Вишеграде граде…

Датум путовања
У припреми

Програм путовања

 

Полазак у 5.30 часова испред Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19). 

Обилазак:

Манастир Добрун у изворима познат као Крушево, налази се у живописном планинском крају у клисури реке Рзав. Посвећен је Успењу Пресвете Богородице а подигли су га жупан Прибил и његови синови Стефан и Петар 1343. године. Петар, као монах Јован 1383.године, сазидао је и живописао припрату. Већ 1393. године, када су Турци први пут  провалили у Босну, манастир је страдао. Обновили су га деспот Стефан Лазаревић и кнегиња Милица. На граници 18. и 19. века манастир је опустео.

 Долазак у Вишеград и обилазак Вишеградскe ћуприје на Дрини која је задужбина великог везира Мехмед- паше Соколовића. Мост је изграђен у периоду од 1571. до 1577. године, а градио га је тада најчувенији турски архитекта Мимар Синан.

 Андрићград је настао као идеја Емира Кустурице о каменом средњевековном граду инспирисаног делима и ликовима нобеловца Иве Андрића. То је визија како је Вишеград могао изгледати да га нису заобишли ренесанса и остали историјски периоди. Споменик Иви Андрићу дело је сарајевског вајара Љупка Антуновића, симболизује отворену књигу на којој се налазе медаљони са ликом Иве Андрића. Спомен учионица Иве Андрића  налази се у згради Основне народне школе из 1892. године. Црква Светог цара Лазара и  Косовских мученика чији је ктитор Емир Кустурица, док су пројекат урадили архитектонски тим Андрићграда. Црква је у архитеконском смислу модификована копија манастира Дечани, чији је камен темељац постављен на Видовдан, 28. јуна 2011. године. Велико освећење храма и Свету литургију служио је 28. јуна 2014. године, блаженопочивши Патријарх српски Иринеј уз саслужење више архијереја, свештенства и монаштва Српске православне цркве. Пауза.

У послеподневним часовима обилазак манастира Добрунска река, познатијег као Дражевина са црквом посвећеном Светом Николају. Темељи цркве и споменик Драгољубу Дражи Михаиловићу освештани су 2004. године. Манастир су настанили монаси 2009. године У оквиру комплекса налази се и капела посвећена Светом Василију Острошком.

 Повратак у Београд у касним вечерњим часовима.

Ценовник – начин плаћања

  • Готовинском уплатом 50%  приликом пријављивања, остатак 15 дана пред путовање. 

Цена путовања

2750 дин

Аражман обухвата

  • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
  • услуге стручног водича
  • услуге локалног водича
  • трошкове организације путовања

Општи услови

  • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
  • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 5 дана пре планираног поласка
  • За путовање важе Општи услови путовања
  • Агенција „Доброчинство“ задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ