16. века који је саградио нову палату, велику дворску цркву и први аквадукт. У припрати цркве сачувани су портрети влашких војвода велике уметничке и историјске вредности. Војводски двор доживео је последњи процват за време владавине Константина Бранковеануа, који је обновио владарске просторије.

Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 4.

ТРГОВИШТЕ – БУКУРЕШТ

Доручак. Полазак за Букурешт. Обилазак: 

Манастир Сњагов подигнут је на истоименом језеру, на острву, 40км северно од Букурешта. Први ктитор био је Мирче Стари почетком 15. века. Предање нас обавештава да су овдашњи монаси пронашли у шумама Букурешта обезглављено тело Влада Цепеша и сахранили га у манастиру с обзиром да је, као и његов отац, био донатор манастира. Подигао је утврђење око манастира, мост као и звоник 1456. године. Сахрањен је у наосу саборног храма. Други велики ктитор био је војвода Њагоје Басараб. Црква је украшена фрескама у другој половини 15. века.

Манастир Калдарушани подигнут је на малом полуострву које се увукло у језеро и осликава се у прозирним водама језера остављајући утисак веза од камена. Манастирску цркву је подигао влашки војвода Матеј Басараб. Освећена је 1638. године. Војвода Матеј био је један од најзначајнијих влашких владара. За 22 године владавине обезбедио је привредни развој земље, политичку независност и афирмисање румунске културе. Реформисао је војску, отворио је школе, штампарије и подигао 45 цркава. Велика црква манастира Калдарушани обновљена је 1817. године и изнова је осликана. Између 1908-15. године манастирски комплекс је рестаурисан. Године 1911. урађен је но живопис.

Долазак у Букурешт. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 5.

БУКУРЕШТ

Доручак. Обилазак: 

Патријаршијска црква грађена је по узору на цркву у Куртеа де Арђеш. Један је од најрепрезентативнијих споменика 17. века. Њену изградњу је започео војвода Константин Шербан, а завршио је 1665. године војвода Вода Леон. Године 1790. у пожару је страдала скоро половина цркве. Обновио је 1834. године митрополит Григорије. Звоник, висок 20м, подигао је војвода Константин Бранковеану 1698. године.

Црква Ставрополеос једна је од најмањих али свакако једна од најлепших богомоља Букурешта. Саграђена је 1724. године трудом грчког архимандрита Јоаникија, потоњег епископа ставропољског, а за владе влашког кнеза Николе Маврокордата. Две године касније претворена је у манастир. Након упокојења 1742. године, епископ Јоаникије је сахрањен у својој задужбини. Храм је типичан пример архитектонске школе Бранковеану која представља спој класичне румунске градитељске школе са отоманском и западном. Њена унутрашњост једнако је лепа и складна, украшена детаљима од камена и дрвета као и фреско композицијама.

Дворац Могошоаја удаљен је 10км од Букурешта. Свој назив дугује угледном властелину, бојару Могошу, на чијем је земљишту Свети Константин саградио палату у типичном Бранковеану стилу. Након што су га мучки убили са породицом у Константинопољу 1714. године одрубивши им главе, Турци су национализовали и сву имовину Светог Константина. Принц Стефан Кантакузин ће поново откупити посед са палатом и поклонити га унуку Светог Константина Бранковеануа. У Руско – турском рату 1768-74. Турци су опљачкали дворац. Пострадао је и током Првог светског рата, 1916. године током бомбардовања Немачке авијације. Након Другог светског рата дворац је национализован. Од 1977. године када је претворен у музеј, Могошоаја постаје једна од највећих туристичких атракција Румуније.

Парламент је највећа зграда Европе, а друга по величини у свету. Подигнута на узвишењу изнад десне обале реке Илов, окружена бројним парковима, као да господари читавом румунском престоницом. Простире се на 340.000м2. Изнад земље види се дванаест спратова док их још осам има под земљом. Читав комплекс има 1100 просторија. Градња је започета 1984. године у време румунског председника Николаја Чаушескуа када је добила назив Кућа народа. Многи су мишљења да су управо енормни трошкови њене изградње били разлог незадовољства народа и свргавања и убиства породице Чаушеску. Данас се у њој налазе два дома Парламента, Музеј савремене уметности, Музеј и парк тоталитаризма и социјалистичког реализма.

Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 6.

БУКУРЕШТ

Доручак. Обилазак: 

Црква Принцеза Балаша налази се близу трга Унири. Своје име дугује једној од ћерки влашког војводе Светог Константина Бранковеануа. Прва црква саграђена је 1774. године од дрвета. Након пожара у којој је изгорела, саграђена је нова од камена. Претрпевши велика оштећења у земљотресу изграђена је трећа црква у периоду 1838-42. године. Поплаве које су задесиле Букурешт нису заобишле ни цркву Принцеза Балаша и принудиле су градитеље да подигну четврту цркву на истом месту у периоду 1881-85. године. Уз поправке условљене земљотресима у 20. веку (1940. и 1977. године) црква је коначно задржала свој изглед с краја 19. века. У порти цркве налази се споменик принцези Балаши.

Манастир Антим основао је у Букурешту грузијски Свети епископ Антим 1713-15. године у периоду када је био епископ Влашки. Црква је триконхосне основе, рађена у типичном Бранковеану стилу. Њен најлепши украс је иконостас рађен у камену, украшен извајаним орнаментима. Ове украсе као и украсе на самим вратима цркве осмислио је сам Свети Антим, кога је Свети синод Румунске православне цркве канонизовао за светитеља 1992. године. Године 1797. у манастиру је основана богословија. У манастиру је 1912. година подигнута палата Синода која је по налогу комунистичке власти измештена неколико десетина метара даље у односу на првобитну позицију. Данас је у њој смештена библиотека Синода.

Дворац Котрочени изградио је принц Шербан Кантакузин у периоду 1678-81. године, подигавши цркву у славу Богородице са пратећим објектима и прогласивши га манастиром. Од комплекса се из овог периода сачувала манастирска кухиња и трпезарија. Свети Константин Бранковеану је наставио да помаже светињу, и сам често боравећи у њој. Претворио је у своју резиденцију. Кнез Александар Јоан I, ујединитељ Влашке и Молдавије из 1862. године користио је Котрочени такође као своју резиденцију, што је постало пракса и код потоњих монарха који су у дворцу примали високе делегације.

Повратак у хотел. Ноћење.

ДАН 7.

БУКУРЕШТ – КРАЈОВА

Доручак. Полазак за Крајову. Обилазак: 

Манастир Черника са својим окружењем омиљено је излетиште становника престонице Републике Румуније. Подигнут је 1608. године на темељима старије монашке заједнице трудом Черника Стрибеја. Саборни храм посвећен Светом Георгију Победоносцу данашњи изглед је добио у периоду 1831/32. године, након што је пострадао у земљотресу 1802. године. Цркве посвећене Светом Лазару и Светом Николи грађене су у 19. веку у време архимандрита Георгија, за чијег је настојатељаства манастир бројао 350 монаха. Подигнуте на овом чудесном полуострву кога запљускују са свих страна таласи језера Черника и кога окружују столетна стабла шуме Черника, саставни су део манастирског комплекса.

Црква у Клежанима саграђена је у 19. веку. Задужбина је Мише Анастасијевића. Године 1865. њене унутрашње зидове украсио је фрескама чувени румунски сликар Татареску. Клежани су село удаљено 35км од Букурешта које је овај велики српски филантроп изабрао за место свог вечног почивалишта. Његови земни остаци, балсамовани, и данас почивају у крипти ове барокне цркве. 

Долазак у Крајову. Смештај у хотел. Ноћење.

ДАН 8.

КРАЈОВА – БЕОГРАД

Доручак. Полазак за Београд. Краћа успутна задржавања ради одмора. Долазак у Београд у вечерњим часовима.

Ходочашће обухвата

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • 1 ноћење у хотелу “Story” или сличан са 3* у Тргу Жиу, 1 ноћење у хотелу “Sofianu” или сличан са 4* у Рмнику Влча, 1 ноћење у хотелу “Dambovita” или сличан са 3* Трговишту, 3 ноћења у хотелу “Ambasador” или сличан са 4* у Букурешту, 1 ноћење у у хотелу “Ramada Plaza” или сличан са 4* у Крајови, по локалној категоризацији, на бази ноћења са доручком – шведски сто, у двокреветним собама са купатилом
 • улазнице за све наведене посете
 • услуге стручног водича
 • услуге локалног водича
 • трошкове организације путовања

Начин плаћања

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • комплетан девизни део до почетка путвања
 • динарски део у 5 месечних рата

Цена ходочашћа

420€ + 17.000 динара

Општи услови

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 3 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања
 • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ