Ризнице српске културе и духовности

Датум путовања
У припреми

стручна обука за туристичке водиче (манастири Манасија, Раваница, Љубостиња, Студеница и Жича)

Важна напомена:

 • Аранжман је осмишљен као вид припремне наставе тј. стручне обуке за кандидате који полажу практични део стручног испита за лиценцу туристичког водича при конкурсу Министарства туризма и омладине и организован је према итинереру практичног дела стручног испита из претходних година. На путовање ,,Ризнице српске културе и духовности“ у организацији Поклоничке агенције Српске православне цркве ,,Доброчинство“ добродошли су и сви други заинтересовани путници који нису кандидати за лиценцу туристичког водича. 

ДАН 1.

БЕОГРАД- МАНАСИЈА- РАВАНИЦА- ЉУБОСТИЊА- БРЗЕЋЕ (КОПАОНИК)

Полазак из Београда у 6.00 часова испред Вазнесењске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Путовање према манастиру Манасија. Успутна краћа задржавања ради одмора. Манастир Манасија удаљен је око два километра северозападно од Деспотовца. Подигнут је крај речице Ресаве по којој носи име кроз читав средњи век. Задужбина је деспота Стефана Лазаревића. Грађена је између 1407. и 1418. године. Обилазак манастирског комплекса.

Наставак путовања према манастиру Раваница. Долазак у манастир. Манастир Раваница је задужбине кнеза Лазара, саграђена између 1375 и 1377. године. Налази се у подножју Кучајских планина, у селу Сење код Ћуприје. Саборни храм посвећен је Вазнесењу Господњем и налази се у централном делу манастирског комплекса опасан моћним утврђењем са седам кула, трпезаријом, монашким келијама, неопходним економским зградама. Обилазак манастирског комплекса.

Наставак путовања према манастиру Љубостиња. Манастир Љубостиња задужбина је кнегиње Милице, жене Светог кнеза Лазара. Подигнут је уочи Косовског боја. Након што је њихов син, Стефан Лазаревић ступио на трон, Милица прима монашки постриг и као монахиња Евгенија са својом рођаком Јефимијом настањује се у својој задужбини у којој ће и скончати 1405. године. Манастир Љубостиња, са црквом Успења Пресвете Богородице, један је од најзначајнијих споменика моравске школе.

Након обиласка манастира, наставак путовања према Копаонику. Долазак у Брзеће у каснијим поподневним часовима. Смештај у хотел. Вечера. Ноћење.

ДАН 2.

БРЗЕЋЕ (КОПАОНИК)- СТУДЕНИЦА- ЖИЧА- БЕОГРАД

Доручак. Напуштање хотела. Наставак путовања преко Копаоника до манастира Студеница. Обилазак манастира Студеница. Mанастир Студеница – задужбина великог жупана  Стефана  Немање саграђена 1183-1196. године. Велелепно здање српског неимарства лепотом и  богатством украса представља „српски Акропољ“, а  фреске из 1208/9. године са великим, мирним и достојанственим ликовима обележавају епоху у којој су настале. Краљева црква је задужбина краља Милутина, саграђена и живописана 1314. године

Након обиласка манастира Студенице полазак према манастиру Жича. Обилазак манастирског комплекса. Жича је основана са жељом да постане седиште Архиепископије где ће се крунисати краљеви и постављати Архиепископи Српске православне цркве. Њен велелепан католикон посвећен Вазнесењу Христовом, окупан бојом Христовог Васкрсења припада тзв. рашкој школи. 

Полазак према Београду у поподневним часовима. Повратак у Београд у вечерњим часовима (крај програма).        

Начин плаћања

 • 30 % приликом резервације, остатак 15 дана пре почетка путовања

Цена аранжмана:

12.000 дин

Аражман обухвата:

 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на наведеним релацијама
 • једно ноћење на бази полупансиона (вечера и доручак) у 1/2 собама у хотелу 3* у Брзећу
 • разгледања и обиласке по програму
 • трошкове организације путовања
 • услуге лиценцираног туристичког водича током путовања

Аражман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове путника

Напомене:

 • Описи смештајних објеката су информативног карактера. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру смештајнних објеката организатор путовања не сноси одговорност, јер то искључиво зависи од смештајних објеката.
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је искључиво писани програм путовања, који је истакнут у агенцији или на званичној интернет странци агенције.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (снег на путу…).
 • Носилац Уговора о путовању или представнци групе путника у обавези су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, Општим условима путовања организатора путовања.

                         Молимо Вас да пажљиво прочитате Опште услове путовања.

Организатор путовања је Поклоничка агенција Српске православне цркве – Доброчинство. Уз овај програм важе Општи услови путовања организатора путовања. https://dobrocinstvo.rs/opsti-uslovi-putovanja/ Аранжман је рађен на 35 пријављених путника и услед недовољног броја пријављених путника, агенција задржава право да откаже аранжман најкасније 48 сати пре планираног поласка. Агенција „Доброчинство“ задржава право да, уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ.

               Ценовник Ризнице српске културе и духовности бр.1 од 09. фебруара 2024. године